8 sätt att ta hand om din mun när du har dragit ut en tand

Att ta hand om munnen efter ha dragit ut en tand är avgörande för att det ska läka fint. Det hjälper också till att minska risken för komplikationer. Så, vad ska du tänka på? Läs mer i den här artikeln!
8 sätt att ta hand om din mun när du har dragit ut en tand
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 21 september, 2022

Kirurgiska ingrepp som kräver att en tandläkare drar ut en tand från benet där den sitter kommer att läka mycket bättre om du följer vissa råd. Korrekt vård när du har dragit ut en tand är nödvändigt för att det behandlade området ska återhämta sig utan komplikationer.

En tandläkare kommer att utföra det kirurgiska ingreppet på sin patient under lokalbedövning så att han eller hon inte känner någon smärta. I mer akuta fall kan det vara nödvändigt att söva patienten helt. I det här fallet kommer tandläkaren sannolikt att använda narkos. Hon eller han tar först bort tanden från tandköttsvävnaden som stöder den.

Därefter, med tänger och klämmor, kommer tandläkaren att lossa tanden och ta bort den från käkbenet där den sitter fast. Mer komplexa fall kan kräva andra instrument för att skära upp gommen, eller ta bort benet eller dela tanden i mindre fragment.

När tanden är ute ur munnen kommer det vanligtvis att bildas en koagulerad blodpropp i det utrymme den lämnar efter sig. Det är denna som kommer att läka såret. Att ta hand om och bevara den är viktigt för att såret ska läka korrekt.

I den här artikeln berättar vi varför det är nödvändigt att ta hand om din mun när du har dragit ut en tand och hur du kan göra det.

När är det nödvändigt att dra ut en tand?

Att dra ut en tand är ett ganska vanligt kirurgiskt ingrepp på vuxna patienter. Även om tandläkaren kommer att försöka spara så många tänder i munnen som möjligt, finns det fall där det är oundvikligt att dra ut en tand. Några exempel kan vara vid:

  • Tandinfektion: När antibiotika inte kan ta död på alla bakterier, när infektionen kommer tillbaka gång på gång, när den inte kan behandlas med endodonti, eller när den sprider sig till andra delar av kroppen.
  • Risk för infektion: Patienter med nedsatt immunförsvar eller med en tand som kan leda till en allvarlig hälsorisk.
  • Karies: I de fall då sjukdomen är mycket avancerad och tanden är nästan helt förstörd. Det finns fall som varken lagningar eller kronor kan lösa.
  • Tandbrott eller skador från trauma: Skador på tänderna till följd av ett slag kan innebära att tanden eller dess fragment måste dras ut.
  • Avancerad periodontit: Förlusten av vävnader som stöder tänderna kan få dem att bli lösa och röra på sig. Detta kan leda till att de behöver bli extraherade.
  • När det är för trångt i munnen: I fall där tänderna överlappar och hamnar ovanpå varandra. Här kommer tandreglering att komplettera tandutdragningen.
  • Av ortodontiska skäl: Som en del av den tandreglerande behandlingen kan det vara nödvändigt att några tänder dras ut för att skapa utrymme.
  • Problem med visdomständer: När dessa tänder inte har utrymme att växa ut kan de orsaka smärta och infektioner eller generera andra problem för munnen. Det kan vara nödvändigt att dra ut dem.
kvinna hos tandläkare
Normalt försöker tandläkare spara så många tänder som möjligt. Men i många fall finns det inget annat att göra än att dra ut en tand.

8 sätt att ta hand om din mun när du har dragit ut en tand

Efter en tanduttagning är vården efter operationen viktig för läkningsprocessen. Dessutom kommer korrekt vård att göra återhämtningen så smidig som möjligt för patienten. I allmänhet tar munnen mellan sju och tio dagar att läka ett sår, beroende på typ och plats för operationen.

Under de tre första dagarna kan du uppleva smärta, svullnad och blåmärken. Att ta hand om blodproppen som bildas i det utrymme där tanden suttit är avgörande för att såret ska läka korrekt.

Det är viktigt att följa tandläkarens råd för att undvika komplikationer och för att få en framgångsrik läkningsprocess. Så vad har du att tänka på? Ta en titt på följande tips:

1. Applicera tryck med gasväv

Efter din operation kommer tandläkaren att applicera en bit gasväv och sedan be dig bita tag om den. Detta tryck är som mest effektivt om det är konstant under de första 30 till 60 minuterna (tandläkaren kommer att bestämma den exakta tiden för ditt specifika fall).

Gasvävens uppgift är att stoppa blödningen och hjälpa blodet att koagulera till en blodpropp. Som vi redan nämnt är blodproppen som bildas i det utrymme som tanden lämnat nödvändig för att stänga såret.

Du bör inte lämna gasväven på för länge eftersom blodproppen kan fastna i den. Om det händer kommer blodproppen att följa med när du tar bort gasväven och såret kan då börja blöda igen, vilket kan komplicera läkningsprocessen.

Efter att den tid som din tandläkare har rekommenderat har passerat kan du ta bort gasväven. Du behöver inte ha den kvar längre. Om blödningen är mycket riklig och inte slutar efter ett par timmar kan du byta gasväv och sätta press på såret igen. Men du bör samtidigt rådfråga en yrkeskunnig.

2. Applicera en kall kompress på området när du har dragit ut en tand

Kalla kompresser kan hjälpa till att minska inflammationen, förhindra blåmärken och lindra smärta. Av denna anledning kan kalla kompresser mot kinden verkligen hjälpa.

Du bör applicera kompressen direkt efter operationen och hålla den där i intervaller på högst tio minuter. Efter dessa tio minuter, ta en lika lång paus och sedan kan du starta processen igen. Att låta is ligga länge mot huden kan skada vävnaderna.

Det är också viktigt att undvika närhet till värme som från en spis, värmeelement i ditt hem eller kök i allmänhet. Det är inte heller en bra idé att sola eller vara utomhus om det är för varmt ute.

3. Ät mjuk och kall mat när du har dragit ut en tand

När du har dragit ut en tand rekommenderar vi att du undviker att äta varm mat. För att hjälpa till med läkningsprocessen och minska belastningen på det drabbade området är det bäst att äta mjuka, mosade livsmedel som är lätta att tugga.

Mjuk och kall mat som smoothies, glass, yoghurt, kalla soppor och puddingar är perfekt. Du bör undvika hårda, krispiga livsmedel eller de med små frön.
En balanserad kost som innehåller pasta, ägg, fisk, mjölk och kokta grönsaker ger dig alla de nödvändiga näringsämnena du behöver. Alla dessa har också en idealisk konsistens. Zink som finns i gröna grönsaker och vitamin C i citrusfrukter kan också hjälpa till med läkningsprocessen.

Det är viktigt att undvika att dricka drycker eller soppor med sugrör. Istället rekommenderar vi att du använder sked eller tar mjuka klunkar. Du kan gradvis inkludera hårdare mat i din kost, men vi rekommenderar att du fortsätter med detta tips i någon vecka.

4. Vila och undvik träning när du har dragit ut en tand

Att begränsa din fysiska aktivitet och dina fysiska ansträngningar när du har dragit ut en tand kan hjälpa till att undvika komplikationer efter operationen. Det är en god idé att inte prata eller röra munnen för mycket.

Att vila med huvudet lätt upphöjt i ett mer sittande läge är viktigt. Horisontella positioner kan leda till blödningar och smärta från ansamlingar av blod. Använd ett par kuddar och dynor i din säng för att hjälpa dig med detta när du sover.

5. Ta den medicin som din tandläkare rekommenderar

När du har extraherat en tand och när bedövningen släpper kan du uppleva vissa symptom, som smärta och inflammation. Av den anledningen har  tandläkaren vanligtvis ordinerat dig några antiinflammatoriska läkemedel i hopp om att minska dessa obehag.

Om du dragit ut din tand på grund av en underliggande infektion är det troligt att du redan tar antibiotika. Om så inte är fallet kommer tandläkaren att ordinera detta till dig efter utdragningen. Du bör ta detta vid angivna tidpunkter – utan att hoppa över några doser – tills du har avslutat hela behandlingen som föreskrivet.

Du bör dock också tala om för din tandläkare om du tar andra typer av mediciner. Detta för att avgöra om du behöver göra ett uppehåll eller byta till ett annat läkemedel före operationen.

person lägger piller på bord
När du har dragit ut en tand kan tandläkaren föreslå att du tar smärtstillande medel för att minska smärtan och svullnaden.

6. Sug inte och skölj inte munnen

Att hindra blodproppen från att lossna av är avgörande för läkningsprocessen. Om den lossnar riskerar du att drabbas av en infektion eller alveolit.

Av den anledningen är det en god idé att undvika munvatten, att gurgla, skölja eller spotta kraftfullt. Liknande så bör du begränsa alla sugande åtgärder eftersom det kan öka risken för att blodproppen lossnar.

7. Rök inte

Att röka en cigarett när du har dragit ut en tand är skadligt och kontraproduktivt. Som vi nämner ovan kan sugande åtgärder leda till att blodproppen lossnar.

Värmen främjar även blödningar och kan leda till risk för att såret går upp igen. Och som om det inte vore nog kan tobaksbruk också leda till infektioner genom att förändra cirkulationen i ett område på grund av de gifter som tobaken innehåller.

8. Håll munnen ren

Det är viktigt att hålla munnen ren efter en tandutdragning för att undvika infektioner. Du bör fortsätta använda din tandborste och tandtråd regelbundet. Borsta med mjuka rörelser och undvik området där tanden dragits ut.

Rengöring av tungan hjälper till att minska dålig lukt och smak som läkningsprocessen kan orsaka. Det är viktigt att se till att du inte tillåter matbitar att komma in i såret.

Efter några dagar kan du börja skölja munnen med skonsamt munvatten, som varmt vatten och salt, eller produkter utan alkohol. Det är en god idé att inte spotta ut dem du bör låta dem rinna ut av sig själv.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Klorhexidin är ett multifunktionellt antiseptiskt medel

Varför är det viktigt att ta hand om munnen när du har dragit ut en tand?

Det är viktigt att du följer en vårdplan när du har dragit ut en tand för att undvika komplikationer. Såret kan ta mellan 7 till 10 dagar att läka. Efter detta kommer din kropp att läka så att nytt ben växer in för att fylla det utrymme som tanden lämnade.

Att följa din tandläkares råd hjälper till att minska postoperativa risker. Bland dem kan vi hitta följande:

  • Blödningar: Detta är när såret fortsätter att blöda väldigt mycket utan att sluta ens flera timmar efter att tanden blivit utdragen.
  • Infektioner: Området runt såret kan lukta illa, göra ont, vara sig, svullna upp eller bli missfärgat. Ditt ansikte och din hals kan också svullna upp och kännas varmt och ömt.
  • Exponerat ben: Området där tanden suttit kan läka dåligt och inte fyllas in, vilket gör att benet blir exponerat. Detta är ett mycket smärtsamt tillstånd. Tandläkaren kan då inducera en blödning och lägga om såret på nytt för att starta en ny läkningsprocess.
kvinna som har dragit ut en tand
Utan lämplig vård efter operation kan du utveckla komplikationer när du har dragit ut en tand.

När bör du uppsöka en tandläkare?

Även om du följer alla dessa riktlinjer när du har dragit ut en tand kan du drabbas av några av de komplikationer som vi nämnde ovan. Om så är fallet bör du snarast besöka en tandläkare eller ett närliggande sjukhus.

Du bör också konsultera din tandläkare om du uppvisar något av följande symptom:

  • Smärta eller obehag som inte läker efter två till tre dagar efter ingreppet.
  • Irritation eller smärta som sprider sig till andra delar av kroppen (öra, huvud eller nacke).
  • Svullnad eller inflammation i ansikte eller nacke.
  • Var i munnen eller såret.
  • Överdriven blödning som inte slutar när du biter ihop på lite gasväv.
  • Hög feber med illamående eller kräkningar.
  • Stickningar, krypningar, kramper eller om du känner att området har “somnat” efter att bedövningen har släppt.
  • Om du känner ett tryck under tungan.
  • Svårigheter att andas, svälja eller prata.
  • Hosta och ont i bröstet.

Om allt är bra efter extraktionen är det ändå en god idé att gå tillbaka till tandläkaren för att kontrollera läkning och prata om möjligheterna att ersätta den förlorade tanden. Din tandläkare kommer då att bättre kunna bedöma alternativen för att rehabilitera munnen så att du kan återfå funktionen och estetiken.

Få tillbaka ditt leende när du har dragit ut en tand

Att behöva ta ut en tand kan orsaka rädsla och ångest eftersom det är ett kirurgiskt ingrepp som kommer med sina egna risker och komplikationer. Dessutom kan det att förlora en tand leda till att man vill ersätta den med en protes.

Efter utdragningen kan du av  den anledningen prata med din tandläkare om möjligheten att ersätta tanden med en protes, en fast brygga eller ett implantat. Det är också viktigt att följa alla riktlinjer som du får av din tandläkare efter en extraktion för att säkerställa att läkningsprocessen är så snabb och smärtfri som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Samuel, Ladisleny Leyva, Nila Ledesma Céspedes, and Myrna Fonte Villalón. “La pérdida dentaria. Sus causas y consecuencias.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.2 (2018).
  • Perez, Víctor Jesús Delgado, et al. “Principales razones de extracción de dientes permanentes de adultos mexicanos en un Centro de Salud.” Revista CES Salud Pública 8.1 (2017): 1-9.
  • Rosero Ortiz, José Andrés. Causas para extracciones dentales e indicadores sociodemográficos realizado en la Clínica de Cirugía I de la Facultad de Odontología de la Universidad Central del Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
  • Coronel Salazar, Angie Mishel. Complicaciones mediatas e inmediatas en las extracciones dentarias. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Lozada Macías, Cristina Anabel. Complicaciones de extracciones de las piezas# 16 o# 26. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
  • Vélez Lucas, Nathalia Elizabeth. Efectividad del manejo terapéutico preventivo de la alveolitis, pre y post exodoncia, en pacientes con enfermedades sistémicas. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Caliskan, Mehmet, et al. “¿ Es necesario modificar la terapia anticoagulante en extracciones dentales en pacientes que están en tratamiento con anticoagulantes orales de acción directa?.” Medicina oral, patología oral y cirugía bucal. Ed. española 23.4 (2018): 260-266.
  • Teixeira Poças, María Amelia, et al. “Complicaciones posoperatorias de la exodoncia 2018-2019.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
  • Vega Vega, Sheila P., et al. “Riesgo de complicaciones a corto plazo asociadas con extracción dental en pacientes de una unidad de medicina familiar de Acapulco, Guerrero, México.” Atención Familiar 25.4 (2018): 151-154.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.