Allergi mot citrus: Symptom, behandling och rekommendationer

Citrusfrukter kännetecknas av ett högt innehåll av antioxidanter och fytonäringsämnen. Tyvärr kan man utveckla en allergi mot citrus.
Allergi mot citrus: Symptom, behandling och rekommendationer
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Allergi mot citrus ger vanligtvis upphov till en typisk symptomatologi som gör diagnosen lätt att ställa. Även om det är ett sällsynt problem kan det påverka en persons kost. Det är viktigt att komma ihåg att dessa frukter kan ge viktiga näringsämnen, till exempel vitamin C.

I citrusgruppen hittar vi ett stort antal frukter som har en betydande koncentration av citronsyra i sig. Till exempel citroner, grapefrukt och apelsiner. De har ett mycket högt innehåll av antioxidanter, och experter rekommenderar att vi äter dessa frukter regelbundet.

Orsaker till allergi mot citrus

Allergi mot citrus uppstår eftersom immunsystemet tolkar vissa proteiner, som fungerar som antigener, som skadliga. Från den första exponeringen ger immunsystemet ett defensivt svar med en mängd olika symptom.

Experter tror att det kan finnas en genetisk komponent som bestämmer uppkomsten av denna allergi. Men även miljöfaktorer, som överdriven hygien eller låg exponering för dessa produkter i tidig ålder, spelar också en roll. Faktum är att experter säger att överdriven rengöring av dessa frukter kan vara en av de bakomliggande orsakerna.

citrusfrukter
Citrusfrukter innehåller vitamin C, som är en antioxidant som bör finnas i kosten så länge man inte är allergisk.

Symptom på denna allergi

Efter att ha konsumerat citrusfrukter börjar den allergiska personen utveckla karakteristiska symptom. Dessa kan bland annat vara röda fläckar på huden och klåda. Om detta händer kan du behöva ta antihistamin som du får utskriven av din läkare. Detta kan minska obehagen orsakade av allergin.

Det är viktigt att komma ihåg att det att äta mat som orsakar en allergisk reaktion kan leda till diarré, buksmärtor, gaser och till och med kräkningar. Dessa tecken beror också bero på intensiteten av själva reaktionen.

Diagnosen allergi mot citrus

Diagnosen av denna allergi innebär att man exponerar patienten för citrus och därefter mäter nivåerna av immunglobuliner i blodet. Kontakt med produkten i fråga kan ibland vara tillräckligt för att utlösa en reaktion, eftersom detta kan orsaka hudirritation.

Ibland är det dock nödvändigt för personen att i stället äta en liten mängd citrus. Detta för att bedöma hur vissa biokemiska parametrar relaterade till immunsystemets funktion förändras.

Alternativ till citrusfrukter

När problemet har diagnostiserats bör personen undvika citrusfrukter i kosten. Underlåtenhet att göra det kan äventyra hans eller hennes hälsa. Detta betyder dock inte att personen ska minska intaget av antioxidanter. Forskning har visat att dessa föreningar neutraliserar bildandet av fria radikaler.

Det är viktigt att vara särskilt försiktig med såser och dressingar, eftersom många av dem har citron eller apelsin bland sina ingredienser. Istället kan du ersätta dem med vinägrett eller hemlagade dressingar som inte innehåller citrus.

Det är också viktigt att komma ihåg att C-vitaminintaget kan säkerställa att immunsystemet fungerar som det ska, enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients. För att se till att kostbehovet är uppfyllt bör personer med citrusallergi öka sitt intag av exempelvis paprika eller även välja ett tillskott om det visar sig vara nödvändigt.

c som i c-vitamin och apelsin
C-vitamin är en antioxidant som bör finnas i kosten. Vid allergi mot citrus bör man överväga att ta kosttillskott.

Behandling av allergi mot citrus

För närvarande finns det ingen behandling som har visat sig vara effektiv för att eliminera allergi mot citrus. Med farmakologisk hjälp är det möjligt att kontrollera symptomen. Detta är dock ingen lösning, eftersom det kan orsaka inre skador.

Olika behandlingar baserade på immunterapi genomgår för närvarande tester i hopp om att kunna erbjuda en lösning i framtiden. För närvarande är de dock inte tillgängliga för allmänheten och befinner sig i den experimentella fasen.

Allergi mot citrus är ett sällsynt tillstånd

Lyckligtvis har citrusallergier en låg prevalens i befolkningen. Det är dock en patologi som kan leda till att en persons kost blir begränsad, och vilken för närvarande ännu inte har något botemedel.

Vid diagnos är det av största vikt att se till att denna allergi inte påverkar C-vitaminintaget. Så drabbade personer bör öka sin konsumtion av andra livsmedel som kan ge samma effekt eller gå till en specialist för att överväga kosttillskott med en produkt som innehåller detta vitamin.

Vi kan dra slutsatsen att en C-vitaminbrist kan orsaka problem i immunsystemet, liksom svårigheter med absorptionen av järn på tarmnivå. Därför, om du misstänker att du kan lida av en allergi mot citrus, bör du konsultera en specialist så att hon eller han kan ställa en korrekt diagnos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ege MJ. The Hygiene Hypothesis in the Age of the Microbiome. Ann Am Thorac Soc. 2017
  • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.