Inredningsknep för att minska elförbrukningen

Inredningsknep för att minska elförbrukningen

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Ibland är det svårt att förena kostnader och smak, men dagens inredningsknep kan hjälpa dig att hitta en hälsosam balans. Så låt oss ta en titt på några inredningsknep och tips som kan hjälpa dig att minska elförbrukningen.

Inredningsknep som hjälper dig att minska elförbrukningen

Innan vi dyker in i tipsen för att minska elförbrukningen tycker vi att det är viktigt att lyfta fram några aspekter av ämnet. Å ena sidan är idén om att minska elförbrukningen inte bara förknippad med den ekonomiska aspekten, utan också med att ta hand om miljön och vårt ansvar för att bevara planeten.

Däremot vill vi betona att vi många gånger bara kan börja märka skillnad i vår elräkning med en djup och medveten vaneförändring. I det här fallet är investeringen noll. Faktum är att vi kan se resultat bara med det vi har hemma och genom att använda dessa knep och tips.

1. Byt dina glödlampor

Vi ska börja med grunderna: glödlamporna som du ska placera i hela huset. Klassiska glödlampor står för en högre förbrukning jämfört med de som har utvecklats på senare tid.

I denna mening är LED-lampor de som representerar mindre elförbrukning. De ger utmärkt ljusstyrka med upp till 90 % mindre förbrukning.

De finns i många former och storlekar, så du kan säkert hitta den som passar dina utrymmen bäst.

Luces LED för ahorrar dino con la decoración.
Att byta till LED-lampor bör vara det första beslutet för att minska förbrukningen.

2. Inredningsknep för att minska elförbrukningen: Isolera dina fönster

Sannolikt kommer du inte att byta fönster för att spara energi, men vi har några enklare förslag. Det är viktigt att välja en bra fönsterram, av aluminium, trä eller PVC.

Att välja treglasfönster leder till direkta energibesparingar. Om dina fönster inte är av bra kvalitet kan värme eller kyla gå förlorad vid konditionering av husets utrymmen. Det är också en bra idé att komplettera med värmande gardiner på vintern, och markiser eller persienner om solen inte ger dig vila på sommaren.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hemmaknep för att rengöra glasytor och fönster

3. Undertak

I fallet med bostäder som har väldigt högt i tak kan man placera undertak på en lägre nivå för att sänka höjden och minska utrymmet som ska värmas upp eller kylas ned. Dessa kan du hitta i material som gips, trä eller PVC; det finns många alternativ och stilar.

4. Uppdatera dina elektriska apparater

Här kommer vi inte att be dig uppdatera alla dina elektriska apparater, men vi ber dig att ta hänsyn till deras energiförbrukning när du köper nya. Vitvaror har en etikett med bokstäver och skyltar som anger deras förbrukning.

Försök att välja de som säger A+, A++ eller A+++. Även om de kan vara lite dyrare kommer du i längden att märka besparingarna de genererar. De kan dra upp till 25 % mindre el än andra apparater med bokstäverna B eller C.

5. Inredningsknep för att minska elförbrukningen: Måla dina väggar med ljusa färger

Färgen på väggarna är grundläggande när det gäller att spara el. Vita och krämfärgade toner är de bästa allierade för effektiv naturlig belysning. Gult och ljusgrönt bidrar också till förslaget.

6. Använd speglar

Det bästa komplementet till ljusa väggar är speglar. De reflekterar och projicerar ljus och ger därför en bättre ljusstyrka till utrymmena. Dessutom ger de känslan av ett större utrymme.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: 7 tips för att dekorera ditt hem med neonbelysning

7. Dra nytta av gardiner

Gardiner är ett dekorativt element par excellence. Det är väldigt enkelt att använda dem till din fördel.

Å ena sidan hjälper de till att minska solstrålarna som kommer in genom fönstret på sommaren, vilket genererar svalare miljöer. Helst bör de vara dubbla lager – en tunn och nästan genomskinlig och en annan tjockare.

För att få mer ljus under säsonger då du vill ha det, kan du ta bort den mörka och garantera att sol och ljus passerar genom den tunnare. För att hålla inne värme och hålla kylan ute under andra säsonger, kan du med den tjockare gardinen säkerställa en varmare inomhusmiljö.

Dubbla gardiner gör att du kan variera ljusets passage på sommaren och vintern.
Dubbla gardiner gör att du kan kontrollera ljus och värme på sommaren och vintern.

8. Inredningsknep för att minska elförbrukningen: Sektorbelysning

Om du har stora utrymmen är det bäst att välja en form av sektorbelysning för att undvika att behöva tända alla lampor i ett rum om du bara upptar hälften av det. Att dessutom ha lampor som lyser upp arbets- eller läsplatser är en bra idé för att undvika att tända belysningen i hela rummet.

Vanor för att minska elförbrukningen

Det finns många saker du kan göra för att sänka elkostnaden hemma. Om alla medlemmar i familjen gör sitt, kommer ni säkerligen att tillsammans lyckas sänka era elräkningar. Så följ dessa tips:

  • Släck ljuset i rum där ingen är. Även om det kan verka självklart, är detta en vana som inte alla har införlivat.
  • Placera rörelsesensorer. Ett alternativ till föregående punkt kan vara att placera rörelsesensorer så att lamporna tänds och släcks automatiskt när de upptäcker någons närvaro.
  • Satsa på dimmers. Istället för de klassiska lampknapparna föreslår vi att du byter ut dem mot dimmerknappar.
  • Koppla ur alla apparater som inte används.
  • Slutligen, upprätthåll en lämplig temperatur med luftkonditionering eller uppvärmning, som bör ligga mellan 22 och 25 °C.

Minska din elförbrukning genom att inreda till din fördel

Enligt Organisationen för konsumenter och användare (OCU) överstiger många människors elräkningar 100 euro per månad. Och detta gäller bara för lägenheter. Därför hoppas vi att du kan dra nytta av dessa tips och att de fungerar som inspiration till andra idéer att implementera hemma.

Slutligen, det viktigaste att vara medveten om är att vi ofta slösar med el utan att ens tänka på det. Därför är vårt förslag att du börjar med goda vanor som du sedan omsätter i konkreta och permanenta rutiner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Calle Vinueza, M. N. (2019). Beneficios de la utilización de la tecnología Led y su impacto en el medio ambiente.
  • Dávila, M. A., & Durán, E. F. (2013). Utilización de Luminarias Led como Reemplazo de Luminarias Incandescentesy Fluorescentes: Análisis de Potencias. Revista Técnica” energía”9(1), 150-155.
  • Gombau, C. (2019). ¡Ahorra energía!: Guía 2019. Computer hoy, (536), 34-43.
  • Negrón-Marrero, P. V., Montes–Pizarro, E., Velázquez, J., & Mercado, E. S. P. (2013). Arreglos de espejos no planares para la recolección de luz solar.
  • Silverman, B. (2011). Zas Es la electricidad: Zap It’s Electricity. Carson-Dellosa Publishing.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.