Fördelar med att äta två bananer om dagen

Bananer är inte bara goda, utan erbjuder även fantastiska fördelar för kroppen. Vi bjuder in dig att börja äta två bananer om dagen för att åtnjuta de hälsosamma fördelarna!
Fördelar med att äta två bananer om dagen
Maria Patricia Pinero Corredor

Granskad och godkänd av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Utöver att ha god smak är bananer även nyttiga. Om du inte tror på oss ska du prova att äta två bananer om dagen för att se hur din kropp reagerar.

I den här artikeln ska vi tala om några av fördelarna med bananer.

De sänker blodtrycksnivåerna

Bananer är kapabla att sänka blodtrycket till normala nivåer eftersom de innehåller runt 420 mg kalium, som är bra för att sänka högt blodtryck.

De hjälper dig att gå ner i vikt

Bananer är kapabla att hjälpa dig att gå ner i vikt tack vare sitt höga fiberinnehåll, vilket betyder att de håller dig mätt längre.

Bananer underlättar viktnedgång

Bananer innehåller resistent stärkelse, en substans som minskar aptiten och hjälper dig att förebygga viktuppgång. Denna stärkelse kan även hjälpa till att minska blodsockernivåerna.

Vidare ökar den kroppens känslighet för insulin, vilket är väldigt viktigt. Om cellerna inte är känsliga för insulin kan de trots allt inte absorbera glukos. Det gör dig hungrig, och det är kopplingen mellan fettansamling och insulin.

Två bananer om dagen minskar risken för anemi

Bananer minskar risken för anemi. Det är en åkomma som orsakas av brist på järn i blodet och leder till extrem trötthet. Det beror på bristen på röda blodkroppar och lågt hemoglobin.

Äter du två bananer om dagen, får du i dig många nyttiga näringsämnen. Bananer innehåller stora mängder järn, vilket stimulerar bildandet av röda blodkroppar. De är dessutom en källa till vitamin B6, som ansvarar för reglering av glukosnivåerna i blodet.

De förbättrar matsmältning

Bananer har förmågan att förbättra matsmältningen. De är lätta att smälta och irriterar inte mag-tarmkanalen. De innehåller som sagt resistent stärkelse, som inte smälts. Därför når den grovtarmen, där den stödjer tillväxten av hälsosamma bakterier.

Generellt är det en frukt som är starkt rekommenderad i fall av gastrit, halsbränna och diarré, eftersom den återställer mineralerna som förloras vid dessa tillstånd.

De minskar stressnivåerna

Bananer minskar dina stressnivåer och förbättrar ditt humör. De innehåller tryptofan – en substans kroppen behöver för att producera serotonin, som är känt som lyckohormonet.

En banan innehåller dessutom runt 27 mg magnesium, ett mineral som ansvarar för att vi kan sova gott. Det är i sin tur kopplat till vårt humör av naturliga skäl.

De kompenserar för vitaminbrister

Bananer är rika på vitamin B6: en banan innehåller 20% av det rekommenderad dagliga intaget. Tack vare det kan kroppen producera insulin, hemoglobin och aminosyrorna som krävs för att skapa friska celler.

Banan innehåller vitamin B6

Bananer innehåller även gott om vitamin C. Två bananer om dagen bidrar faktiskt med 25% av det rekommenderade intaget. Vitamin C är en utmärkt antioxidant som ansvarar för att neutralisera skadliga fria radikaler – alltså molekyler som förstör kroppen.

Tack vare kvantiteten av vitamin C i bananer är det väldigt lätt för kroppen att hålla blodkärlen friska och att producera kollagen.

De ger dig energi

Tack vare sitt innehåll av kalium skyddas våra muskler mycket bättre mot kramper. Tack vare kolhydraterna får vi även den energi vi behöver för att orka träna hårt.

Rekommendationer att tänka på

Kom ihåg att bananernas mognad är direkt kopplad till näringsinnehållet. Om du köper mogna bananer kommer de mestadels bestå av stärkelse.

Ju mognare banan, desto mer stärkelse

Som du kanske vet är stärkelse en polysackarid av glukosmolekyler, som släpper ifrån sig energi lite i taget. Stärkelsen gör att bananerna smälter långsammare i kroppen.

Om du väljer mogna bananer innehåller de 90% sackaros och endast 7% stärkelse. Sackaros består av en molekyl glukos och en av fruktos. Som ett resultat absorberas det snabbare och har större påverkan på glykemi- och insulinsvaret.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.