Hur man gör egna naturliga sköljmedel hemma

Lär dig att göra tre olika typer av naturliga sköljmedel för dina kläder: ett miljövänligt, billigt och effektivt alternativ.
Hur man gör egna naturliga sköljmedel hemma

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi letar alltid efter mer miljövänliga alternativ för våra dagliga liv. Verkligheten är att vi enkelt kan göra majoriteten av de produkter vi köper i butikerna själva. I denna artikel ska vi till exempel berätta hur man gör naturliga sköljmedel.

Det är ett naturligt alternativ till de produkter man köper, som är fulla av kemikalier som skadar miljön. Dessa kemiska produkter kan även påverka hälsan utan att vi inser det och orsaka allergier eller allvarliga hudreaktioner.

För att undvika dessa problem vill vi visa dig hur man gör hemgjorda naturliga sköljmedel, som ger samma eller bättre resultat än de produkter du använder nu. Få reda på hur man gör dem nedan.

Till att börja med måste du veta att denna typ av sköljmedel kan göras med naturliga, billiga ingredienser. De är extremt mångsidiga eftersom de fungerar med alla typer av kläder och med alla program du har i tvättmaskinen, såväl som vid handtvätt.

Hur man gör naturliga sköljmedel

Det finns flera sätt att göra denna typ av produkt hemma. Du har förmodligen alla de nödvändiga ingredienserna hemma redan.

Nu ska vi visa dig en rad olika sätt att använda dessa ingredienser. Det bästa är om du provar dem alla och sedan väljer det alternativ som passar bäst för dig.

Innan du börjar kommer du behöva en återförslutningsbar behållare för att förvara ditt sköljmedel. Du kan använda en gammal sköljmedelsflaska eller tomma vattenflaskor.

Vidare ska du komma ihåg att det är rekommenderat att tillsätta dessa sköljmedel strax innan maskinen når sköljcykeln, inte i början av tvättcykeln.

1. Hemgjort, giftfritt sköljmedel med vitvinsvinäger

För att göra detta sköljmedel behöver du följande ingredienser:

 • 1/2 liter vitvinsvinäger
 • 1 liter mineralvatten
 • 2 matskedar bikarbonat

Beredning

 • Blanda vattnet med vinägern.
 • Tillsätt bikarbonat lite i taget. Låt skummet lösas upp och försvinna.
 • När de tre ingredienserna är väl blandade är det redo att användas.

Vinägern agerar även som en kraftfull fläckborttagare såväl för att ta bort lukterDu kan alltså applicera den på kläder med kaffe-, vin- eller svettfläckar och låta dem ligga i blöt i tio minuter innan du tvättar dem i maskinen som normalt.

2. Giftfritt sköljmedel med vitvinsvinäger och eterisk olja

För denna version behöver du följande ingredienser:

 • 1 liter vitvinsvinäger
 • 10 droppar eterisk olja som du gillar doften av

Denna version är väldigt enkel att göra. Du behöver bara blanda de två ingredienserna för att den ska vara redo att användas.

Ren vitvinsvinäger

3. Giftfritt sköljmedel med bikarbonat, havssalt och eterisk olja

För detta tredje alternativ behöver du följande ingredienser:

 • 15 droppar eterisk olja du gillar doften av
 • 250 gram oraffinerat havssalt
 • 75 gram bikarbonat

Beredning

 • Tillsätt först dropparna med eterisk olja till havssaltet.
 • Rör om tills den eteriska oljan har absorberats väl av havssaltet.
 • Tillsätt sedan bikarbonat och rör om igen tills du fått en jämn blandning.

När det har blandats är ditt sköljmedel färdigt. Tillsätt 2-3 matskedar i varje tvätt strax innan sköljcykeln.

Dessa tre naturliga sköljmedel är även perfekta för bebiskläder eftersom de inte innehåller några okända ingredienser.

Om du å andra sidan lider av hudallergier så kan dessa alternativ vara bra för att undvika jobbiga reaktioner. Ingredienserna är dessutom lätta att få tag på och kostar inte mycket.

Ytterligare en fördel med dessa sköljmedel är att de kan ta bort bakterier som ligger kvar i tvättmaskinen. Därför kommer du inte bara ta hand om dina kläder, utan även din tvättmaskin.

Prova dessa recept och välj det som passar bäst för dig. De är effektiva, snabba att göra och väldigt enkla. Bara fördelar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.