Spola öronen naturligt

Uppbyggnaden av vax kan plugga igen öronen och göra det svårt att höra. Här är några huskurer som hjälper dig att förebygga och råda bot på detta tillstånd.

Öronen kan bli igenpluggade av flera olika skäl. De främsta orsakerna är överflödigt vax eller att du utsätts för mycket vatten (till exempel vid simning). I den här artikeln kommer vi att gå igenom några helt naturliga huskurer som du kan använda för att spola öronen och därmed undvika obehag, dålig hörsel och möjliga infektioner.

Varför pluggas öronen igen?

En av de vanligaste orsakerna brukar vara en luftvägsinfektion i de övre luftvägarna, så som en bihåleinflammation eller förkylning. Gångarna mellan näsan och inneröronen fylls med slem, vilket kan leda till att öronen blockeras.

Den andra orsaken är uppbyggnad av vax, särskilt när detta bildar en propp som endast kan tas bort med verktyg och rätt kunskap. Som tidigare nämnts kan kontakt med vatten leda till att öronen blir igenpluggade. Detta är anledningen till att simmare ofta lider av problem med vatten som ansamlas i hörselgången om de inte använder öronproppar. Detta förklarar också varför människor tenderar att få sina öron igenpluggade på sommaren eftersom många doppar huvudet när de badar i poolen, havet eller sjön utan att vara medvetna om att vatten (och skadliga organismer) då kan ta sig in i kroppen.
Öra
Om du befinner dig på en höjd över havsytan som är långt ifrån den du är van vid är det också lätt att få igensatta öron. Detta är anledningen till att människor som reser med flyg ofta drabbas, särskilt vid start. Problemet förekommer också vid resor till platser som är belägna flera tusen meter över havsytan.

Hur man bör spola öronen beror på problemets orsak

När vax har börjat ansamlas (innan en propp har uppstått) går det att råda bot på problemet genom att spola öronen med hjälp av några olika huskurer:

Blanda lika delar alkohol och vinäger, luta huvudet åt sidan och tillsätt några droppar med hjälp av en öronpipett. Behåll din lutade position så att dropparna stannar i örat i 5 minuter. Sätt lite bomull i örat och återgå till upprätt läge.

Ett annat alternativ är att blanda några droppar varmt vatten med olivolja eller babyolja. Luta huvudet åt sidan, tillsätt några droppar och behåll positionen så det får verka i 5 minuter. Ha en trasa till hands för eventuell överflödig vätska som kan komma ut ur örat. Skölj sedan med varmt vatten för att mjuka upp vaxet och torka försiktigt torrt med en handduk. I vilket fall som helst bör du motstå frestelsen att använda bomullspinnar eftersom de kan komprimera öronvax och bidra till att orsaka proppar.
Öronsmärta
När öronen pluggas igen under en resa eller flygning på grund av tryckskillnader kan du lindra problemet genom att tugga tuggummi eller suga på en hård karamell. Att bygga upp en ordentlig mängd saliv i munnen och svälja en gång kan också bidra till att balansera trycket. Ett annat bra alternativ är att gapa så mycket som möjligt för att tvinga fram en gäspning. Luften kan balansera trycket. Du kan också nypa näsan och blåsa luft genom näsgångarna med munnen stängd, men gör det inte alltför hårt eftersom du då kan skada trumhinnorna.

Om öronen pluggats igen på grund av en förkylning eller bihåleinflammation kan ett ångbad vara en perfekt lösning. Att andas in ånga avlastar inte bara öronen utan även näsan. Om du lägger till några droppar lavendelolja eller eukalyptus med lite salt kommer du att få ännu bättre resultat. Du kan också snyta dig med en näsduk upprepade gånger för att bli av med överflödigt slem och öppna upp näsgångarna.

Du kan även använda väteperoxid genom att tillsätta ett par droppar till det igenpluggade örat. Det rekommenderas att ligga ned med örat fritt eftersom det kan ta flera minuter innan du känner någon lättnad.
Öronsmärtor
Om blockeringen är ett resultat av vistelse i en torr miljö kan du använda en kall luftfuktare i ditt rum. Detta bidrar till att eliminera slem som har ackumulerats och rensar örat och näsgångarna.

En huskur som har använts i åratal (och delats vidare till yngre generationer) är att hälla varmt vatten i en flaska och försegla den. Lägg dig ner med örat mot flaskan. Inom några minuter kommer det kännas som att öronvaxet börjar lösas upp. Ett modernare alternativ är att lägga örat mot en elektrisk kudde.

Slutligen, konsultera en läkare om dina öron förblir igenpluggade och ingen av kurerna verkar vara effektiva. Du kan ha något allvarligare öronproblem och då hjälper det inte att överdosera kurerna eller att ta dem oftare. För att vara på den säkra sidan bör du konsultera din läkare för råd.

MER FÖR DIG