Xantelasma: vita fläckar runt ögonen

Xantelasma är inte bara problematiska för att de är vita fläckar på huden – de är även ett tecken på högt kolesterol, vilket kan leda till hjärt- och kärlproblem.
Xantelasma: vita fläckar runt ögonen

Senaste uppdateringen: 12 april, 2019

Det är möjligt att du aldrig ens hört talas om xantelasma. De är små vita fläckar som dyker upp runt ögonen och som sakta men säkert blir godartade tumörer om de inte behandlas. Dessa små ansamlingar av fett dyker upp runt ögonlocken, tårkanalerna eller ögonhålan. När patienter upptäcker dessa vita fläckar blir de vanligtvis väldigt överraskade.

Många tror att orsaken är ålder, solens påverkan eller, i fallet med kvinnor, bara fläckar som kan täckas med lite smink. Men de växer faktiskt till slut till knölar. I vissa fall blir de till och med så stora att kirurgi krävs.

Idag ska vi förklara vad som orsakar dem och vad du borde göra om du märker dessa vita fläckar runt ögonen.

Xantelasma och kolesterol

Vi har redan gett dig den första ledtråden: kolesterol. Dessa små, godartade tumörer fungerar som ekologisk förvaring för kolesterolestrar.

Det är ett direkt och slående svar som säger att något är fel med din kropp. De vita fläckarna kan även dyka upp på andra områden. Många märker av dem på knän, händer eller fötter. I dessa fall kallas de för xantom.

Vi ger dig mer information nedan.

högt kolesterol och xantelasma

Är xantelasma farliga?

Xantelasma är godartade lesioner som nästan alltid orsakas av höga kolesterolnivåer i blodomloppet.

  • Xantelasma är i sig själva inte allvarliga eller ens relaterade till någon specifik typ av hudtumör.
  • Men om de är ett direkt symptom på högt kolesterol kan det bli ett allvarligt tillstånd.
  • Det är därför det är viktigt att gå till läkaren för undersökning och behandling, samt att följa en diet som sänker ditt kolesterol.
  • Xantelasma är därmed inte “dödliga”, men orsaken till att de dyker upp kan vara mycket farlig.
  • Om en xantelasma redan bildats betyder det att din risk för hjärtsjukdom är avsevärt högre.

Xantelasma kan dyka upp på ett eller båda ögonen. Dessa gulaktiga eller vita fläckar hittas på de övre hudlagren och påverkar inte rörelsen eller synen hos ögat.

De kan även orsakas av andra hudsjukdomar

Hudläkare säger att dessa fläckar eller knölar runt ögat inte alltid är 100% kopplade till högt kolesterol. Det finns en liten risk att du lider av vad som kallas xantogranulomatös, som påverkar levern. Dessa patienter kan få flera fasta fettnoduler strax under huden, både runt ögonen och på benen. Xantogranulomatös är dock en rätt sällsynt sjukdom.

Hur behandlas xantelasma?

Först och främst måste du som sagt gå till läkaren och identifiera vad som orsakar din xantelasma. Eftersom kolesterol vanligtvis är vad som ligger bakom denna abnormitet är det viktigast att du följer rätt behandling.

Du kan därefter försöka få bort dem.

Xantelasma på ögonlock

Det finns många former av behandling, och din hudläkare kommer kunna berätta för dig vilket det bästa alternativet är för dig.

Kirurgi

Det här är den vanligaste behandlingen, men glöm inte att kirurgi kan lämna märken. Huden på dina ögonlock eller under ögonen är väldigt känslig och kan ibland bli ärrad.

TCA-peeling eller CO2-laser

En TCA-peeling (Triklorättiksyra) eller CO2-laserbehandling minskar risken för ärrbildning. Du kan dock få något ljusare hud.

Nd:YAG-laser

Det här är ytterligare ett alternativ till kirurgi som använder en laser för att minimera eller eliminera lesioner.

Lokalbedövning ges och din återhämtning är snabb. I de allvarligaste fallen behövs dock små hudtransplantationer för att reparera området runt ögonen.

hjärthälsa

Kirurgi eller laserbehandling är inte lösningen på problemet: du måste bli mer medveten

Avslutningsvis vill vi återigen upprepa att xantelasma är godartade tumörer som försvinner om du behandlar dem i tid. Du måste dock ta hand om din hälsa och dina kolesterolnivåer.

Enligt diverse studier kan en person vänta sig ett hjärtproblem på kort eller medellång sikt om personen börjar se xantelasma. Tänk på det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Blanco Mateos, G. (2005). Xantogranulomatosis orbitaria . Archivos de La Sociedad Española de Oftalmología . scieloes .
  • Gervilla Caño, J., & Soler González, J. (2008). Xantelasmas. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70802-8
  • Christoffersen, M., Frikke-Schmidt, R., Schnohr, P., Jensen, G. B., Nordestgaard, B. G., & Tybjærg-Hansen, A. (2011). Xanthelasmata, arcus corneae, and ischaemic vascular disease and death in general population: Prospective cohort study. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.d5497

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.