Sex antiinflammatoriska livsmedel att lägga till i kosten

Att lägga till antiinflammatoriska livsmedel i din kost kan hjälpa dig att förbygga olika hälsorelaterade besvär. Tack vare deras näringsvärde kan du stärka ditt immunförsvar och förhindra flera olika hälsoproblem.
Sex antiinflammatoriska livsmedel att lägga till i kosten

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vilka är de bästa antiinflammatoriska livsmedlen? Har du någonsin tänkt på hur ofta du äter dem och hur mycket din kropp faktiskt kan behöva? Nedan berättar vi om sex olika antiinflammatoriska livsmedel som är bra att lägga till i kosten.

Ett som är säkert är att inflammation är förknippat med flera olika hälsoproblem, som bland annat högt blodtryck, astma och diabetes.

Därför är det viktigt att äta livsmedel som minskar denna typ av svullnad för att förhindra hälsoproblem både på kort och längre sikt. Även om du idag är väldigt frisk och du inte har upplevt denna typ av problem, är det aldrig för tidigt att vidta åtgärder för att förebygga dem.

Nedan får du en lista på sex olika antiinflammatoriska livsmedel som du bör äta regelbundet.

Sex antiinflammatoriska livsmedel att lägga till i kosten

1 Gröna bladgrönsaker

Lägg till antiinflammatoriska livsmedel i kosten

På varje tallrik mat du lägger upp till dig, måste du också lägga upp en god mängd gröna bladgrönsaker. Dessa är en av de bästa antiinflammatoriska livsmedlen som finns tack vare dess innehåll av antioxidanter. När du äter rätta portioner av dessa grönsaker, hjälper de dina celler att regenerera.

Om du inte tycker om vissa gröna bladgrönsaker, kan du alltid tillsätta dem i smoothies. På så sätt får du i dig dina näringsämnen på ett godare och mindre tråkigt sätt. Samtidigt är det en bra idé att växla mellan olika sorters bladgrönsaker. Trots att de är likartade kan de ge dig olika näringsämnen.

2. Antiinflammatoriska blåbär

Dessa små skogsfrukter är ett annat antiinflammatoriskt livsmedel som du bör äta av så mycket som möjligt. Förutom att de är riktigt goda, kan de neutralisera effekterna av inflammation orsakad av feta livsmedel eller livsmedel som är höga i kolhydrater.

Denna neutraliserande effekt skapas på grund av att bären är rika på flavonoider, en typ av antioxidanter som stärker immunsystemet. De är också en källa till C-vitamin och resveratrol, som är två föreningar som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen.

Tack vare alla dessa fördelar, är det en bra idé att att du väljer blåbär när du vill äta något sött. Då hjälper de dig samtidigt att bli av med inflammation, och utan att ge dig några biverkningar.

Läs även den här artikeln: Hur du gör för att odla dina egna blåbär

3. Naturliga havregryn är antiinflammatoriska

Äter du havre till frukost? Om ja, vilken typ?

Det är en bra idé att se till att du äter havregryn i dess naturliga form, alltså inte kommersiella flingor som exempelvis puffar, och inte heller sötade med raffinerat socker. Havregrynsgröt är ett bättre alternativ, för naturliga havregryn är ett antiinflammatoriskt livsmedel.

Förutom att de är billigare än till kommersiella flingor, är de väldigt nyttiga för kroppen. Naturliga havregryn ger dig kolhydrater som passerar genom magen utan att orsaka den någon skada. Denna typ av kolhydrater hjälper till att öka tillväxten av goda bakterier och kan minska oxidation och inflammation.

Om du har insulinresistens eller diabetes, kan havregryn hjälpa till att minska besvären och inflammationen. Se till att du äter detta regelbundet!

4. Selleri

Selleri är en grönsak som är utsökt och lätt att kombinera med andra livsmedel. Utöver den goda smaken den ger dig, är det också en bra naturlig antioxidant med antiinflammatorisk effekt. Det är därför denna grönsak finns med i många recept som rekommenderas för att sänka blodtryck och kolesterolvärden.

Det är bra att äta selleri om du har en bakteriell infektion eller lider av kaliumbrist. Om du regelbundet äter behandlade livsmedel, är selleri ett av de olika antiinflammatoriska livsmedel som du bör lägga till i din kost.

Bearbetade livsmedel och färdigmat innehåller ofta mycket natrium, vilket är ett element som kan ha negativ påverkan på din hälsa på lång sikt. Men om du äter kalium, neutraliserar du dessa effekter. Generellt rekommenderas en balans mellan kalium och natrium i de livsmedel man äter.

5. Ingefära

Ingefära är antiinflammatoriskt

Ingefära innehåller en kemisk förening kallad gingerol. Detta ämne hjälper till att minska inflammation och är ett effektivt antioxiderande och antibakteriellt livsmedel.

När det kommer till inflammation, hjälper gingerol bland annat till att minska besvären som orsakas av reumatoid artrit. Några sätt att dra fördelar av dess egenskaper är att använda det som ett extrakt i form av olja eller att direkt äta roten.

Om du väljer det senare, kan du dricka den som en infusion eller tillsätta den som ingrediens i dina smoothies. Du kan också dra nytta av dess karakteristiska smak och använda den för att förhöja smaken i bröd och soppor.

6. Grönt te

Grönt te är vårt sista kostråd om olika antiinflammatoriska livsmedel du bör äta regelbundet. Denna dryck har blivit en favorit hos många eftersom den är mycket fördelaktig för hälsan. Katekiner är det som gör grönt te ett bra val för din hälsa. Dessa är en typ av antioxidanter som bara finns i denna dryck,  och som motverkar inflammation.

Eftersom du nu vet vilka livsmedel som har antiinflammatoriska effekter på din kropp, se till att du gör dem till ett regelbundet inslag i din kost. Låt din mat vara din medicin!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maffia P., Cirino G., Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk. Br J Pharmacol, 2017. 174 (22): 3895-3897.
  • Wicinski M., Socha M., Walczak M., Wodkiewicz E., et al., Beneficial effects of resveratrol administration focus on potential biochemical mechanisms in cardiovascular conditions. Nutrients, 2018. 10 (11): 1813.
  • Singh R., De S., Belkheir A., Avena sativa (oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (2): 126-44.
  • Mashhadi NS., Ghiasvand R., Reza M., Anti oxidative and anti inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med, 2013.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.