5 naturliga lösningar för att behandla blåmärken

Så länge det inte finns komplikationer finns det vissa hemmetoder och naturliga ingredienser som kan hjälpa till att behandla blåmärken. Faktum är att vissa kan till och med förhindra blåmärken om du tillämpar dem i tid.
5 naturliga lösningar för att behandla blåmärken
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

På ett ögonblick kan du få ett slag mot din arm eller mot ditt ben som senare blir ett stor blåmärke. Det är så enkelt, och det är något vi alla har upplevt. Vi delar olika metoder för att behandla blåmärken. Blåmärken är inte mer än skador som uppstår vid ett slag eller fall som orsakar en liten bristning i de små blodkärlen.

Dessa blåmärken kan ta olika former och se olika ut i form av färg. Vanligast börjar de som lila på grund av den mängd blod som kvarstår i vävnaderna. När tiden går, börjar den försvinna.

Återhämtningstiden för din hud kommer att bero på hur svårt du gjorde dig illa.

Kännetecken för blåmärken

att behandla blåmärken ben

Det finns sjukdomar som gör det lättare att få blåmärken. Detta sker emellertid bara med mycket allvarliga eller sällsynta sjukdomar.

Med det sagt kan att inte få tillräckligt med vitaminer också göra dig mer benägen att få blåmärken. Varje kram kan sätta märken på din hud. Därför är det väldigt viktigt att följa en nyttig och balanserad kosthållning.

Låt oss nu titta på några metoder för att behandla blåmärken.

Metoder för att behandla blåmärken hemma

Om du har haft eller brukar ha mycket mörka blåmärken, kan du behandla dem med följande lösningar. De är mycket effektiva tekniker för att behandla blåmärken och förbättra deras utseende.

1. Kallt kött

Visst har du sett det här i många filmer eller TV-serier. Det är en rolig bild, men samtidigt är det ett mycket gammalt och respekterat botemedel. De sägs att kött, särskilt en bit nötkött, hjälper till att absorbera märket som håller på att bildas.

För att använda denna åtgärd rekommenderar vi starkt att du inte väntar på att blåmärken kommer att visas. Använd istället det kalla köttet så att blåmärken inte bildas.

2. Isbitar

Var försiktig när du använder is på blåmärken. Lägg dem inte direkt på huden eftersom isen verkligen kan irritera och bränna den.

Om du har ett öppet sår ska du inte applicera is. Men om du bara har ett blåmärke, kan du lägga några isbitar i en ren handduk eller påse. Lägg sedan det på blåmärken för att minska svullnaden.

3. Äppelcidervinäger

Så många säger att äppelcidervinäger är en mirakelbot när det gäller naturläkemedel.

 • För att hjälpa till att minska blåmärken, späd en skvätt vinäger med kallt vatten.
 • Applicera sedan på det drabbade området med en bomullstuss.

Du kommer ser att ättika hjälper blodet att cirkulera bättre. Gradvis kommer blåmärket att försvinna.

4. Salt och citron för att behandla blåmärken

Citroner hjälper också till att förbättra utseendet på din hud när du har ett blåmärke.

 • För att göra denna hemlagade behandling, lägg till nypressad citronsaft med lite salt till en handduk.
 • Applicera den på blåmärket.
 • Lämna sedan den på i 30 minuter.

5. Solsken och massage

att behandla blåmärken arm

Solens strålar kan vara till stor hjälp vid behandling av blåmärken. Ultravioletta strålar bryter ner bilirubinet som orsakar blåmärken och orsakar den karakteristiska gulaktiga färgen. Om du dessutom masserar området försiktigt försiktigt så hjälper du att blåmärket att försvinna och göra din hud frisk.

Tips för att behandla blåmärken

Nu ska vi dela några av de bästa tipsen att ta hand om din hud när du mottar ett slag mot dina armar eller ben.

 • Det första målet är att förhindra slag och inte få blåmärken till att börja med. Därför måste du skydda din kropp genom att bära lämpliga kläder hela tiden. För barn, lär dem att vara försiktiga när de spelar. De ska inte klättra på farliga platser eller leka utan tillsyn.
 • Om du ändå får ett blåmärke, höj det drabbade området för att hjälpa till att mildra smärtan och trycket.
 • Applicera is så snart som möjligt. Detta kommer att lindra smärta så att det inte svullnar för mycket.
 • Vila området. Om du till exempel skadade ditt ben, undviker du att stå i långa perioder.
 • Om du få smärta, kan du ta några smärtstillande medel för smärtan. Vi rekommenderar emellertid inte att ta aspirin (acetylsalicylsyra) mot smärta. Aspirin ökar faktiskt blodflödet.
 • Ät mer C-vitamin så att blåmärken lättare går bort.
 • Om du har ett blåmärke, ge det tid och var uppmärksam på hur det läker. Om det inte förbättras eller om det blir värre, ska du gå till akuten för att få en läkare att titta på det.
 • Dessutom, om du får ett slag mot dina ögon och blåmärke där och har problem att se, måste du gå till doktorn för en utvärdering.

Glöm inte att ta hand om blåmärken för att förhindra komplikationer

Blåmärken kan skrämma dig, men de är också mycket vanliga när du faller eller blir skadad. Men du måste veta hur man behandlar och botar dem på bästa sätt så att de inte leder till stora problem. Var uppmärksam på detta råd och prova det nästa gång du behöver det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.