Tips för att städa badrummet effektivt

Att ofta städa badrummet är viktigt för hälsan. Lär dig hur man städar det effektivt med produkter du lätt kan få tag på.
Tips för att städa badrummet effektivt

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att städa badrummet kan ibland vara frustrerande. Utöver att behöva ägna tid åt det reflekterar resultaten ibland inte vår ansträngning. I så fall är det möjligt att du inte använder rätt metoder.

Starka kemikalier är inte det bästa för att städa badrummet, eftersom många av dem innehåller skadliga ämnen. Medan du städar släpps dessa ut i luften, där de kan påverka din hälsa. Prova därför mindre aggressiva produkter och ta förebyggande åtgärder om du måste använda kemikalier.

Det finns dock även naturliga metoder som är helt säkra. Det bästa är att de dessutom är mycket effektiva.

Här kommer några sätt att städa badrummet med ingredienser som alla lätt kan få tag på.

Städa badrummet med toaletten som start

Börja med toaletten

Toaletten är den plats som samlar på sig mest bakterier. Därför bör den rengöras dagligen. Om du inte har tid med det ska du åtminstone hälla lite toalettrengöringsmedel i den.

Insidan av skålen ska rengöras med ett desinfekterade medel som innehåller klor. Det är väldigt viktigt att använda handskar och ansiktsmask för detta. Applicera bara lite i insidan av skålen och låt verka i några minuter. Skrubba sedan med borste och spola toaletten.

Om det finns fläckar eller ansamlingar är den bästa vätskan man kan använda vinäger. Gör en blandning med lika delar vatten och vinäger. Applicera sedan blandningen på områdena i fråga, låt verka i tio minuter och spola.

Du kan även applicera en cola-dryck för att uppnå en liknande effekt. Häll bara drycken över området och låt verka i 30 minuter. Skrubba och upprepa sedan processen. Dessa drycker kan även hjälpa dig att rensa rören.

Badkaret och handfatet

Badkaret är ytterligare en plats där fläckar och rester ansamlas. Vinäger är starkt rekommenderad i detta fall. Applicera med en svamp över fläckarna, låt verka i några minuter och tvätta sedan med vatten. Du kan även använda hushållspapper som dränkts i vitvinsvinäger. Lägg dem över fläcken, låt sitta i 15 minuter och ta sedan bort. Skölj sedan med vatten.

I handfatet måste du vara speciellt uppmärksam på kranen och avloppet. Det bästa du kan göra är att använda en borste. Rengör dem både på in- och utsidan minst en gång per vecka. På så sätt kommer du inte få stopp.

Duschen och kaklet

Ta bort kalkavlagringar

Det svåraste med duschen är ansamlingen av kalk. När det händer är svaret återigen vinäger. Gör bara en blandning med lika delar vatten och vinäger, och häll i en sprejflaska. Spreja metalldelarna av duschen med blandningen och torka av med en mjuk trasa.

Samma blandning kan användas för kaklet. När det finns salt, kalt eller andra fläckar ska du spreja blandningen rikligt över de drabbade områdena. Vänta i fem minuter innan du rengör dem.

Ibland kan utrymmet mellan plattorna se smutsiga ut trots att de ska vara vita. Det orsakas av ansamling av damm och annan smuts. För att rengöra dessa skrevor är det bäst att använda en blandning av vatten och pottaska. Blanda dem i lika delar, blöt en tandborste med det och rengör mellan plattorna.

Att få bort mögel från badrummet

Vinäger för kaklet

Att städa badrummet måste inkludera borttagning av mögel. Det har en tendens att ansamlas på olika platser, såsom golvet, dörrkarmen och hörnen. Det bästa är en blandning på lika delar varmt vatten, blekmedel och tvål.

Applicera blandningen med en sprejflaska över alla områden där du kan se mögel. Använd sedan en gammal handduk för att rengöra områdena. Använd en kvast om du inte når.

Om det finns mögel på golvet ska du dränka området i blandningen och låta verka i några minuter. Skrubba därefter väl.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.