Klorhexidin är ett multifunktionellt antiseptiskt medel

Klorhexidin är ett multifunktionellt antiseptiskt medel, ett läkemedel som används över hela världen, särskilt för oral hälsa. Idag diskuterar vi de allmänna och topikala användningarna.
Klorhexidin är ett multifunktionellt antiseptiskt medel
Vanesa Evangelina Buffa

Granskad och godkänd av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 25 november, 2022

Klorhexidin är ett multifunktionellt antiseptiskt medel som förhindrar tillväxt av bakterier, de viktigaste orsakerna till infektion. Dess uppgift är att förhindra tillväxt av bakterier i kroppsvävnader.

Skillnaden mellan ett desinfektionsmedel och ett antiseptiskt medel märker man i ytan eller i materialet där man använder medlet. Det förstnämnda hämmar bakterietillväxt på objekt och livlösa material, medan ett antiseptiskt medel verkar på levande kroppsvävnader, som huden.

Målet med att använda klorhexidin i munslemhinnan är att eliminera och förhindra bakterietillväxt. Detta minskar risken för att ett sår blir infekterat utan att medlet själv skapar irritation i området där du använder det.

Denna förening fäster vid munslemhinnan och frigör sina aktiva komponenter gradvis under ca. åtta timmar. Av denna anledning rekommenderar tandvårdspersonal att man sköljer med klorhexidin två till tre gånger om dagen.

Klorhexidin är ett multifunktionellt antiseptiskt medel

Detta är ett multifunktionellt antiseptiskt medel som man använder rutinmässigt inom tandvården, särskilt vid behandling av mindre skador på munslemhinnan. Klorhexidinbehandlingar kan vara antingen allmänna eller lokaliserade, beroende på vilket område som ska behandlas.

Allmän behandling

Du har antagligen använt klorhexidin om du tenderar att lida av kroniska infektioner eller andra typer av liknande obehag. Läkare rekommenderar användning av klorhexidin som munskölj efter tandborstning. Denna komponent finns också i vissa typer av tandkräm.

Lokala skador

Du kan använda antiseptiska medel som en spray om du behöver behandla lokala skador. Detta kan underlätta då skadan är mer lokaliserad och begränsad. Lokal användning av detta antiseptikum rekommenderas i följande fall:

  • Orala infektioner
  • Sår på tungan
  • Efter ett kirurgiskt ingrepp
multifunktionellt antiseptiskt medel används för att skölja munnen
Munvatten med klorhexidin är effektivt som allmän oral behandling.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Minska plack på tänderna med 6 naturliga lösningar

Specifik oral användning av klorhexidin

Klorhexidin för oral behandling använder man vanligen utspätt i koncentrationer på 0,2%, 0, 12% och 0,10%. Ämnet finns tillgängligt i olika format såsom geler, sprayer och tandkräm. Du bör använda munvatten med klorhexidin 30 minuter efter tandborstning och skölja med en liten volym i 30 sekunder.

För att behandla lokala skador, såsom efter tandkirurgi, rekommenderar tandläkare ofta en spray. Detta eftersom det har två viktiga fördelar:

  • Det är mer lokaliserat
  • Dessutom är den antiseptiska effekten större

Du bör inte använda ett antiseptiskt medel under långa perioder eftersom det kan fläcka tänderna och göra ditt tandkött mörkare. Men du behöver inte oroa dig om det skulle hända dig eftersom dessa effekter försvinner när du slutar använda den.

Rekommenderad användning

De flesta som använder klorhexidin gör det direkt efter att de borstat tänderna som om det vore ett vanligt munvatten. Detta är dock inte korrekt användning. I själva verket är det bäst att använda det minst en halvtimme efter att du borstar tänderna.

Anledningen till detta är att klorhexidin inte är kompatibelt med vissa av de komponenter som finns i många tandkrämer. Några av dessa inkluderar natriumlaurylsulfat och natriummonofluorfosfat.

Använd klorhexidin som ett antiseptiskt medel

En annan användning för klorhexidin är som ett lokalt antiseptiskt medel. Detta eftersom det är effektivt mot ett stort antal mikroorganismer. Det medför många fördelar, som att förhindra irritation. Dessutom interagerar det inte med blod. Därutöver är denna förening minimalt giftig och du kan använda det på öppna sår som vid skoskav, skärsår och brännskador.

multifunktionellt antiseptiskt medel används på ärr
Förutom oral användning kan du också använda klorhexidin för att rengöra sår.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Tjock saliv: allt du behöver veta

Biverkningar av klorhexidin

Användning av detta läkemedel orsakar inte några signifikanta biverkningar, även om vissa allergisymptom och utslag kan förekomma i applikationsområdet hos ett fåtal individer.

Som vi nämnde ovan kan långvarig användning av klorhexidin som en oral behandling orsaka fläckar på tänderna och förvärra de som orsakas av kaffe eller tobak.

Ett viktigt multifunktionellt antiseptiskt medel

Klorhexidin är ett antiseptiskt medel som är särskilt effektivt mot bakterier och svampinfektioner. Användningen av detta medel är så pass utbredd över hela världen att den står med på Världshälsoorganisationens lista över viktiga läkemedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chicharro Luna, E., Pertegal Vázquez, F., Pérez Prieto, M., Baño Ruíz, L., & Pérez Saura, I. (2008). Clorhexidina vs povidona iodada como antiséptico de la piel. Revista Española de Podología.
  • Torres, M., Díaz, M., & Acosta, A. (2009). La clorhexidina, bases estructurales y aplicaciones en la estomatologia. Gac Med Espiritual.
  • Bascones, A., & Morante, S. (2006). Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual. Avances en periodoncia e implantología oral18(1), 21-29.
  • Beraún, A. P. (2011). Acción antimicrobiana del digluconato de clorhexidina al 0.12% en Estreptococcus del grupo mutans después del uso de una pasta dental que contiene Lauril Sulfato de Sodio. Revista Científica Visión Dental14(2-3), 770-776.
  • Ayala, G., Álvarez, M., & Nuñez, M. (2016). Efecto de la combinación de clorhexidina y fluoruro de sodio sobre Streptococcus mutans en preescolares con manchas blancas. Revista Estomatológica Herediana. https://doi.org/10.20453/reh.v26i3.2956
  • Morante Mudarra, S. (2018). Valoración cruzada ya doble ciego, mediante el modelo de gingivitis experimental, de la eficacia de tres colutorios de clorhexidina sin alcohol frente a la prevención de gingivitis ya la neoformación de placa supragingival. Ene9, 15.
  • Urquet, A. O., & Spada, V. A. (2022). Clorhexidina y la Odontología. In V Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 3 de noviembre de 2022).
  • Bustamante, O. C., Troncos, L. G. P., de Zebrauskas, A. P. P., Leandro, K. C. R., & Sime, C. L. D. C. H. (2020). Antisépticos Orales: Clorhexidina, flúor y triclosán. Salud & Vida Sipanense7(1), 4-16.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.