9 misstag som orsakar mögel i hemmet

Mögel i hemmet är en hälsorisk, och det finns vissa misstag vi kan göra som leder till att mögel bildas. Läs om de vanligaste orsakerna i den här artikeln.
9 misstag som orsakar mögel i hemmet

Senaste uppdateringen: 25 september, 2022

Mögel i hemmet är en hälsorisk och vissa misstag du kan göra orsakar mögel i ditt hem. Till exempel är luftfuktare eller luftspridare alltmer närvarande i hem med kallt och torrt väder. Denna utrustning kan dock skapa permanent fukt på väggar eller andra ytor på lång sikt.

Det är viktigt att vara medveten om att mögel och fukt i hemmet ökar risken för sjukdomar som astma, vilket beskrivs i en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Plos One. Så för att undvika denna och andra risker är det viktigt att åtgärda de fel som indikerar att de uppstår.

Nedan kommer vi att gå igenom dem i detalj.

Misstag som orsakar mögel i hemmet

Även om mögel är viktigt eftersom det hjälper till att bryta ner organiskt material, vill du inte ha det i ditt hem. Det kommer inte bara att förstöra ditt hem, utan det kan också sätta dig och din familjs hälsa i fara. För att förhindra att mögel frodas, se till att undvika följande misstag.

1. Ditt badrum och andra våtrum saknar ordentlig ventilation

Värme och luftfuktighet är två egenskaper som är nödvändiga för att vissa bakterier, mögel och svampar ska trivas. Tyvärr är de flesta badrum fuktiga och varma, vilket gör denna del av hemmet idealisk för mögel.

Vad kan du göra åt det? Du kan hjälpa till att upprätthålla ett korrekt luftflöde i rummet genom att öppna dörrar och fönster.

Exempelvis kan du installera en frånluftsfläkt i badrummet om du inte har fönster. Vidare är det viktigt att hålla ytorna torra. Om möjligt, utför en ytlig rengöring för att avlägsna eventuella vattenavlagringar dagligen. Ha också en torr trasa till hands för att torka av fria ytor.

Kvinna som städar badrum

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 tips för att rengöra badrumsgardiner och hålla dem mögelfria

2. Vattna krukväxter

Många är ofta oroade över att vattna sina växter. Men i ett försök att säkerställa tillräckligt med vätska, ger de växterna en överdriven mängd vatten. Denna situation påverkar växtens hälsa och orsakar fukt och svamptillväxt.

Vad är problemet med detta?  Förutom eventuella skador på väggar eller ytor, kommer känsliga personer att drabbas av allergiska reaktioner. Om du ser vit möglig jord i krukorna bör du därför slänga den.

Använd en sked för att ta bort den angripna jorden och fyll på med färsk jord istället. Som sagt, det är också en bra idé att leta upp information om hur ofta du bör vattna varje typ av växt, eller vänta tills mer än hälften av jorden är torr.

3. Ånga från matlagning kan orsaka mögel

Att ånga mat är mycket hälsosamt och vi rekommenderar inte att du slutar med det.

Öppna istället fönster och dörrar medan du har grytor med vatten kokande. Har du en fläkt kan du även slå på den under tillagningen. Använd grytlock under tillagningen och vänta tills maten har svalnat av lite innan du tar av locken.

Å andra sidan, om du spiller något bör du torka upp det med en gång. Smutsiga tallrikar och redskap är andra faktorer som du bör undvika. Stora högar med blöt disk och kastruller och stekpannor bidrar till att hålla fuktnivåerna i köket höga, vilket leder till mögel och dålig lukt. Tänk också på att slänga pappershandduken efter användning.

4. Inte rengöra mattor som någon har spillt på – även när det bara är vatten

Varje yta med fukt är en potential för mögeltillväxt och mattor är inget undantag. Hantera omedelbart utspilld vätska på denna yta, även om det bara är vatten. Detta är ett av de misstag som kan leda till mögel i hemmet.

Faktum är att en sanering i tid kan spara dig en del besvär med till exempel permanenta fläckar på mattan eller golvet om vätskan sipprar in. Viktigast av allt, naturligtvis, förhindrar tillväxten av mögel och mögel. Ta bort mattan, rengör den och låt den torka ordentligt innan du sätter tillbaka den på plats.

5. Det finns för många saker och prylar i trånga utrymmen

Du behöver inte vara en tvångsmässig hamstrare. I de flesta hem finns det plats för saker som man sällan använder. Men om detta utrymme inte städas regelbundet är det en miljö där mögel och svampar kan växa. Gnagare och insekter kan till och med attackera huset.

Vänta inte på att vinden eller skåpen ska bli överfulla. Ha städdagar varje kvartal för att bli av med saker som passerat utgångsdatum eller som du inte längre använder. Detta gör det lättare att upptäcka mögeltillväxt i tid.

6. Att ignorera små läckor orsakar mögel i hemmet

Små läckor från kranar, rör eller läckor är de främsta orsakerna till mögel i hemmen. Även här kommer observation och uppmärksamhet in i bilden som den viktigaste förebyggande metoden.

Vad ska du leta efter? Läckor i väggar, tak eller ytor nära vattentäkter och vattenläckor i rör eller kranar.

Glöm inte att inspektera området och anslutningarna till toalett, tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, vattentankar och varmvattenberedare.

Har du hittat läckor som riskerar att påverka husets struktur? Ring en specialist så snart som möjligt. Oavsett hur liten läckan är, vänta inte med att åtgärda det.

7. Våta handdukar som ligger kvar i en hög orsakar mögel i hemmet

Vardagens alla måsten kan tvinga dig att förbise vissa uppgifter, till exempel hänga upp blöta handdukar på tork efter att ha duschat. Detta, och även att lämna fuktiga kläder i högar, gör det lättare för mögel att växa.

Som ett resultat blir kläder eller handdukar illaluktande och kan bli förstörda. För att undvika detta bör du hänga upp kläderna och låta dem torka helt, gärna i solljus, innan du lägger dem i tvättkorgen eller garderoben.

Våt tvätt orsakar mögel

8. Förvaring av höga staplar av kartonger kan orsaka mögel i hemmet

Var noga med att inte förvara stora mängder kartong på fuktiga platser. Källare och garage används ofta för att förvara kartonger med julsaker, påskprydnader och andra festartiklar. Om det är ditt fall, försök att se till att förvaringsområdet är torrt. Tänk på att mögel trivs väldigt bra på fuktig kartong.

Ett annat sätt att minska risken för mögel är att använda plastbehållare istället för kartonger. Men om detta inte är ett alternativ för dig, försök att placera lådorna tillräckligt långt isär så att luften kan cirkulera mellan dem. På samma sätt hjälper lite kattsand eller kol att kontrollera luftfuktigheten i rummet.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 tips för att städa upp dina utomhusområden inför sommaren

9. Att förvara nyhuggen ved inomhus orsakar mögel i hemmet

Färsk ved avger fukt när den åldras. Om du förvarar den inomhus, även i garaget, var därför medveten om att den kan orsaka mögel.

Förvara den om möjligt utomhus där den är skyddad från regn eller andra faktorer, men där det finns god luftcirkulation.

Förhindra mögel i ditt hem

Mögel kan frodas snabbt om du inte är uppmärksam och försiktig. Att lämna handdukar i högar för länge eller glömma att vädra ut badrummet är några av de vanliga misstagen som gör att det bildas mögel i hemmet.

Det stora problemet är att det går utöver din hälsa, eftersom det utlöser allergiska reaktioner och andningssvårigheter. För att inte tala om att de också skadar strukturerna genom att bilda mörka fläckar eller försämring av material. Så var uppmärksam om du gör något av dessa misstag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Quansah R, Jaakkola MS, Hugg TT, Heikkinen SA, Jaakkola JJ. Residential dampness and molds and the risk of developing asthma: a systematic review and meta-analysis [published correction appears in PLoS One. 2014;9(3):e93454]. PLoS One. 2012;7(11):e47526. doi:10.1371/journal.pone.0047526
  • Weinhold B. A spreading concern: inhalational health effects of mold. Environ Health Perspect. 2007;115(6):A300-A305. doi:10.1289/ehp.115-a300
  • Cox-Ganser JM. Indoor dampness and mould health effects – ongoing questions on microbial exposures and allergic versus nonallergic mechanisms. Clin Exp Allergy. 2015;45(10):1478-1482. doi:10.1111/cea.12601

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.