10 fantastiska användningar för citroner

Både skalet och fruktköttet på en citron kan användas för otaliga kurer både externt och internt. Ta en titt på dessa tio fantastiska användningar för citroner!
10 fantastiska användningar för citroner

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2019

Citroner är ett fantastiskt livsmedel som du alltid bör ha hemma – inte bara som ett livsmedel, utan som en kur och lösning på många problem. I dagens artikel vill vi dela med oss av tio överraskande, billiga och effektiva användningar för citroner.

Effektiva användningar för citroner

lime och citron

1. Billig detox

Tack vare citronens rensande egenskaper kan du använda dem för att rensa ut gifter som ansamlats i kroppen och till slut kan leda till kroniska åkommor och sjukdomar. Att dricka vatten med citron varje dag, speciellt på tom mage, är ett av de bästa sätten att rensa kroppen och undvika problem såsom förstoppning, halsbränna, njursten och högt blodtryck, med mera.

2. Bekämpa anemi

Personer som lider av anemi bör vara medvetna om att det vitamin C som finns i citroner kan förbättra kroppens förmåga att bearbeta järnet som finns i maten man äter. Det är därför du bör göra det till en vana att krydda dina rätter med lite citronsaft.

3. Hudblekande

person som droppar citron på händerna

Citroner är en kraftfull hudblekare som kan förebygga och ta bort hudfläckar såväl som att bleka områden som kan ha mörknat med tiden, såsom armhålorna och naglarna. Allt du behöver göra är att gnugga en halv citron på områdena du vill göra ljusare en gång om dagen tills du uppnått önskade resultat. En av de användningar för citroner vi tidigare inte kände till!

4. Hushållsrengörare

Har du slut på en specifik rengöringsprodukt eller vill du bara använda naturliga alternativ? Citroner är ett av de bästa alternativen du har, tillsammans med vinäger och bikarbonat. Denna citrusfrukt är ett potent medel mot fett som även tar bort bakterier och baciller, neutraliserar lukter och till och med återställer den vita färgen på dina kläder när du har citron i tvättmaskinen med det vanliga tvättmedlet.

5. Glöm inte skalet!

Har du ekologiska citroner hemma? Om du är säker på att inga bekämpningsmedel användes när de odlades kan du använda citronskalet, som är mycket rikare på näringsämnen än fruktköttet. Vi rekommenderar att du river och fryser det. På så sätt har du det alltid till hands för såser, vinägretter eller bakverk som behöver lite extra smak.

6. Citronkuber

Om du tycker det är svårt att dricka vatten eller bara gillar när dina drycker smakar lite syrligt kan du göra iskuber med citronsaft istället för vatten. På så sätt har du dem alltid redo för juicer, läsk, teer och annat. Du kan göra dem ännu mer originella genom att tillsätta något inuti, såsom färska myntablad, blåbär eller små bitar av citronskal.

7. Naturligt antidepressivt

Citroner har, likt alla citrusfrukter, antidepressiva egenskaper som kan förbättra ditt humör och förebygga tillstånd av ledsamhet, nedstämdhet och nostalgi. Det är därför vi föreslår att du omger dig själv med citroner i hemmet. Håll dem synliga i fruktträd, gör lemonad och doftsätt också ditt hem med citronskal. Du kan även använda citronskal för att tillföra en naturlig smak.

8. Läkande munskölj

citron och citronjuice

När din hals börjar göra ont eller irritera dig så är citroner en av de bästa kurerna att gurgla. Pressa bara lite citronsaft i varmt vatten och tillsätt andra ingredienser du kanske vill ha – såsom till exempel propolis eller honung. Dessa munsköljningar är som mest effektiva om du använder dem flera gånger om dagen.

9. Säg farväl till migrän

Det finns en uråldrig kur för att lindra migrän som består av att skära en citron på hälften och lägga en bit på vardera handled i tio minuter. Du kan använda tejp för att förhindra att halvorna faller av. De läkande egenskaperna når blodomloppet via porerna i huden.

10. Omedelbart antiseptisk

En av de mest intressanta användningar för citroner är den antiseptiska Om du behöver desinfektera ett sår eller rengöra en yta ska du veta att det är något du kan använda citroner till. För de känsliga delarna av kroppen föreslår vi att du späder ut citronsaften i vatten så att det inte bränner. Det är en snabb och enkel lösning som du kan använda var som helst för att desinfektera något snabbt.

Kände du till alla dessa användingar för citroner? Gå ut och hitta ekologiska citroner och prova på!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Benavente-García, O., Castillo, J., Marin, F. R., Ortuño, A., & Del Río, J. A. (1997). Uses and Properties of Citrus Flavonoids. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf970373s

  • Fisher, K., & Phillips, C. (2008). Potential antimicrobial uses of essential oils in food: is citrus the answer? Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2007.11.006

  • Liu, Y., Ahmad, H., Luo, Y., Gardiner, D. T., Gunasekera, R. S., McKeehan, W. L., & Patil, B. S. (2001). Citrus pectin: Characterization and inhibitory effect on fibroblast growth factor – Receptor interaction. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf001020n

  • Pathak, P. D., Mandavgane, S. A., & Kulkarni, B. D. (2017). Fruit peel waste: Characterization and its potential uses. Current Science. https://doi.org/10.18520/cs/v113/i03/444-454


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.