Spola öronen - naturliga huskurer mot igenpluggade öron

Uppbyggnaden av vax kan plugga igen öronen och göra det svårt att höra. Här är några huskurer som hjälper dig att förebygga och råda bot på detta tillstånd.
Spola öronen - naturliga huskurer mot igenpluggade öron

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Ö ronen kan bli igenpluggade av flera olika skäl. De främsta orsakerna är öronvax eller att det kommit vatten i dem ( till exempel vid simning). I den här artikeln ska vi gå igenom några naturliga huskurer som du kan använda för att spola öronen och därmed motverka obehag, dålig hörsel och möjliga infektioner.

Varför pluggas öronen igen?

En av de vanligaste orsakerna är luftvägsinfektion i de övre luftvägarna, som bihåleinflammation eller förkylning. Om gångarna mellan näsan och inneröronen fylls med slem, kan det leda till att öronen blockeras.

Den andra orsaken är vax, om detta byggs upp så mycket att det bildar en propp vilken endast kan tas bort med verktyg och skicklighet. Som vi redan nämnt så kan kontakt med vatten leda till att öronen blir igenpluggade. Detta är anledningen till att simmare ofta lider av detta problem om de inte använder öronproppar. Detta förklarar också varför många tenderar att få sina öron igenpluggade på sommaren. När man doppar huvudet under bad i poolen, havet eller sjön kan även skadliga organismer ta sig in i kroppen.

Spola öronen för att få bort blockeringar

Problemet kan också uppstå då du befinner dig på höga höjder långt ifrån det du är van vid. Detta är anledningen till varför många ofta drabbas på flyg, särskilt vid start. Problemet kan också uppstå under resor upp till platser belägna högt över havsytan.

Hur man bör spola öronen beror på orsaken till problemet

När vax har börjat ansamlas (innan en propp har uppstått) går det vanligtvis ganska lätt att råda bot på problemet. Bland annat kan du använda några av nedan huskurer:

Spola öronen med vinäger

Blanda lika delar alkohol och vinäger, luta huvudet åt sidan och droppa i några droppar med hjälp av en öronpipett. Håll kvar huvudet i en lutade position så att dropparna stannar i örat i 5 minuter. Sätt sedan lite bomull i örat och sätt dig upprätt igen.

Spola öronen med olja

Ett annat knep är att blanda några droppar varmt vatten med olivolja eller babyolja. Luta huvudet åt sidan och droppa i några droppar i det blockerade örat. Håll sedan kvar positionen så det får verka i 5 minuter. Ha en trasa eller handduk till hands för att torka upp eventuell vätska som kan rinna ut ur örat. Skölj sedan med varmt vatten för att mjuka upp vaxet och torka försiktigt torrt med en handduk. Du bör motstå alla frestelser att använda bomullstops eftersom de kan pressa ihop öronvaxet och bidra till att skapa vaxproppar.

Öronsmärta

Tugga, svälj och gäspa

Har öronen pluggats igen under en resa eller flygning? När problemet uppkommer på grund av tryckskillnader, kan du lindra det genom att tugga tuggummi eller suga på en karamell. Att bygga upp en ordentlig mängd saliv i munnen och svälja en gång kan också bidra till att balansera trycket. Ett annat bra alternativ är att gapa så mycket som möjligt för att tvinga fram en gäspning. Luften kan då balansera ut trycket. Du kan också nypa för näsan och blåsa luft genom näsgångarna med munnen stängd. Men gör det dock inte alltför hårt eftersom det kan skada trumhinnorna.

Ångbad

Om öronen pluggats igen på grund av en förkylning eller bihåleinflammation kan ett ångbad vara en perfekt lösning. Att andas in ånga avlastar inte bara öronen utan även näsan. Om du tillsätter några droppar lavendelolja eller eukalyptus med lite salt kommer du att få ännu bättre resultat. Du kan också snyta dig några gånger för att bli av med överflödigt slem och öppna upp näsgångarna.

Spola öronen med väteperoxid

Du kan även använda väteperoxid. Droppa några droppar av vätskan i det igenpluggade örat. Lägg dig gärna ner med örat uppåt eftersom det kan ta flera minuter innan du känner någon lättnad.

Spola öronen för att motverka öronsmärtor

Använd luftfuktare

Om blockeringen är ett resultat av att du vistats mycket i torra miljöer, kan du prova på att använda en kall luftfuktare. Detta kan hjälpa kroppen att lösa upp och avlägsna ansamlat slem vilket rensar öron och näsgångar.

Varmt vatten

En gammal beprövad huskur som gått i arv mellan generationer är att hälla varmt vatten i en flaska. Lägg dig ner med örat mot flaskan. Inom några minuter kommer det kännas som att öronvaxet börjar lösas upp. Ett modernare alternativ är att lägga örat mot en elektrisk kudde.

Till sist, ta kontakt med sjukvården om dina öron är igenpluggade en längre tid och ingen av kurerna är effektiv. Eventuellt kan du ha något allvarligare öronproblem. Då kan dessa huskurer vara för svaga för att ha någon effekt, hur  ofta du än gör dem. För att vara på den säkra sidan bör du alltid rådfråga en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sharp, J. F., Wilson, J. a, Ross, L., & Barr-Hamilton, R. M. (1990). Ear wax removal: a survey of current practice. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.301.6763.1251
  • Wright, T. (2015). Ear wax. BMJ Clinical Evidence. https://doi.org/10.1136/bmj.h3601
  • Coppin, R., Wicke, D., & Little, P. (2008). Managing earwax in primary care: Efficacy of self-treatment using a bulb syringe. British Journal of General Practice. https://doi.org/10.3399/bjgp08X263811
  • Alberti, P. W. (2011). The Anatomy and Physiology of the Ear and Hearing. Occupational Exposure to Noise: Evaluation, Prevention and Control.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.