Är det dåligt att äta mjölbaserade livsmedel på kvällen?

Det är sant att din kropp inte bränner så mycket kalorier och fett medan du sover. Men betyder det att du borde undvika mjölbaserade livsmedel till middag? Ta reda på det i den här artikeln!
Är det dåligt att äta mjölbaserade livsmedel på kvällen?
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Man brukar säga att “vad du äter till middag lagras i din kropp”. Detta uttryck bygger på tanken att du efter att ha ätit går och lägger dig. Då har din kropp inte förmågan att smälta maten. På grund av det kanske du tror att det är dåligt att äta mjölbaserade livsmedel på kvällen. I den här artikeln kommer vi att berätta om den här hypotesen är sann.

Mat och hormoner

mjölbaserade livsmedel

Innan vi pratar om att äta mjölbaserade livsmedel på kvällen måste du förstå hur dina hormoner fungerar. Dessutom måste du förstå den roll som de spelar i ditt dagliga liv. De som lider av fetma brukar äta på grund av ångest eller beroende och inte på grund av hunger. Det beror på produktionen av serotonin.

Detta hormon har flera funktioner. Bland dessa reglerar serotonin din aptit, kontrollerar din kroppstemperatur och spelar en roll för att reglera ditt humör. Serotonin styrs av två delar av din hjärna: tallkottkörteln och hypotalamus. Båda “arbetar” enligt ljus och mörker.

Därför är detta hormon mer aktivt i dagsljus. På kvällen faller det och börjar ge känslor som depression, nervositet eller ångest. Det betyder att det är mer sannolikt att du hetsäter på kvällen än på morgonen.

Men det slutar inte där. Det beror på att detta hormon “väljer” vilken slags mat du vill äta. Naturligtvis väljer den inte hälsosam mat, som frukter eller grönsaker. Istället väljer den sötsaker, kolhydrater, fetter och salt mat.

Vete och depression

Mjöl och depression

Många som kämpar mot övervikt eller fetma lider av ångest. Det beror på att de äter mat med mjöl eller socker (eller båda) för att lindra sina plågor. Dessa livsmedel har antidepressiva och lugnande effekter. De är också mycket giftiga för din hälsa. Detta är särskilt sant om du äter dem på kvällen.

Ledsamhet eller frustration går hand i hand med det okontrollerade behovet att äta mjölbaserade livsmedel på kvällen. Att äta raffinerade kolhydrater ger dig nya extrakilon och svårigheter att tappa dem.

Att äta mat med mjöl på kvällen är inte “dåligt”. Problemet ligger i mängden. Plus, handlingen att gå och lägga sig istället för att få en chans att bränna dem gör att du inte kan bli av med de tillsatta kalorierna. Det beror på att vete smälts långsamt. Det kan orsaka mag- eller tarmproblem (syra, flatulens, förstoppning, etc.).

En annan sak du behöver tänka på är att du kan utveckla ett beroende av mjölbaserade livsmedel. När du får begär efter mat väljer du pasta, bröd, kakor, med mera… Det beror på att de har förmågan att tillfredsställa din aptit. Men framförallt reducerar de nervositeten eller ledsamheten.

Att ta bort kolhydrater från din kost är inte en bra idé. Det rekommenderas dock att minska mängden av dem på kvällen. Till frukost eller lunch är de nödvändiga. Det beror på att de ger dig den energi du behöver. Sedan bränner du dem över flera timmar.

Det händer inte med middagen, för du behöver inte bränsle för att sova. Å andra sidan behöver du mat som är lätt att smälta, såsom frukt och grönsaker. På så sätt går du till sängs lättare, och det blir enklare att somna och undvika viktuppgång.

Hur kan du förebygga sug efter mjölbaserade livsmedel?

I teorin är det viktigt att undvika mjölbaserade livsmedel på kvällen. Men när du vill omsätta detta i praktiken är det inte lika enkelt, eller hur?

Det finns några “tricks” för att minska suget:

1. Träna

Träning

Träning hjälper ur många aspekter. Det främjar till exempel ditt fysiska tillstånd och minskar din vikt. Det fungerar också som en stimulans för ditt humör. Med en halvtimme per dag av måttlig träning kan du lindra ångest, stress och depression.

2. Ät mer frukt

Att alltid ha en skål med frukt är en av nycklarna till att inte fresta dig själv med kolhydrater eller godis. De håller blodsockernivåerna stabila och tillgodoser din aptit. De har också mycket vatten, fiber och vitaminer. Nästa gång du vill ha choklad, välj ett gott äpple eller en banan istället.

3. Drick mycket vatten

Ibland förväxlar vi hungersnöd med törst. Istället för att dricka vätska öppnar du kylskåpet och äter något. Om du håller törsten släckt är det mindre troligt att du kommer få sötsug på kvällen.

4. Lyssna på din kropp

Det är en sak om din mage kurrar på grund av hunger och något helt annat att äta något bara för att du har ett begär. Ett bra sätt att se skillnaden mellan dessa känslor är att analysera vad du vill äta. Om det första är en kaka eller pommes frites så är du inte hungrig. Om du verkligen vore hungrig skulle du inte bry dig om vad det är.

5. Lämna ledigt utrymme i magen

Att vräka i dig mat vid middagen är verkligen dåligt för hälsan. Människor brukar missbruka mängderna eftersom deras ögon är större än magen. Eller så äter de mycket snabbt och deras magar hinner inte signalera att de är mätta.

Tugga ordentligt och lämna utrymme mellan måltiderna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bo S, Musso G, et al. Consuming more of daily intake at dinner predisposes to obesity. A 6-year population-based protective cohort study. PloS One. Septiembre 2014. 9 (9):e108467.
 • Grant CL, Coates AM, Dorrian J, Kennaway DJ, Wittert GA, Heilbronn LK, Pajcin M, Della Vedova C, Gupta CC, Banks S. Timing of food intake during simulated night shift impacts glucose metabolism: A controlled study. Chronobiol Int. 2017;34(8):1003-1013
 • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson WL. Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med. 2018 Jul;52(14):910-913.
 • Federación Española de Nutrición (FEN). Cereales y derivados.
 • Fundación Española del Corazón. Nutrientes. Hidratos de carbono.
 • Fundación para la Diabetes. Los hidratos de carbono.
 • Harvard T. H. Chan. The nutrition source. Carbohydrates. Harvard School of Public Health.
 • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10): 2006-14.
 • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.
 • Vernia F, Di Ruscio M, et al. Sleep disorders related to nutrition and digestive diseases: a neglected clinical condition. International Journal of Medical Sciences. 2021. 18 (3): 593-603.
 • Zitting K. M, Vujovic N, et al. Human resting energy expenditure varies with circadian phase. Current Biology. Noviembre 2018. 28 (22): 3685-3690.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.