Platser du inte trodde var täckta av bakterier

Fuktiga platser är perfekta för bakterier, så vissa saker som svampar och tandborstar bör bytas ut ofta.
Platser du inte trodde var täckta av bakterier

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Tvålar och rengöringsmedel säger sig ofta ha det perfekta receptet för att bli av med bakterier. Men alla platser på denna jord har faktiskt varit täckta av bakterier sedan begynnelsen.

Även om de är väldigt små har vissa bakterier förmågan att attackera våra kroppar och orsaka allvarliga skador via sjukdomar. Denna grupp kallas biologiska patogener. Det värsta är att dessa mikroskopiska organismer kan bosätta sig på platser du aldrig hade kunnat tänka dig.

Vi kommer idag prata om dessa platser som kan vara täckta av bakterier.

Svampar och bakterier

Rengöringssvampar är fulla av tvål, så vi tror att de är helt rena, men en fuktig svamp är en idealisk miljö för skadliga mikroorganismer. Saken är den att svampar inte bara är fyllda av tvål. De är också täckta av bakterier på grund av alla överblivna rester som har fastnat.

Studier indikerar att dessa patogener kan leva upp till två veckor i en svamp.

  • Det är därför väldigt viktigt att man alltid kramar ur dem, vilket motverkar att överblivet vatten ger upphov till reproduktion av bakterier och andra patogener.
  • Man bör även ofta byta ut sina svampar.

Skärbrädor

Skärbräda i trä

Problemet med skärbrädor är att vi använder dem för att skära rått kött, sedan frukt, sedan grönsaker. Skärbrädor är den perfekta platsen för farliga mikrober. Bakterier som salmonella, campylobacter och E. coli är bara toppen av isberget.

När de kommer i kontakt med trasor, tvål och även vatten skapas en perfekt grogrund för många typer av mikroorganismer.

  • Det är därför inte tillräckligt att bara använda diskmedel. Vi rekommenderar att du kontinuerligt desinficerar dem och sedan tvättar dem med vinäger.

Dörrhandtag

Vi öppnar fönstret och dörren men inser inte faran vi utsätter oss för. Vi pratar här om saker vi använder varenda dag och som vi ändå glömmer att rengöra.  Det mest oroväckande är att våra händer sprider många olika bakterier till handtagen.

  • Det är viktigt att rengöra dem regelbundet.

Tandborstar

Tandborstar i olika färger

Svamp, bakterier och virus samlas på våra oskyldiga små tandborstar eftersom de hela tiden är våta. Om det finns vatten finns det en grogrund för patogener. Men vattnet är bara en möjlig grogrund. Din mun och dina händer sprider miljontals mikroorganismer till din tandborste.

Anledningen är för att badrummet är där det finns mest tarmbakterier, vilka färdas från toaletten till andra ställen.

Barnens leksaker kan vara täckta av bakterier

De flesta föräldrar lär sina barn att hålla sina leksaker i en korg, men det är få som förstår att det är viktigt att desinficera dem ofta.  Leksaker löper stor risk för att komma i kontakt med ytor som är täckta av bakterier: kuddar, golv, mattor, etc. Det är föräldrarnas jobb att desinficera dem då och då.

Actionfigurer, lego och andra leksaker kan vara farliga om man tänker på bakteriefloran och att barnens immunförsvar är mycket mer sårbart än hos vuxna.

Träleksaker har störst benägenhet att ackumulera mikroorganismer och bakterier.

Fukt och bakterier

Desinficera ytor

Fuktiga platser är en grogrund för bakterier och mikrober som kan orsaka sjukdomar. Den enda lösningen är att konstant använda desinficeringsprodukter när det är dags att städa huset.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nworie A, Ayeni JA, Eze UA, A. S. (2012). Bacterial contamination of door handles/knobs in selected public convenience in Abuja metropolis, Nigeria: a public health threat. Continental Journal of Medical Research. https://doi.org/10.5707/cjmedres.2012.6.1.7.11
  • Botero, J. E., Contreras, A., Arce, R., Jaramillo, A., & Betancourt, M. (2013). Toothbrush contamination in family members. Revista Clínica de Periodoncia, Implantología y Rehabilitación Oral. https://doi.org/10.4067/s0719-01072010000100004
  • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.