6 fantastiska anledningar att äta bananer varje dag

Bananer har få kalorier och är en bra frukt för viktminskning, samt har även andra fantastiska hälsofördelar. Lär dig mer i den här artikeln!
6 fantastiska anledningar att äta bananer varje dag

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2018

Bananer är väldigt goda och du kan kombinera dem med en oändlig lista av andra livsmedel, som honung, kanel, havre och nötter. Bananer är dessutom atleternas favoritfrukt. Att äta bananer kan ge dig massor av energi och näringsämnen för att lindra utmattning och brist på energi.

Men vissa tror felaktigt att man genom att äta banan varje dag går upp i vikt. Det är inte sant. En banan om dagen, speciellt på morgonen, är inte dåligt och gör inte att man går upp några kilon.

Nyckeln ligger precis som alltid i balans och att vara medveten om att bra kosthållning är synonymt med välmående.

I den här artikeln kommer vi att ge dig 6 bra anledningar att äta bananer sju dagar i veckan.

Bananer är en av de mest näringsrika frukterna

De är väldigt näringsrika, vilket gör att de passar bra till frukost för att börja dagen med maximal energi.

Kolla in alla näringsämnen som finns i en enda banan:

 • Massor av fibrer
 • Många antioxidanter
 • Mineraler (kalium, magnesium, koppar, mangan)
 • Vitaminer (B6 och C)
 • Kolhydrater
 • Protein

Tänk också på att de innehåller mycket vatten och väldigt lite fett.

Att äta bananer reglerar dina blodsockernivåer

Blodkroppar i artär

Bananer är rika på en substans som kallas pektin – ett lösligt fiber som hjälper dig att reglera dina blodsockernivåer efter maten. Det låter dig kontrollera din aptit och saktar även ner tömningen av magen.

Om du väljer mindre mogna bananer (men inte när de är helt gröna) kan du bättre reglera ditt glykemiska index. Om du har diabetes är det dock bäst att inte äta mogna bananer.

En banan om dagen kan förbättra din matsmältning

En mellanstor banan innehåller två typer av fibrer: pektin och stärkelse. Dessa två förbättrar din matsmältning på fantastiska sätt. Stärkelsen “flyr” exempelvis från din magtrakt för att gå direkt till tjocktarmen, där den blir till mat för hälsosamma tarmbakterier. En stark och frisk tarmflora är synonymt med god hälsa: du absorberar näringsämnen bättre och undviker förstoppning.

Pektin hjälper också till att skydda och ta hand om din tjocktarm. Modifierat pektin från citrusfrukter har till och med visat sig ha egenskaper som motverkar cancer.

Ja, bananer tar även hand om ditt hjärta

Uppskuren banan

Kalium är ett viktigt mineral för hjärtat, speciellt för att reglera och balansera blodtrycket. Om du vänjer dig vid att äta bananer varje dag tar du hand om dina kaliumnivåer, ett viktigt mineral för det kardiovaskulära välmåendet.

Vill du gå ner i vikt? Ät en banan på morgonen

Bananer har flera egenskaper som gör dem bra för viktminskning.

Här är anledningen:

 • Bananer innehåller först och främst väldigt få kalorier.
 • De är mättande och näringsrika. Använd dem i frukosten tillsammans med protein, nötter och en kopp kaffe eller te – och upptäck hur “mätt” du känner dig och att du får ordentligt med energi under morgonen.
 • De är också rika på fibrer: det tar hand om matsmältningens hälsa och hjälper dig att motverka förstoppning

Prova att äta banan i 10 dagar och se vilken effekt de har på dig.

Ha alltid med dig en banan i väskan när du tränar

Tränande kvinna

De är den perfekta frukten för atleter. Varför? För att de innehåller mineraler och kolhydrater som gör dem lätta att smälta.

Regelbundet intag kan dessutom hjälpa dig att minska träningsrelaterade muskelkramper.

Om du inte är en atlet men ändå har regelbundna nattliga muskelkramper, tveka inte att lägga till en banan i middagen (en som inte är övermogen) och du kommer att undvika kramperna senare.

Bananer ger dig vidare många näringsämnen innan, under och efter träning, speciellt om du utför resistansträning.

Kom ihåg att alltid ta med en banan när du går till gymmet!

Om du tycker att det blir för mycket att äta en banan varje dag, försök då att ha banan i din frukost minst tre gånger per vecka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • G.H. R, T. T, S.K. S, B. Z, N. M, M. K, et al. Green banana and pectin improve small intestinal permeability and reduce fluid loss in Bangladeshi children with persistent diarrhea. Dig Dis Sci. 2004;
 • Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, Sha W, Shanely RA, Knab AM, et al. Bananas as an energy source during exercise: A metabolomics approach. PLoS One. 2012;
 • Lara-Espinoza C, Carvajal-Millán E, Balandrán-Quintana R, López-Franco Y, Rascón-Chu A. Pectin and pectin-based composite materials: Beyond food texture. Molecules. 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.