7 tips för att städa upp dina utomhusområden inför sommaren

Vill du kunna njuta av din balkong eller din trädgård till sommaren, men har bara inte orken att fixa till dina uteplatser ordentligt? Vi ger dig sju tips som hjälper dig att göra undan städningen du har skjutit upp!
7 tips för att städa upp dina utomhusområden inför sommaren

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När värmen kommer flyttar familjelivet ofta ut på altanen eller balkongen. Det är vanligt att många börjar tillbringa mer tid utomhus och njuta av den friska luften. Idag vill vi dela med oss ​​av några sätt att städa upp dina utomhusområden inför sommaren så att du kan njuta av dem till fullo.

Från gräset och växterna och blommorna till trädgårdsmöblerna – varje balkong, terrass eller trädgård behöver specifikt underhåll. Det är en bra idé att hålla dem i gott skick så att de är redo för den intensiva och frekventa användning de kommer att utsättas för under denna säsong.

Nedan tar vi upp några tips som du kan använda för att på ett organiserat sätt städa upp dina utomhusområden inför sommaren.

Tips för att städa utomhusområden inför sommaren

Försök att inte glömma någonting, men ännu viktigare, försök att följa en viss ordning. Vi föreslår att du tar en grundlig titt på din balkong eller terrass och gör en lista över de aktiviteter som du behöver göra.

På så sätt blir arbetet mer effektivt och produktivt. Här är några av alternativen:

1. Kasta bort det du inte behöver

Detta är det första du bör göra när du städar upp dina utomhusområden inför sommaren. När du har gått igenom varje hörn, släng bort allt som du inte vill använda eller som inte går att reparera. På så sätt får du mer utrymme att arbeta och fixa saker.

Här pratar vi om gamla möbler som du har planerat att restaurera eller återanvända i evigheter, men som du av någon anledning aldrig har kommit för dig att göra. Om du har barn i familjen kan du donera eller slänga leksaker som de inte har använt på länge.

Låda fylld med leksaker

2. Rengör möblerna

Om dina trädgårdsmöbler är tillverkade av tåliga material, kan du hyra en högtryckstvätt. Det som är bra med dessa är att vattnet kommer ut med ett mycket högt tryck, vilket oftast ger en mycket grundlig djuprengöring.

Om dina möbler är gjorda av trä, var försiktig så att du inte skadar färgen med vattnets styrka. När de är rena och fina, kan du sedan se om de behöver restaureras eller målas.

Vissa alternativ för renovering av trämöbler kan kräva att du behandlar dem med olja eller lack för att förhindra att fukt, solljus eller regnvatten skadar träet. Om de är tillverkade av plast eller metall kan det räcka med ett lager färg för att piffa upp dem och skydda dem.

Du behöver rengöra och tvätta alla kuddfodral och mattor som du har i dina utomhusområden. Tänk också på att dra åt och fästa eventuella skruvar, spikar eller andra element. På så sätt ser du till att allt är i sin ordning när de ska användas igen.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme

3. Att kontrollera gräset är en del av att städa upp dina utomhusområden inför sommaren

När du gör detta kan du även göra flera andra småsaker. Till exempel uppgifter som att rensa bort ogräs, lägga på gödsel, så frön och arrangera växter.

Om du vill börja med att ta hand om gräset, börja då med att ta bort ogräs och eventuella grenar och löv som kan finnas kvar från vintern och hösten. När du har ett fritt utrymme är det en bra idé att sprida ut kompost eller gödsel för att ge det näring.

När det gäller växter beror beskärningen och skötseln på den enskilda arten. Det du kan göra är att ta bort eventuella torra grenar och löv så att växterna ser trevligare ut.

När du har städat klart föreslår vi även att du planterar några säsongsbetonade blommor för att ge din trädgård lite mer färg. Ett urval av färgglada krukor kommer att väcka liv i din trädgård!

4. Rengör dina stuprännor

Under höst- och vintermånaderna kan dina tak- och stuprännor samla på sig alla möjliga typer av skräp. Och när regnet kommer kan de bli blockerade. Så när du väl har städat upp dina utomhusområden, är det dags att rikta uppmärksamheten mot denna del av ditt hus inför sommaren.

5. Städa upp dina utomhusområden inför sommaren: Trädäck och träterasser

I allmänhet kan du använda en mjuk borste och vatten för en djuprengöring. Men om ytan inte ser så mycket bättre ut efter denna rengöring kan du prova att slipa ner träet och ytbehandla det med lack.

Lacken kommer inte bara att ge tillbaka färgen och glansen, utan kommer också att ge tillbaka en del av det skydd som träet har förlorat. Keramiska markbeläggningar eller stenlagda ytor kan du enkelt rengöra med tvål och vatten.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Egenskaper hos fyra vanliga typer av bevattningssystem

6. Ta en titt på väggar, tak och hörnor

Med en högtryckstvätt kan du rengöra väggar, takhörn, hängrännor och avlopp. Det brukar också blidas ansamlingar av gamla löv och grenar i hörnor av trädgården, vilket kan orsaka problem när det kommer lite häftigare regn.

När det kommer till väggarna är det viktigt att vara försiktig med högtrycksmaskinen, eftersom för mycket tryck kan skada färgen eller fogarna om du har tegel.

För markiser och parasoller kan du behöva använda en dammsugare först. Efter att ha tagit bort damm, tvätta dem med tvål och vatten.

Vänner njuter av terrassen

7. Ta hand om alla nödvändiga verktyg

Innan du börjar storstäda dina utomhusområden inför sommaren, se först till att alla dina verktyg är i gott skick. Du kan till exempel behöva trädgårdshandskar, en kratta och en spade för att bearbeta jorden.

Rengöringsmedel, slangar och verktyg bör vara redo att användas. Om du inte har dem klara kommer du att vara tvungen att avbryta ditt arbete för att leta reda på dem, laga dem eller köpa in nya, och du slösar bort värdefull tid.

Städa upp dina utomhusområden inför sommaren utan att bli utmattad

Det är en bra idé att göra en lista innan du börjar. Då blir det lättare att organisera din tid på bästa möjliga sätt, och kan få mer fritid. Sommaren lockar oss att tillbringa mer tid i den friska luften och njuta av våra utomhusområden.

Det är viktigt att städa uteplatsen och trädgården innan sommarsäsongen börjar för att kunna njuta av dem på bästa sätt med vänner och familj. Vi uppmuntrar dig att få alla medlemmar i din sociala grupp att dra sitt strå till stacken när det kommer till att städa upp gemensamma områden utomhus. När det kommer till kritan vill de ju alla tillbringa sommaren där!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de Administración Regional, E. (2009). Limpieza y tratamiento de muebles y enseres.
  • COLLADO, H., & ADAY, M. (2017). Limpieza y puesta a punto de pisos y zonas comunes en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Quincke, A., GARCÍA LAMOTHE, L., & Morón, A. (2008). Manejo de la fertilización en cultivos de verano. Jornada INIA La Estanzuela. Cultivos de verano, INIA La Estanzuela. Montevideo: INIA, 1-4.
  • Barreiro, S., & Hirsch, T. (2011). Protección de la madera.
  • Villegas Castillo, V. A., & Trippel, S. (2004). Manual de tratamientos superficiales en madera(Doctoral dissertation, Universidad de Talca (Chile). Escuela de Ingenieria en Industrias de la Madera.).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.