Så kan du använda citronsyra för hushållsrengöring

Citronsyra är en otroligt användbar ingrediens för ett rengöringsmedel, ett som du kan använda för hela ditt hus. Fortsätt läsa för att få veta mer om ämnet.
Så kan du använda citronsyra för hushållsrengöring

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Visst kan citronsyra låta skrämmande och låta som att det är en destruktiv kemikalie, men det är faktiskt inte så. Ämnet är ganska lätt att få tag på, och är väldigt mångsidigt eftersom det finns många användningsområden för det. Till exempel, vilket vi ska berätta om i dagens artikel, kan du på flera olika sätt använda citronsyra för hushållsrengöring.

Från kläder till badrum och kök, detta ämne garanterar en djup rengöring med bara en produkt, vilket sparar dig tid och pengar. Nedan ska vi granska vad citronsyra är, vilka användningsområden som finns för det samt vilka försiktighetsåtgärder du bör tänka på vid hanteringen.

Vad är citronsyra?

Citronsyra upptäcktes enligt legenden av alkemisten Geber på 800-talet och har en lång historia. Den förekommer som kemisk substans i uppslagsverk från 1200-talet.

Tillverkare började producera denna syra i industriell skala först år 1860, dock var det redan 1784 som den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele lyckades kristallisera den från citronsaft.

Ämnet är en trikarboxylsyra som finns i många frukter, men den förekommer i en högre koncentration i citrusfrukter som citroner, mandariner och apelsiner. Koncentratet är ett vitt kristalliknande pulver i sin industriella form, som ofta används som konserveringsmedel och naturlig antioxidant. Detta eftersom att det rejält minskar pH-nivån.

Dessutom förekommer den som en biprodukt från jäsning av olika sockerarter, såsom sackaros och glukos, och används ofta för att naturligt bevara olika livsmedel.

En hög citrusfrukter.
Den naturliga närvaron av citronsyra i vissa frukter, såsom apelsiner och citroner, har studerats i stor utsträckning.

Vad använder man citronsyra till vid hushållsrengöring?

Vi kan använda citronsyra för rengöring av hela huset. Det bästa är att du bara behöver denna enda produkt för att rengöra hela badrummet och köket, och det inkluderar även de olika apparater som du har i de olika rummen. Den är också bra att använda vid klädtvätt och man kan också komplettera den med bikarbonat.

Badrum

Späd en matsked citronsyra i en liter vatten i en sprayflaska. Detta kan du använda för att rengöra allt från kranar till väggar, duschdörrar och draperier för att eliminera kalkuppbyggnad. Allt du behöver göra är att spraya ytorna och torka dem med en mjuk trasa.

När det gäller toaletten, strö över bikarbonat och låt medlet verka i en halvtimme. Spraya sedan med citronsyra och skrubba toaletten med en mjuk borste. Den blir så gott som ny.

På samma sätt, skruva loss duschmunstycket för att desinficera det helt och lägg det i en behållare med en liter vatten, en deciliter flytande citronsyra och en matsked bikarbonat. Lämna det där i en timme. Skölj sedan, skruva tillbaka munstycket, slå på varmvattenkranen och låt det spola igenom en liten stund.

Citronsyra för hushållsrengöring: Avlopp

Lägg fyra matskedar bikarbonat i avloppet för att rensa det. Tillsätt sedan en deciliter flytande citronsyra och låt stå i 15 minuter. Spola med varmvatten som avslutning.

Kakel

Lös upp sex matskedar citronsyra i en liter varmt vatten för att rengöra kakel.

Använd denna blandning för att gnugga plattorna med en mjuk trasa och skölj dem sedan med vatten.

Citronsyra för hushållsrengöring: Mattor

Blanda samma lösning som för kakel, häll upp i en sprutbehållare och spraya på mattans yta. Torka sedan med en mjuk mopp.

Kök

Använd samma lösning som ovan (sex matskedar citronsyra och en liter vatten) för att torka av apparater och köksytor. Du kan också rengöra tekannor, kaffekannor och burkar.

Dessutom är det ett bra sköljmedel för diskmaskiner. Fyll bara sköljmedelsfacket med flytande citronsyra och kör tvättprogrammet som vanligt.

Kläder

Du kan använda citronsyra som sköljmedel även vid klädtvätt. Lös en matsked citronsyra i en halv liter vatten för att skapa blandningen. Häll sedan 1,5 ml av denna blandning i sköljmedelsfacket. Dina kläder blir mjukare än någonsin!

En fullproppad diskmaskin.
Visste du att du kan använda citronsyra som sköljmedel i din diskmaskin?

Försiktighetsåtgärder vid användning av denna ingrediens

Alla produkter som används vid hushållsrengöring kräver vissa försiktighetsåtgärder.

När du använder citronsyra måste du vara noga med att undvika kontakt med huden, eftersom det kan leda till dermatit. Därför är det bra att du alltid använder handskar när du hanterar ämnet. Se också till att platsen där du rengör med citronsyra är välventilerad.

Slutligen, du kan förvara blandningen i en plastbehållare, undan från solljus. Märk den noga och förvara den utom räckhåll för barn.

Citronsyra är otroligt användbart vid hushållsrengöring

Vi tror att du kommer att tycka att denna produkt är värd att testa nästa gång du ska städa hemma. Du kommer att få se lysande r esultat, men var noga med att hantera ämnet med omsorg.

Ett sista tips är att först testa det på ett litet område för att se till att det inte skadar materialen innan du rengör en hel yta. Prova redan idag, det är både ekonomiskt och effektivt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Muñoz-Villa, A., Sáenz-Galindo, A., López-López, L., Cantú-Sifuentes, L., & Barajas-Bermúdez, L. (2014). Ácido Cítrico: Compuesto Interesante Citric Acid: Interesting Compound. Revista Científica de la Universidad Autónoma de Coahuila6(12).
  • Anduaga Muñoz, W. E. (1985). Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación. In Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación(pp. 71-71).
  • Pastor-Nieto, M. A., Alcántara-Nicolás, F., Melgar-Molero, V., Pérez-Mesonero, R., Vergara-Sánchez, A., Martín-Fuentes, A., … & de Eusebio-Murillo, E. (2017). Conservantes en productos de higiene y cosméticos, medicamentos tópicos y productos de limpieza doméstica en España. Actas Dermo-Sifiliográficas108(8), 758-770.
  • Toro, Ó. J. S., Buriticá, M. C. O., & Garcés, A. L. B. (2004). Obtención de ácido cítrico a partir de suero de leche por fermentación con Aspergillus spp. Revista Colombiana de Biotecnología6(1), 43-54.
  • Alvarez, A., Jorrat, S., & Genta, M. (2005). Caracterización físico-química de jugo de limón de Tucumán.  Revista de Investigaciones Agropecuarias34(2), 49-56.
  • Reinoza, S. D. L. (2020). Rendimiento del ácido cítrico extraído del semeruco con respecto al extraído del limón, la naranja y la piña: Usos y beneficios en la piel. Revista Innovación Estética1(1), 53-66.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.