Nätmelon- och banansmoothie för att minska kolesterol

Denna nätmelon- och banansmoothie har förmågan att minska dåliga kolesterolvärden och förbättra blodcirkulationen. Om du tillsätter en gnutta kanel så kan du också minska antalet triglycerider i din kropp.
Nätmelon- och banansmoothie för att minska kolesterol
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Denna utsökta nätmelon- och banansmoothie reglerar kolesterolvärdet och leder också till bättre hälsa. Naturliga fruktsmoothies är ett utmärkt alternativ för dig som vill sänka ditt kolesterolvärde. Fler alternativ inkluderar mat rik på karotener, vitamin C, antioxidanter, zink samt fibrer. Dessa är de absolut bästa.

Om du kombinerar denna smoothie med en hälsosam och balanserad kost, samtidigt som du lever en aktiv livsstil, får du betydligt mycket bättre resultat på ditt nästa blodtest! Är du redo för en helt fantastisk smoothie?

Nätmelon minskar kolesterolvärdet

skivad nätmelon

Det spelar ingen roll vilken typ av nätmelon du väljer: de är alla rika på fytonäringsämnen, vatten och fiber. Dessa är alla perfekta för att hålla kolesterolvärdet nere och motarbeta LDL-kolesterol i kroppen.

 • Vitamin C är en kraftfull antioxidant som främjar hjärtat. Den hjälper din kroppsvävnad och håller dina ådror kalkfria.
 • Nätmelonen innehåller även beta-karotener som är en typ av naturlig antioxidant som främjar och accelererar cellernas metabolism.
 • Tack vare det höga innehållet av magnesium och fiberhalter har frukten en laxerande effekt som minskar fettabsorberingen.
 • Nätmelonen är rik på kalium. Kalium är viktigt för att hålla ditt hjärta friskt och hälsosamt. Om du får i dig tillräckliga mängder kalium i din kost så minskar det blodtrycket och förbättrar din metabolism, särskilt i avseende på mat med höga natriumhalter.

I denna naturliga smoothie kombinerar vi nätmelon med banan. Om du av erfarenhet vet att din kropp har svårt att bryta ner bananer kan du istället använda druvor eller äpple. Om du häller på lite kanel på smoothien får du ytterligare en ingrediens som är bra för kolesterolet.

Bananens egenskaper och effekt på kolesterolvärdet

banan, kanel och honung

Vissa kanske är skeptiska till om bananer ökar eller minskar kolesterolvärdet. Men, precis som med majoriteten av mat är det sättet du inkorporerar maten i din kost som egentligen spelar roll. Man ska ha en viss balans i sin diet, och inte gå in i det extrema åt något håll.

Någonting så lätt som att äta en banan om dagen kan förbättra din hälsa överlag. Bananen som frukt förser dig inte bara med energi, utan är även en perfekt ingrediens när du vill skapa rika smoothies som minskar kolesterolvärdet.

 • Bananer har väldigt låga fetthalter.
 • Bananer tillhör de allra bästa frukterna du kan äta för att få den nödvändiga mängden fibrer i dig. Det är viktigt att inkludera mycket fibrer i din kost, för att rengöra kroppen på gifter samt främja god matsmältning. Tack vare det normaliserar du också de dåliga kolesterolhalterna i ditt blod.
 • Bananer är även rika på antioxidanter och mineraler som zink och selen. Dessa är viktiga för att stötta leverns arbete med kolesterolsyntes och också för att balansera värdena rent generellt.
 • Det här är väldigt viktigt: bananer förbättrar blodcirkulationen och hindrar därför blodproppar från att bildas i artärerna.

Hur du gör denna nätmelon- och banansmoothie

nätmelon och banansmoothie

Ingredienser

 • 1 banan
 • 150 g nätmelon
 • 1 glas vatten (200 ml)
 • 1 tsk malen kanel (5 g)

Instruktioner

Denna nätmelon- och banansmoothie kan göras på så lite som fem minuter. Allt du behöver göra är att hitta rätt ingredienser.

Det är viktigt att varken nätmelonen eller bananen är övermogen. Annars kan överflödigt socker ha en negativ påverkan på din önskade effekt, och det kan även göra smoothien svårdrucken.

 • Försök se till så att båda frukterna är lagom mogna. Välj din typ av nätmelon efter preferens, eller efter säsong. Ju mer ekologiskt odlad desto bättre.
 • Skär först upp melonen i delar. Ta därefter bort fröna inuti och tärna sedan melonen så att den kan blandas lättare.
 • Skala bananen och upprepa. Skär i 3 delar.
 • Tillsätt därefter nätmelonen och bananen till din mixer. Kör i några sekunder tills det är blandar, och häll sedan i ett glas vatten för att tunna ut smoothien.
 • Servera den till sist i ditt favoritglas så fort den är färdigblandad och ha på lite kanel ovanpå. Kom ihåg att denna krydda också är bra för att sänka ditt kolesterolvärde.

Gör denna utsökta nätmelon- och banansmoothie två gånger i veckan, och utnyttja alltid melonsäsongen! Ditt kolesterol blir snart mer balanserat så att du kan åtnjuta högre livskvalitet och bättre hälsa!

Det är det värt!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf950579y
 • Mattes, M. Z., & Vickers, Z. M. (2018). Better-liked foods can produce more satiety. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2017.10.012
 • Gordon, M. (1985). Cholesterol. Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/eb059065
 • Mackowiak K., Torlinska Walkowiak N., Torlinska B., Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw, 2016. 70: 104-9.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety- a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.