Därför bör du använda bikarbonat för fräscha handdukar

Även om det stämmer att många produkter på marknaden lovar att ta bort envisa fläckar, är bikarbonat fortfarande ett av de bästa alternativen för dem som föredrar att hålla sig borta från starka kemikalier. I denna artikel berättar vi hur du använder det.
Därför bör du använda bikarbonat för fräscha handdukar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Med tiden kan saker vi använder dagligen, såsom handdukar, bli gulaktiga. Tyvärr kan det vara svårt att bli av med den fula nyansen enbart genom att tvätta dem. Däremot kan du använda bikarbonat för att få dina handdukar fräscha igen. Fortsätt läs för att lära dig hur du använder bikarbonat för att väcka dina handdukar till liv.

Varför använda bikarbonat?

Rena handdukar i badrum.

Bikarbonat är en naturlig produkt som har använts sedan lång tid tillbaka. I århundraden har det varit en viktig del av allt som rör hushållssysslor. Dessutom är det inte bara en billig städprodukt utan också den mest effektiva. Faktum är att den har kraftfulla egenskaper som gör ytor och tyger fläckfria.

Därför innehåller många konventionella tvättmedel bikarbonat. Det kan bleka de mest smutsiga tyger samtidigt som det mjukar upp och desinficerar. Det tar även bort fettfläckar på vissa typer av tyg.

Som du förstår är detta ett populärt alternativ för att tvätta handdukar eftersom det hjälper till att ta bort all slags smuts som samlas i fibrerna. Inte bara det, utan det neutraliserar också dålig lukt och förhindrar spridning av svamp och bakterier. Du kanske inte vet detta, men handdukar är den perfekta miljön för dessa mikroorganismer. Det beror på att de är mycket fuktiga och behåller många av våra hudpartiklar.

Fördelarna med att använda bikarbonat för handdukar

Förutom dess förmåga att ta bort fläckar och förbättra utseendet på dina handdukar, har bikarbonat många andra intressanta fördelar när det gäller tvätt. Här är några av dem:

 • Tar bort unken lukt.
 • Förhindrar mögeltillväxt.
 • Tar bort fett och matfläckar från tyger.
 • Mjukgör så att du slipper använda sköljmedel.
 • Billigt.
 • Ingen risk för andnings- eller hudbesvär.
 • Enkelt att använda.
 • Finns att köpa nästan var som helst.

Använd bikarbonat för fläckfria handdukar

Det är inte nödvändigt att köpa dyrt bikarbonat för att dra nytta av egenskaperna hos denna ingrediens när det gäller tvätt av handdukar. Det är faktiskt mycket bättre att använda det i sin renaste form. Och vill du, kan du kombinera det med andra naturliga ingredienser för att få en mer kraftfull effekt när det gäller att ta bort envisa fläckar.

En enkel tvätt

Det enklaste sättet att använda bikarbonat på för att tvätta dina handdukar är att lägga till en skopa bikarbonat i luckan för förtvätt i din tvättmaskin.

Men om fläckarna är envisa, kan du göra följande:

 • Skapa en varmvattenlösning med en skopa bikarbonat.
 • Använd sedan detta för att blötlägga handduken över natten.
 • Tvätta dem sedan som vanligt. Du kommer att se resultatet!

Bikarbonat och ättika

Rengöringsprodukter.

Ättika är ett annat bra ämne när det gäller rengöring. Det kan förbättra effekterna av bikarbonat. Detta beror på att det har blekningsegenskaper och även främjar eliminering av svamp och dålig lukt. Som om det inte räckte är det också en bra mjukgörare.

När du blandar bikarbonat och ättika skapar du en kraftfull lösning som ger en omedelbar eliminering av mineralavlagringar och andra rester.

Ingredienser

 • 1 skopa ättika
 • 1 skopa bikarbonat
 • Varmt vatten

Instruktioner

 • Placera handdukarna i tvättmaskinen och täck dem med varmt vatten.
 • Tillsätt sedan ättika och starta tvättcykeln.
 • Fyll på med rikligt med varmt vatten och häll i bikarbonat.
 • Häng dem utomhus för att torka.

Sammanfattning

Det finns också många andra lösningar du kan göra med bikarbonat för att tvätta dina handdukar.

Till exempel kan du applicera bikarbonat och citron på envisa fläckar för att ta bort dem. Lämna lösningen på fläcken i 20 minuter och skölj sedan ur det. Du kan också blanda i lite teträdolja eller väteperoxid. Det viktigaste är att låta lösningen sitta tillräckligt länge på tyget för att ge det tid att lösa upp fläcken.

Tänk på att detta är en naturlig produkt som inte har samma styrka som hos de kommersiella produkter som säljs i butik.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.