Sex egenskaper och fördelar med carobmjöl

Carobmjöl hjälper till med att sänka kolesterolnivåerna, bland andra hälsofördelar. Det har också lågt fettinnehåll, vilket gör det till en väldigt bra ingrediens om du vill hålla koll på vikten. Läs vidare för att få reda på allt om det!
Sex egenskaper och fördelar med carobmjöl
Maria Patricia Pinero Corredor

Granskad och godkänd av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Carobmjöl är en typ av mjöl som erhålls från baljväxter. Det finns många fördelar med carobmjöl som är ett mjöl som är mycket näringsrikt och hälsosamt. Av denna anledning används det som ett kakaoersättning i många olika recept som tårtor, kakor eller drycker.

Känner du till dess intressanta egenskaper? Upptäck dem i den här artikeln!

Vad är carob?

Carob, eller Ceratonia siliqua, är ett blommande vintergröna-träd. Det är ett träd som är hemmahörande i Medelhavsområdet och tillhör familjen Fabaceae. Därför finns det som fröskidor med frön inuti. Carob är en kapsel som är cirka 10 till 20 cm lång. När den mognar på sensommaren blir den brun och har en söt smak.

För att göra carobmjöl tar man fröna och torkar dem. Sedan rostas fröna och mals till ett pulver. Du kan använda detta pulver för att laga mat eller tillsätta i smoothies, yoghurt eller annan mat.

Carobmjölets näringssammansättning

carobmjol

Carobmjöl är rikt på kolhydrater och kostfiber. Utöver det innehåller det också protein och hälsosamma fetter.

Carobmjöl är rikt på kolhydrater och innehåller ungefär 40-50% socker, främst sackaros, glukos, maltos och fruktos. Trots att det är rikt på socker, på grund av dess fiberinnehåll, absorberas dess socker långsammare.

Det innehåller också en bra andel protein. Dessutom är det fettsnålt och fettet som det innehåller är hälsosamt, som linolsyra och oljesyra. Detta mjöl innehåller också B-vitaminer, järn, kalcium och kalium.

Carobmjöl är brunt och har en naturligt söt och mycket speciell smak. Beredningar gjorda med carobmjöl i kombination med kanel, vaniljextrakt eller citrusskal är både läckra och hälsosamma.

Fördelar med carobmjöl för hälsan

Carobmjöl innehåller mer fett, men mindre mättat fett än kakao. Många av fördelarna i samband med konsumtionen av carobmjöl beror också på närvaron av löslig fiber. Denna typ av fiber hjälper till att reglera tarmfunktionen och sänker kolesterolnivån i blodet avsevärt. Det är också glutenfritt, vilket innebär att det är lämpligt för personer som lider av celiaki och glutenintoleranta människor.

Du kanske också gillar följande artikel: Är det dåligt att äta mjölbaserade livsmedel på kvällen?

Huvudsakliga fördelar med carobmjöl

1. Carobmjöl hjälper till med att kontrollera vikten

Att använda carobmjöl i maten kan hjälpa dig att bibehålla en hälsosam och balanserad vikt.
Att använda carobmjöl i maten kan hjälpa dig att bibehålla en hälsosam och balanserad vikt.

 

Carobmjöl innehåller praktiskt taget inga fetter och därför innehåller det du tillreder med detta mjöl färre kalorier jämfört med om du tillsätter kakao. Detta hjälper till att uppnå och upprätthålla en sund vikt.

Dessutom är baljväxten mycket rik på löslig fiber, som stannar kvar i magen under en lång tid, vilket förlänger känslan av att vara mätt och minskar aptiten.

2. Det är en bra källa till järn.

Järn är ett viktigt mineral för att upprätthålla immunfunktionen, en god fysisk och mental hälsa och för att kroppen ska producera normal mängd röda blodkroppar. För att bättre absorbera järnet i carob är det nödvändigt att kombinera det med livsmedel som är rika på vitamin C, som citrusfrukter.

3. Det är rikt på kalcium.

Kalcium i carobmjöl används bättre än kalcium från andra växtkällor. Detta beror på att carob inte innehåller oxalater, sammansättningar som hämmar tarmabsorptionen av detta mineral.

4. Det sänker kolesterolnivåerna

Det finns många fördelar med carobmjöl
Tack vare dess höga fiberinnehåll kan carobmjöl hjälpa till att kontrollera höga kolesterolnivåer.

 

Den lättlösta fibern i denna baljväxt fångar kolesterol och hämmar dess absorption. Som ett resultat går kolesterolet inte in i blodet och elimineras istället. Dessutom innehåller det inte tyramin. Kakao innehåller däremot detta ämne, som är relaterat till uppkomsten av huvudvärk och försämring av migrän.

5. Fördelar med carobmjöl är att det har en probiotisk effekt.

Fibrerna i denna växt hjälper till att förbättra den jäsande tarmfloran. Även om man kan använda det som en antidiarré-medicin är det också laxerande och underlättar korrekt peristaltik. Det främjar också läkning av infektioner och gastrointestinala problem.

Sammantaget bildar den kostfiber som finns i carob en trögflytande gel i tarmen, vilket gynnar tarmrörelserna. Samtidigt har det också en sammandragande effekt på grund av dess tannininnehåll.

6. Det är en bra källa för antioxidanter.

Carobmjöl innehåller polyfenoler som hjälper till att minska oxidationsskador och hålla cellerna friska. Därför hjälper det bland annat till med att förhindra effekterna av för tidigt åldrande.

Kände du till alla dessa egenskaper? Nu när du vet hur bra det är för din hälsa, kan du tillaga alla dina favoriträtter med detta mjöl!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Papaefstathiou E, Agapiou A, Giannopoulos S, Kokkinofta R. Nutritional characterization of carobs and traditional carob products. Food Science Nutrition. 2018;6(8):2151–2161.
  • Ruiz-Roso B, Quintela J. C, et al. Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypecholegterolemic subjects. Plant Foods for Human Nutrition. Marzo 2010. 65 (1): 50-6.
  • Zhu B, Zayed M, Zhu H et al. Functional polysaccharides of carob fruit: a review. Chin Med. 2019 Sep 30;14:40.
  • Goulas V, Stylos E, Chatziathanasiadou MV, Mavromoustakos T, Tzakos AG. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space. Int J Mol Sci. 2016 Nov 10;17(11):1875.
  • Boeri P, Piñuel L, Sharry S, Barrio D. Caracterización nutricional de la harina integral de algarroba (Prosopis alpataco) de la norpatagonia Argentina. Revista de la Facultad de Agronomía. 2017;116(1):129-140.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.