6 olika kroppsdelar du med fördel kan massera

Massage är fantastiskt för kroppen, inte bara för rygg och axlar. Du kan till och med massera dig själv!
6 olika kroppsdelar du med fördel kan massera

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

När du tänker på att massera så föreställer du dig förmodligen njutbar borrtagning av knutar och spänningar från rygg och axlar. Du kan dock njuta av alla fördelar med massage på andra delar av kroppen också.

Vill du veta vilka dessa är?

Förbättra din livskvalitet

Massage med olja

Du kan bli av med daglig stress, minska ryggsmärta, bli kvitt ångest och till och med lindra vätskeretention… och dessa är bara några av fördelarna med massage. Det må vara sant att du behöver utbildning och övning för att massera en annan person på bästa sätt, men du kan åtminstone förbättra din egen livskvalitet med vissa rörelser.

Forskning från bland annat Umeå universitet stärker att massage kan lindra både stress och ångest.

För att kunna utföra integrerad massage måste du först och främst vara bekväm. Det betyder att både ditt rum och din säng eller stol måste vara en bekväm plats att vistas på. Se även till att temperaturen är rätt för personen som ska få massagen.

  • Du kan belysa utrymmet med ljus (om personen inte är allergisk mot eller inte gillar doften).
  • Du kan även välja ut rökelse eller eteriska oljor med avslappnande doft, såsom lavendel.
  • Glöm heller inte lugn musik! Välj melodier utan text och av den instrumentella typen som används för avslappning och meditation. Du kan också välja teman som emulerar naturens ljud (regn, vågor, vattenfall, fåglar, etc.).

Speciella oljor behövs också. De är enkla att få tag på i specialbutiker. Kolla upp huruvida huden hos den som ska masseras är känslig eller om du måste köpa någon speciell typ av olja. De mildaste alternativen är mandel- och jojobaolja (eller till och med babyolja).

Du kommer även att behöva handdukar, och de ska helst vara varma. Det viktigaste är att de används för att täcka personen som mottar massagen, och även för att hålla denne bekväm om du har kalla händer. Vid slutet av behandlingen kommer du att behöva dem för att ta bort överflödig olja.

Var du bör massera (och inte)

Utöver att du kanske behöver en massage av medicinska skäl skadar det aldrig att få en 30-45 minuter lång massage i en spa-liknande miljö för att bli av med krämpor och smärtor varje dag. Men visste du att det finns delar av kroppen som en normal massage aldrig når, och som du kan ta hand om själv hemma?

När du vet vilka de är och jobbar med dem kommer du aldrig att må likadant igen. Du kommer att känna dig mycket mer avslappnad och glad!

Var uppmärksam på dessa 6 platser där du bör få massage:

1. På toppen av huvudet

Fler än hälften av alla människor idag säger sig vara väldigt trötta vid arbetsdagens slut. En massage på huvudet (eller mer specifikt på toppen av det) producerar en njutbar känsla eftersom den gör musklerna i skallen avslappnad samtidigt som cirkulationen aktiveras.

2. Massera ansiktet

Massage av huvudet

Det hjälper dig inte bara att se yngre ut eftersom huden blir fastare, utan hjälper dig också att slappna av. Om du är väldigt stressad eller ängslig rekommenderar vi en ansiktsmassage. Det kan även vara användbart för att lindra daglig trötthet, oro och spänningar.

3. Skallen

Vi har redan nämnt massage av toppen av huvudet som något fördelaktigt. Det är dock inte den enda platsen du kan massera för att må bra. Som du vet genererar uppbyggd stress hälsoproblem och depression, så du håller säkert med om att det är värt att göra något åt det.

En massage mellan pannan och toppen av huvudet är perfekt för de vars jobb kräver mycket koncentration och planering. Det är också perfekt för dem som ska skriva ett prov eller som har jobb som kräver stor koncentration och tid framför datorskärmar.

Det hjälper dig att släppa på spänningar, bli kvitt dåligt humör och förbättra din sömnkvalitet. 

4. Örat

Öronmassage

Det finns inget härligare än en öronmassage. Visste du att en av de huvudsakliga orsakerna till stress är oljudet du hör i stan varje dag? Tutor, skrik och hög musik leder till ytterligare trötthet och ångestproblem. Tystnad gör å andra sidan sinnet lugnt, hjälper dig att undvika negativa tankar och minskar hjärnans energiförbrukning. Det gör det enklare att sova på kvällen och att fokusera på bra saker.

Massagen bör utföras bakom öronen med cirkelrörelser som går medsols till örsnibben.

Vill du veta mer? Läs: Spola öronen naturligt

5. Fingertopparna

Folk masserar vanligtvis inte fingertopparna, såvida de inte gör ont. Det är ett stort misstag! Fingertopparna må vara en av de tuffaste delarna av kroppen, men de är också väldigt känsliga och i behov av uppmärksamhet och omvårdnad.

De är fyllda med nervändar som kan göras avslappnade med trycktekniker. Det är perfekt för de som spenderar dagarna med att skriva på tangentbord.

6. Rumpan

Det är en av de mest försummade delarna eftersom de flesta massager slutar vid låren. Det är inte bara skönt, utan hjälper dig också att undvika obehag efter att ha suttit i flera timmar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.