Fem hälsosamma fetter som sänker kolesterolet

Det är viktigt att veta vilka hälsosamma fetter man borde äta. Vissa fetter är såklart skadliga, men andra kan vara bra för att kontrollera kolesterolet.
Fem hälsosamma fetter som sänker kolesterolet

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Friterad mat, smör, feta ostar och vissa typer av kött innehåller stora mängder mättat fett som kan öka ditt kolesterol. Det finns dock en grupp hälsosamma fetter som tvärtom kan sänka ditt kolesterol.

Vi pratar om fleromättade fetter, vilka är kända som hälsosamma fetter. De kan ge dig de näringsämnen och den energi som din kropp behöver för att hålla kolesterolnivåerna under kontroll.

Vegetabiliska oljor, enkelomättade fetter

Bröd och olja

Vegetabiliska oljor är först och främst rika på oljesyror, som är ett bra substitut för mättade fetter. Den mest populära är antagligen olivolja.

Olivolja är dock inte den enda olja som kan ge din kropp dessa näringsämnen. Det finns även hasselnöts-, soja- och sesamolja.

Glöm heller inte att olivolja har läkande egenskaper som hjälper dig att kontrollera dåligt kolesterol (LDL), samt att är anti-inflammatorisk och har många andra fördelar.

Alfa-linolensyra i fisk

Det är antagligen den viktigaste fettsyran. Du hittar den i fisk och även i sojaprodukter och sesamfrön.

Den är väldigt bra för dig eftersom den mänskliga kroppen inte kan producera den själv. Den motverkar att kolesterol ackumuleras i dina artärer och ger stöd åt hjärthälsan.

Bland de fiskar som har det högsta innehållet av alfa-linolensyra hittar vi:

  • Tonfisk
  • Lax
  • Sardiner
  • Sill

Du kan hitta dem konserverade, men det är bäst att äta dem i deras naturliga tillstånd.

Vill du få mer muskelmassa? Prova torskleverolja

Kapsel med fiskleverolja

Tro det eller ej, men man kan ha en hälsosam kost och samtidigt öka muskelmassan. Det är bra för atleter och de som helt enkelt vill öka sin muskelmassa.

För dessa människor kan torskleverolja vara ett fantastiskt tillskott.

Detta populära tillskott har ett högt innehåll av omega-3 som främjar bättre proteinsyntes, vilket ökar muskelmassan.

Det har även andra fördelar:

Det rekommenderas därför även för äldre vuxna.

Hälsosamma fetter: Avokado innehåller mycket omega-6

Omega-6-fettsyror hittas i många animaliska livsmedel, men det är mer hälsosamt att få det från avokado. Det är en av de få frukter som har ett högt innehåll av fleromättade substanser.

De är väldigt näringsrika och hjälper vidare med näringsupptaget.

En annan fantastisk frukt som innehåller dessa näringskomponenter är oliver, samt olivolja.

Linser hjälper också till att sänka ditt kolesterol

Linser på sked

Linser ger din kropp ordentligt med protein utan att höja nivån av triglycerider. De innehåller endast 1 gram mättat fett per 100 gram.

Dessa små baljväxter formar en substans som fastnar på kolesterolet och hjälper till att spola ut det ur kroppen. De anses därför skydda ditt hjärta och hela ditt kardiovaskulära system.

Röda bönor och sojabönor har också liknande egenskaper.

Är det dåligt att äta fett?

Det är viktigt att äta en viss mängd fett för att dina organ ska kunna fungera ordentligt. Man ska inte kategorisera fett som en fiende för hälsan.

Faktum är att vissa nutritionister anser att kroppen bör utgöras av 20-30% fett. Dock ska det vara omättat fett.

Fördelarna med att äta hälsosamma fetter (alltid med måtta!) är:

  • Bättre insulinkänslighet
  • Reglering av metabolismen
  • Ökad muskelmassa
  • Bättre reproduktiv hälsa
  • Optimerar hjärnans funktion

Så tänk på vilka fettsyror du väljer och njut av bättre hälsa!

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lichtenstein, A. H., Appel, L. J., Brands, M., Carnethon, M., Daniels, S., Franch, H. A., … Wylie-Rosett, J. (2006). Diet and lifestyle recommendations revision 2006: A scientific statement from the American heart association nutrition committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176158
  • Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H. Y., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … Van Horn, L. V. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: A presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000510
  • Collins, R., Frost, C., Clarke, R., Peto, R., & Appleby, P. (2011). Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.314.7074.112

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.