Tips om hur du målar trämöbler på ett proffsigt sätt

Dagens artikel innehåller några tips om hur man målar trämöbler på ett professionellt sätt. Om du letar efter en ny look för dina trämöbler, eller vill återanvända gamla möbler, är den här artikeln för dig!
Tips om hur du målar trämöbler på ett proffsigt sätt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är lätt att måla trämöbler, och du behöver bara vara uppmärksam på några viktiga aspekter. Detta är ett utmärkt sätt att förnya dina möbler. Trä är ett mycket värdefullt material och det finns i de flesta hem i en eller annan form. Faktum är att det är så mångsidigt och hållbart att det finns oändliga möjligheter för återanvändning och renovering. Med andra ord kan du använda samma möbel till flera olika stilar under lång tid och behöver inte investera i nya möbler. Dagens artikel innehåller några tips om hur du målar trämöbler och ger dem nytt liv.

Egenskaper och fördelar med trämöbler

Trämöbler har många fördelar, varav några är:

 • Det ger hemmet värme eftersom det är ett naturligt material, så alla rum med detta material känns mysigt och hemtrevligt.
 • Det är en klassiker som aldrig går ur tiden oavsett de senaste trenderna.
 • Trämöbler är lätta att rengöra och lätta att reparera och renovera.
 • Det är en mycket hållbar produkt som kan gå vidare som arvegods och som kan hålla i många generationer.

Hur du målar trämöbler

Det är lätt att måla trämöbler, men det finns några saker du måste vara uppmärksam på. Det viktigaste med båda alternativen nedan är att du följer varje steg noggrant.

Använd också de material vi föreslår, för det går nämligen inte att använda alla typer av lack eller färg på trä. Som sagt, låt oss gå vidare till det första alternativet.

återvunna trämöbler
Trä är mycket väl lämpat för återvinning och lyfter fram en hemtrevlig och tidlös stil i hemmet eller utomhus.

Måla trämöbler i klara färger

 • För detta alternativ är det första du måste göra att slipa hela ytan. Detta steg är viktigt och grunden för det slutliga resultatet att det ska se professionellt ut.
 • Ta bort lack, smuts, fett och annat med sandpapper. Slipa alltid i träfibrernas riktning.
  När det inte finns mer spår av färg eller lack, torka av med en trasa för att avlägsna dammet som ligger kvar. Färgen kommer inte att fästa ordentligt om du inte först tar bort allt damm.
 • Nu är det dags att applicera grundfärgen, eller primern. Detta är en typ av beläggning, som liknar färg, som du bör applicera på träet innan du börjar måla det med den slutliga färg du vill ha.
 • Låt detta lager torka några timmar innan du målar dina trämöbler med den slutliga färgen.
 • Du kan behöva måla mer än ett lager, och i så fall låta det torka mellan vart och ett av dem.
 • Som sista lager målar du dina trämöbler med en färglös lack (matt eller blank) för att skydda färgen så att den håller längre.

Som extra material behöver du en pensel för hörn och fördjupningar och en roller (i skum eller ull). Storlekarna och materialen beror på möbelns storlek och vad du är bekvämast att arbeta med.

Fräscha upp en möbel med lack

 • Lack är det andra alternativet för att fräscha upp en trämöbel. Det kan vara färglöst eller ha pigment blandat i sig. Vad du väljer beror på vad det är du målar.
 • Det första du behöver göra är att ta bort fläckarna från träet med hjälp av produkter som är särskilt utformade för detta ändamål. Slipa sedan ytan med medelstort sandpapper för att ta bort rester av gammalt lack och andra skavanker. Fin stålull är sista steget för att göra den riktigt slät.
 • Sedan betsar du med pigmentet och låter träet absorbera det. Detta finns i flytande form och även som en spray.
 • Sandpappra igen efter att ytan är helt torr, men endast med ett finare sandpapper den här gången. Det hjälper nästa lager att fästa bättre. Ta sedan bort dammet med en trasa.
 • Nu är det dags för huvudfärgen. Det första lagret bör tunnas ut, medan den andra kan vara lite tjockare. Det är viktigt att låta det torka i minst 24 timmar mellan skikten.

Allmänna tips att tänka på när du målar trämöbler

Nedan följer några tips som är viktiga när du renoverar och målar dina trämöbler. Det kan gälla bland annat att du vill återskapa en design eller look som du har sett någon annanstans, och detta är inte alltid helt enkelt att göra det med det du har hemma.

Materialen för när du målar trämöbler

Se till att färgen du väljer är lämplig för det du vill göra. Läs på etiketterna och tillverkarens anvisningar i detalj innan du köper din produkt. Här kommer du att spara mycket tid om du är noga med dina efterforskningar innan du köper ditt material.

Om du till exempel vill renovera utemöbler måste färgen vara sol– och vattenavvisande. Det mest idealiska för korgmöbler är sprayfärg, eftersom det kan nå alla vinklar och vrår.

Mångfalden i utbudet av penslar och rollers kan vara överväldigande, så det viktigaste att tänka på är de faktiska möblerna du vill måla.

Rollers är bäst för stora, släta ytor, eftersom penslar kan lämna märken och lösa borsthår.

När det gäller lister, vinklar och hörn föreslår vi att du byter till en borste.

Monterade eller omonterade?

Det här är tusenkronorsfrågan! Återigen beror det på typen av möbler. Demontera din möbel om det är lätt att göra. Fördelen med detta förfarande är att det blir lätt att komma åt alla hörn och för att säkerställa korrekt skydd mot elementen.

Ta i alla fall bort alla avtagbara delar som handtag, lådor och hyllor för att åtminstone göra slipning och målning enklare om du inte kan ta isär möbeln helt.

montering av skåp
Demontera möblerna om du kan för att göra det lättare för dig när du målar.

Är primer nödvändig när du målar trämöbler?

Ja, för det sparar både tid och färg. Du kanske inte känner till detta, men trä som är målat med ett lager grundfärg är lättare att måla och ytan blir jämnare.

Vad målar jag först och hur?

Du målar inifrån och ut. Börja med en pensel och måla lister och hörn och gå sedan vidare till de större ytorna med en roller.

Du bör också följa riktningen på ådringen i träet. Fyll inte penseln med för mycket färg för att undvika att den droppar.

Det är roligt och tillfredsställande att måla trämöbler

Det finns två viktiga tidpunkter när du målar dina trämöbler: början och slutet. Se till att du förbereder ytan innan du målar, och ha inte för bråttom att bli färdig.

En ren yta utan skavanker och smuts säkerställer att färgen fäster ordentligt. Fyll också igen hål eller luckor med kitt för trä – välj en färg som liknar dina möbler.

Slutligen handlar riktigt fina och exklusiva möbler om finishen. Du kan antingen lackera dem, använda vitkalk eller kanske en annan teknik för att ge den ett mer slitet utseende. Alternativen som finns att välja mellan när det gäller finish är oändliga!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Huallullo, C., & Olegario, G. (2018). Estudio de los materiales de acabado de superficies de muebles de madera.
 • González, S. F. L. Manipulación y Almacenamiento de Sustancias Químicas en la Industria de Muebles de Madera en la Ciudad de Cuenca.
 • Urias, J. T., de la Rosa, A. B., Velázquez, R. F., & Ambríz, A. C. (2002). Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie ciencias forestales y del ambiente8(1), 83-90.
 • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
 • Nutsch, W. (1996). Tecnología de la madera y del mueble. Reverté.
 • Bohórquez Duque, M. S. (2005). Guía para el artesano: referencial oficios de madera.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.