7 sätt att göra en hemmagjord avfuktare

Varför inte prova ett hemgjort alternativ till en kommersiell avfuktare? En hemmagjord avfuktare är både billigare och mer miljövänlig.
7 sätt att göra en hemmagjord avfuktare
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 03 maj, 2023

Det finns många olika kommersiella avfuktare du kan köpa, men varför inte prova ett hemgjort alternativ? En hemmagjord avfuktare är inte bara mer ekonomisk utan också miljövänlig, eftersom den inte förbrukar el.

Så om du letar efter ett sätt få bukt med fukt hemma, läs vidare. Lär dig hur du gör en hemmagjord avfuktare.

Problem som orsakas av fukt i hemmet

Oavsett om det är hemma eller på kontoret bör den relativa luftfuktigheten vara mellan 30 % och 50 %. Men det finns några anledningar till att denna kan stiga; de vanligaste är kondens och läckage.

I båda fallen är konsekvenserna olika. Föremål kan påverkas, liksom människors hälsa.

Följande är några problem som är förknippade med ökad luftfuktighet:

  • Vilokvaliteten påverkas.
  • Det känns varmare inne i huset.
  • Färg spricker, flagnar och faller av.
  • Det finns en större förekomst av svamp och mögel.
  • Fläckar uppstår på väggar och tak.
  • Dålig lukt i miljön och kläder.
  • Möbler, kläder och andra föremål kan skadas.
  • Ökad risk eller symtom på luftvägssjukdomar (astma, bronkit, rinit).

Vad är en avfuktare och hur fungerar den?

Det finns flera sätt att bekämpa hög luftfuktighet i inomhusutrymmen. Det första du måste göra är förstås att identifiera orsaken. Kontrollera om det är ett kondensproblem, om det läcker från taket när det regnar eller finns en läcka i ett trasigt rör.

Men ibland befinner vi oss bara helt enkelt i naturligt fuktiga miljöer: källare eller slutna utrymmen utan luftcirkulation till exempel. Då kan det vara nödvändigt att använda en avfuktare.

Detta är en anordning som tar bort en del av den fukt som finns i miljön. Den fungerar på samma sätt som en luftkonditionering, fast för andra ändamål.

Processen är som följer:

  1. Fuktig luft från rummet kommer in i enheten.
  2. Den passerar genom en kylslinga och kondenserar.
  3. Den når sedan en skiva där ett torkmedel absorberar fukten.
  4. Den utvunna fukten går in i en vattenreservoar.
  5. Luften värms upp innan den återförs till omgivningen.

Det finns olika typer av avfuktare på marknaden. Valet beror på storleken på utrymmet där den ska användas.

Nackdelen med dessa enheter är att de, utöver kostnaden, ökar elförbrukningen. De måste nämligen vara på hela tiden.

Kommersiell avfuktare.
Kommersiella avfuktare representerar en betydande investering av pengar i början och att ha dem på .

Hur man gör en hemmagjord avfuktare: 7 praktiska idéer

Bortsett från enheterna som vi nämner ovan kan du tillverka en egen avfuktare hemma med naturliga produkter. Förutom att de är billigare bidrar de dessutom inte till elräkningen. Låt oss se vilka alternativ som finns.

1. Gör en hemmagjord avfuktare med kol

Enligt en studie gjord vid ett universitet i Peru är aktivt kol ett alternativ för att kontrollera mögel, såväl som höga luftfuktighetsnivåer. Dess porösa struktur gynnar absorption. Dessutom neutraliserar det dålig lukt.

För att göra denna hemmagjorda avfuktare behöver du följande material:

  • En läskflaska i plast (tom) eller en burk (kan vara en kaffeburk).
  • Träkol, tillräckligt mycket för att fylla hälften av behållaren.
  • En kniv eller en skruvmejsel.

Förfarandet är mycket enkelt: det räcker att göra ett hål i behållaren och fylla den till hälften med kol. Sedan placerar du den på den plats där det finns fukt. Det rekommenderas att byta kolet regelbundet, var 15:e till 30:e dag.

Ett alternativ för att göra denna hemmagjorda avfuktare är att använda små tygpåsar (i säckväv eller jute). I det här fallet bör kolbitarna vara mindre. Du kan placera dem i olika hörn av huset eller hänga dem på dörrhandtag.

2. Använd grovt salt som en hemmagjord avfuktare

Salt är ett annat element som många använder för att bekämpa fuktproblem. Företrädesvis används grovsalt, som förutom sina tillämpningar i köket kan hjälpa till att absorbera vattenånga som finns i luften.

Du behöver följande:

  • Grovt salt (100 till 150 gram).
  • En tom burk (utan lock) eller en flaska (måste vara ren).
  • En tygbit (det kan vara en gammal strumpa).

För att göra denna hemmagjorda avfuktare, följ nedan procedur som liknar den föregående:

  1. Gör några perforeringar i burkbasen (inte många). Om du använder en flaska kan du skära den på mitten och placera  den upp och ner, i form av en tratt, och göra ett hål i locket.
  2. Lägg i trasan och tillsätt saltet.
  3. Placera den hemmagjorda avfuktaren i ett utrymme där det finns fukt.

Tänk på att placera den på ett sådant sätt att luften cirkulerar, det vill säga att de nedre hålen inte är tilltäppta. Saltet bör du byta ut varje vecka eller efter tio dagar; minst tre gånger i månaden.

I forskning utförd i Panama för att testa byggmaterial fann man att ark byggda med naturliga fibrer, som kombinerar kokosnötsväv, risstärkelse och grovt salt, hjälper till att minska luftfuktighet.

3. En hemmagjord avfuktare med bakpulver

Förutom de många användningsområdena för hushållsstädning kan du använda bakpulver för att göra en hemmagjord avfuktare. Processen liknar de två som vi beskriver ovan. Denna bör du dock helst göra med gasvävspåsar.

Dessa placerar du i hörnen av fuktiga rum, i lådor eller garderober. Det är inte bara effektivt för att bekämpa fukt, utan det deodoriserar också och skapar en miljö som hämmar tillväxten av mikroorganismer.

4. Använd krita

Detta är en hemmagjord avfuktare som är väldigt enkel att göra och använda. Allt du behöver är några tavelkritor, antingen vita eller färgade. Lägg dem i en liten påse av tyll eller gasväv, alltså ett tyg som andas.

Stäng påsen ordentligt. Du kan knyta runt ett snöre för upphängning.

Detta kan minska fukt i garderober och förhindrar att kläder börjar luktar illa; även i bilen. Som i de tidigare fallen bör du då och då kolla om du behöver byta ut kritan.

5. En hemmagjord avfuktare med kalciumklorid

Kalciumklorid är ett salt som man använder i livsmedelsindustrin för bearbetning och konservering av livsmedel. Det används också för att behandla avloppsvatten och är en ingrediens vid tillverkning av pappersmassa och polymerer.

Du kan göra en hemmagjord avfuktare med kalciumklorid. Använd den industriella typen som har större absorptionsegenskaper.

Följ dessa steg:

  1. Ta en tom plastflaska och skär upp den.
  2. Tillsätt kalciumklorid upp till hälften av flaskan.
  3. Lägg en bit tyll eller liknande tyg för att täcka flaskan. Du kan använda ett gummiband eller ett snöre för att fästa tyget.
  4. Placera behållaren i hörnen i rum där det finns en koncentration av fukt.
  5. Töm behållaren när du ser att den har fyllts med vatten.

Det som är bra med denna hemmagjorda avfuktare är att du kan behålla kloriden och låta den torka i solen för att återanvända den. Men med tiden förlorar den till slut sina absorberande egenskaper, så efter en tid blir det dags att byta ut ämnet.

Studier visar att denna förening har effektiva absorberande egenskaper i kyl- och avfuktningssystem drivna av lågtemperaturvärme där det används tillsammans med aktivt kol och silikagel.

6. Använd ris som en hemmagjord avfuktare

Du kanske inte visste att du också kan använda vanligt matris för att eliminera fukt och lukt från skåp och kombinera det med andra ingredienser som titta på hittills.

Du behöver följande:

  • Bakpulver
  • Behållare utan lock
  • Plastfilm
  • Tejp eller snöre
  • Grovt salt
  • Ris

Ta behållaren och lägg i bakpulver, ris och salt i lika stora delar. Mängden du behöver beror på luftfuktigheten och utrymmet. Det kan vara en deciliter av var och en av dessa ingredienser. Blanda väl.

Täck sedan med plastfolien, fäst den med tejpen eller snöret och gör några hål. Placera behållaren den plats där du behöver minska luftfuktigheten. Kontrollera då och då hur fuktigt det blivit i behållaren så att du vet när det är dags att byta ut blandningen.

7. En hemmagjord avfuktare med växter

Förutom att hjälpa dig att dekorera och lysa upp miljön, finns det inomhusväxter som absorberar fukt. Bland de sorter som bäst uppfyller denna funktion är följande:

  • Kaktus
  • Murgröna
  • Mynta
  • Ampellilja
  • Kalatea
  • Ormbunkar
  • Tillandsias
  • Tillandsia Aeranthos
  • Chamaedorea seifrizii
  • Fredslilja
Lirio de la paz es un deshumidificador casero.
Fredsliljor kan absorbera fukt hemma.

Andra åtgärder för att bekämpa fukt

Förutom dessa hemmagjorda avfuktare finns det också några knep för att bli av med fukt hemma som är ganska effektiva. Tänk på följande:

  • Förvara inte kläder inne i huset. Om möjligt, förvara dem alltid utomhus.
  • Öppna fönster och dörrar för vädring varje dag, inklusive garderobsdörrar.
  • Se till att möblerna står en bit från väggarna för att låta luften cirkulera.
  • När du målar väggarna, tillsätt lite kalk i färgen.
  • Spraya vinäger i hörnen där fukt samlas för att undvika mögelbildning.
  • Se upp för takläckor och rörläckor och åtgärda dem innan fukt tränger in i andra utrymmen.

Effektiviteten hos hemmagjorda avfuktare

Hemmagjorda avfuktare som de vi tipsat om här har många fördelar. De är också naturliga, lätta att göra, förbrukar inte energi och är miljövänliga.

De är dock inte lika kraftfulla och endast effektiva i små utrymmen och hörn. Så om du har ett stort fuktproblem, så förutom att identifiera och hantera orsaken, kan du behöva köpa en kommersiell enhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ardusso, L., Neffen, H., Fernández-Caldas, E. et al (2019). Intervención ambiental en las enfermedades respiratorias. Medicina (Buenos Aires), volumen 79(2), 123-136.
  • Flórez Zambrano, A. (2021). Araracuara: manual de supervivencia urbana. Bogotá-Colombia: Cangrejo Editores.
  • González-Serrud, S., Bernal, A., Chung, A., & Marín, N. (2022). Fabricación de láminas construidas a base de fibras naturales que absorben humedad relativa del entorno. Revista De Iniciación Científica, volume 8(2), 7-16.
  • Hernández F., J., Pérez Ushimaru, I., Sinuiri Santi, G. et al. (2021) Bolsas purificadoras de carbón activado de bambú – Bamboo Dry. Santiago de Surco-Perú: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC).
  • Tso, C., & Chao, C. (2012). Activated carbon, silica-gel and calcium chloride composite adsorbents for energy efficient solar adsorption cooling and dehumidification systems. International Journal of Refrigeration, volume 35(6), 1626-1638.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.