Vaporizers och luftfuktare: Vad är skillnaden?

Ångapparater hjälper till att minska andningsbesvär och torr hud. Vilken ska du välja? Läs vidare för att lära dig skillnaderna mellan förångare och luftfuktare.
Vaporizers och luftfuktare: Vad är skillnaden?

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2023

Att känna till skillnaderna mellan en Vaporizers och en luftfuktare är viktigt för att välja en som ger tillräcklig luftfuktighet till miljön. Läkare rekommenderar båda enheterna, eftersom de hjälper till att lindra symptomen på förkylning och influensa.

Luftfuktighetsnivåer under 30 % är kopplat till symtom som torr hud, näsblod, statisk elektricitet och andningsbesvär. Därför är det bra att veta hur dessa enheter kan hjälpa oss  och vilket alternativ att välja efter behoven. Låt oss titta närmare på detta.

Vad används Vaporizers och luftfuktare till?

En ledare publicerad av University of Colima förklarar att fukt i atmosfären är som vattenånga löst i luften. Den är inget man kan se med blotta ögat, men man kan känna och lukta på den indirekt genom svamparna som bor i den.

Det är nödvändigt att reglera luftfuktighetsnivåerna, särskilt om du bor med barn, äldre eller immunförsvagade patienter, eftersom de är mer sårbara för infektioner och störningar i mycket fuktiga miljöer.

Luftfuktare och Vaporizers tillför nödvändig fuktighet till luften. När det gäller luftfuktare rekommenderas de som en del av terapier för att föra in fukt i luftvägarna och eliminera torrhet inomhus. Medicinska studier visar att de till exempel hjälper till med upplösning av slem.

Vaporizers å andra sidan avger en ånga som svalnar innan den stöts ut av maskinen. De rekommenderas i fall av astma, influensa, allergier och torr hals.

Vissa av dessa enheter renar miljön när de driver ut ånga.

skillnader mellan Vaporizers och luftfuktare
Både Vaporizers och luftfuktare hjälper till att minska torrheten i miljön. Men de har olika mekanismer.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Tre medicinalhuskurer mot allergier

Skillnader mellan en vaporizer och en luftfuktare

I allmänhet kan det verka som att det inte finns några skillnader mellan en Vaporizers och en luftfuktare. Men faktum är att instrumenten har olika egenskaper som är värda att känna till.

Drift

Luftfuktare arbetar kallt, dvs de använder en filtrerande veke som absorberar vatten och sedan ventilerar en dimma som pendlar mellan svalt och varmt.

Vissa har automatiska mekanismer som aktiveras när de upptäcker hur torr miljön är. Beroende på modell kan de avge ultraljudsvibrationer för att sprida mikroskopiska vattenpartiklar.

Vaporizers, å andra sidan, kokar vatten för att expandera en ånga som svalnar precis innan den lämnar enheten, kommer ut i luften och når kroppen.

Risk för föroreningar

Mögel och mineralavlagringar som kan komma ut med den svala ångan är svaga punkter i luftfuktare. En systematisk översikt publicerad av Medicina Intensiva visar att hanteringen av dessa ämnen utan att följa de korrekta aseptiska åtgärderna ökar risken för kontaminering.

Med tanke på att eventuell inandning av förorenade partiklar kan skada luftvägarna, föreslås exklusiv användning av destillerat eller renat vatten och noggrann rengöring av luftfuktaren.

Med vaporizers finns det färre hot, eftersom de inte driver ut så många föroreningar tack vare kokt vatten.

Säkerhet

När det gäller barn anser läkare att luftfuktare är säkrare eftersom de inte värmer vattnet. Därför finns ingen risk för brännskador. Samtidigt är vaporizers mer säkert utformade, eftersom varmt vatten kan leda till olyckor.

Siffror från FN:s barnfond (UNICEF) visar att 90 % av alla brännskador hos barn beror på olyckor i hemmet; 60 % av dessa härrör från uppvärmda vätskor.

Som sagt, om det finns barn hemma, var vaksam för att förhindra att de rör vid eller vrider på apparaten. Och lämna inte vaporizern igång när de sover; låt den helst stå på golvet.

Vattnet de använder

Luftfuktare bör fyllas med destillerat vatten; eftersom de inte värmer vattnet är det viktigt att hålla en strikt hygien för att undvika spridning av svamp och bakterier.

Du kan använda kranvatten i vaporizers, eftersom de kokar upp detta till 100 grader, vilket är tillräckligt för att bli av med bakterier. Dessutom har de en mekanisk för inkorporering av eteriska oljor och ordinerade läkemedel.

Rengöring

Ansamlingen av mineraler och mikroorganismer kan skada båda redskapen. För att rengöra dem bör du följa tillverkarens instruktioner. Det är dock lämpligt att applicera vissa tips om du vill utföra en grundlig rengöring.

Luftfuktare bör tömmas dagligen, tanken demonteras och tvättas innan påfyllning. Det är bäst att öra en djuprengöring varje vecka; för detta fyller du den en decimeter upp med ättika, låter det verka i 15 minuter och sköljer med ett neutralt rengöringsmedel.

Att rengöra en vaporizer är enklare, eftersom den fungerar som en värmare vilket minskar risken för ackumulering av bakterier. Töm den, plocka isär den och tvätta den med mild tvål och vatten.

Ett ytterligare tips för rengöring är att tvätta tanken med en 10 %-ig blekmedelsblandning, dvs 9 delar vatten per 1 del blekmedel.

Påverkan på allergier

Överdriven luftfuktighet inomhus tenderar att intensifiera symptomen hos allergiker. Bortsett från dammkvalster trivs mögel i miljöer där luftfuktigheten överstiger 50 %; detta kan man mäta med en hygrometer.

Enligt American Academy of Allergy, Asthma and Immunology andas vi alla in mögelsporer som cirkulerar i luften, det är endast vissa personer med långvarig exponering för dessa svampar som uppvisar astmareaktioner eller -symtom.

Till skillnad från luftfuktare minskar det heta vattnet i vaporizers risken för inomhusallergi. Men har du redan någon allergisjukdom är det bäst att söka råd från din allergiker eller immunolog angående användningen av enheten hemma.

skillnader mellan vaporizers och luftfuktare
Det finns flera skillnader mellan en vaporizer och en luftfuktare. Till exempel hur de rengörs, luftfuktigheten de ger till miljön och vätskan de använder.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Fördelarna med luftavfuktare i hemmet

Hur väljer man rätt?

Om enheten är för användning av ett barn, bör du välja den säkraste för henne/honom. Kontrollera att den har en tydlig bruksanvisning, så att du vet hur du reglerar luftfuktigheten och hur du förebygger inomhusallergier.

En annan aspekt har att göra med budget, som beror på varumärke och funktioner. Ett extra tips är att ta reda på om maskinen har kapacitet för det utrymme du behöver den för; detta kan du kontrollera i täckningsspecifikationerna, som uttrycks i kvadratmeter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.