Fördelarna med luftavfuktare i hemmet

Att ha en luftavfuktare hemma är inte en lyx eller en fråga om estetik. Tack vare dess funktioner kan den hjälpa dig att undvika allergier. Vilken sorts luftavfuktare passar ditt hem bäst?
Fördelarna med luftavfuktare i hemmet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I de allra flesta hushåll, om inte i alla, finns det vissa områden som är extra känsliga för fuktproblem. De är känsliga för att dessa områden antingen har för lite ventilation, har kontinuerlig kontakt med vatten eller så är de tillverkade av vissa material. De ackumulerar gradvis fukt, mögel och även en obehaglig lukt. Läs vidare så berättar vi hur du kan förbättra dessa problemområden, och du får även lära dig om fördelarna med att ha en luftavfuktare hemma.

Även om många tycker att en luftavfuktare är en lyxapparat, är sanningen den att den ger fler fördelar i hemmet utöver att förhindra fläckar på väggarna. Den kan nämligen också hjälpa dig att bli av med mögel och kvalster som trivs i fuktiga miljöer. Att ha en luftavfuktare hemma har därför en positiv inverkan på din hälsa.

En studie publicerad i Environmental Health Perspective noterar att fukt och mögel är förknippade med en ökad risk för allergier och andningsproblem. Med detta i åtanke kan vi säkert säga att en luftavfuktare i hemmet är synonymt med välbefinnande. Därför vill vi i den här artikeln dela med oss av fördelarna med att ha en luktavfuktare i hemmet. Vi nämner också vilka sorter på marknaden som är de bästa alternativen.

Vad är en luftavfuktare?

En luftavfuktare är en enhet som styr hur mycket fukt som byggs upp i olika områden i ett hem, särskilt de med dålig ventilation. Den använder sig av ett indunstningskärl genom vilken en luftström passerar som får fukt att kondensera och sedan samlas ihop i en behållare.

När luften torkar och kyls ner passerar den sedan genom en kondensor som gör att rummet kan bibehålla sin temperatur vilket reducerar fuktnivån. Precis som vi nämnde ovan har allt detta viktiga fördelar. Å ena sidan förhindrar luftavfuktaren att utrymmen, möbler och apparater försämras på grund av fukt. Å andra sidan hjälper den att hålla alla i familjen friska.

Det finns så klart många olika märken och modeller på marknaden. Om du vill ha en kvalitativ och fördelaktig luftavfuktare finns bland annat luftfuktare av märket De’Longhi, en bästsäljare som också är certifierad av Allergy Standards. Denna certifiering indikerar att en produkt garanteras för personer med astma eller allergier. Luftrenare.se listar också flera alternativ som är bra för allergiker samt som rekommenderas av Astma- och allergiförbundet och ECARF. Konsumentmagasinet listar också ett bäst-i-test över luftavfuktare.

En luftavfuktare passar bra i vardagsrummet.

Fördelarna med att ha en luftavfuktare

Hittills har du fått ett litet smakprov om fördelarna med att ha en luftavfuktare i hemmet. Men för att undanröja alla tvivel förklarar vi alla fördelar för dig i detalj nedan.

1. Förbättrar luftkvaliteten

Att ha en luftavfuktare hemma har blivit en fråga om hälsa. Även om du kanske inte är uppmärksam på det så är ansamlingar av damm, allergener, husdjurshår och mögel en av utlösarna för allergier och luftvägsproblem. En studie publicerad av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) konstaterar att sådana här ansamlingar också kan orsaka obehag i både hud och ögon.

Med hjälp av en luftavfuktare, kan du rengöra luften från allergener och damm. Därmed kan du säkerställa en hälsosammare miljö för hela familjen. På det här sättet minskar du risken för hud- och andningsproblem, och blir samtidigt av med kvalster, mögel och lukt.

Den här artikeln kan intressera dig: Hur man rengör luften från bakterier

2. Fördelarna med luftavfuktare är att de hjälper kläderna att torka snabbare

Många hem har egentligen för dåligt ventilerade utrymmen för att torka kläder. Således ökar fuktigheten i rummet och kläderna får en dålig lukt. Också i detta avseende är en luftavfuktare perfekt eftersom den hjälper till att torka kläderna. De kan hjälpa till genom att dra ner på tiden det tar att torka kläder till hälften jämfört med naturlig torkning.

3. Löser även stora fuktproblem

En annan stor fördel med många moderna luftavfuktare är att de kan hjälpa dig att lösa stora fuktproblem i hemmet. Med den här extra hjälpen undviker du att fukten påverkar husets estetik och även dålig lukt i hemmet. Du förhindrar även de potentiella hälsoproblem som kan uppstå.

Luftavfuktare inställd på 60 F

4. Hjälper till att bevara dina möbler och apparater

När miljöer är för fuktiga tenderar både möbler och apparater att försämras snabbare. Fukt gör så att metalldelar gradvis korroderar och förändrar även nyansen av färg, trä och tyger. Genom att ta bort fukt med hjälp av en högkvalitativ luftavfuktare, är detta ett problem från det förflutna.

5. Vissa är riktigt tysta

Vissa kan uppleva att bullret från vissa avfuktare kan vara irriterande om man använder dem över natten. Men det finns modeller som är tystare än andra, så kolla runt lite vad som finns på marknaden innan du bestämmer dig för ett köp.

Fördelarna med luftavfuktare är viktigare än estetiken

Att ha en sådan här apparat i hemmet är en bra investering med tanke på alla de viktiga fördelarna med att ha en luftavfuktare. Det handlar inte bara om estetik, eftersom dessa apparater gynnar hälsa och välbefinnande. Kom ihåg det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, Tong M, Douwes J. Respiratory and allergic health effects of dampness, mold, and dampness-related agents: a review of the epidemiologic evidence. Environ Health Perspect. 2011;119(6):748–756. doi:10.1289/ehp.1002410
  • Milne, Richard & Hockey, Hans & Rea, Harry. (2014). Long-Term Air Humidification Therapy Is Cost-Effective for Patients with Moderate or Severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease or Bronchiectasis. Value in Health. 17. 320–327. 10.1016/j.jval.2014.01.007.
  • Humidifiers and indoor allergies. (n.d.)
    aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/humidifiers-and-indoor-allergies
  • Noti, J. D., Blachere, F. M., McMillen, C. M., Lindsley, W. G., Kashon, M. L., Slaughter, D. R., & Beezhold, D. H. (2013). High Humidity Leads to Loss of Infectious Influenza Virus from Simulated Coughs. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057485

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.