7 tips för att dekorera ditt hem med neonbelysning

7 tips för att dekorera ditt hem med neonbelysning

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 17 februari, 2023

Du kanske har sett neonbelysning hemma hos kompisarna eller på sociala nätverk. Detta är faktiskt ett väldigt trevligt inslag för att markera vissa delar av ett rum eller för skyltar i korridorer och hallar. Detta är dock bara några av anledningarna till att varför du kan vilja dekorera ditt hem med neonbelysning.

För att få ut det bästa av deras slående estetik utan att gå överbord, är det emellertid en bra idé att ta del av några tips om hur du använder dem i din inredning. Vi ska ge dig några bra och inspirerande tips nedan.

Vad är neonbelysning?

Neon är en inert gas som finns i jordens atmosfär. Den upptäcktes i slutet av 1800-talet av två brittiska kemister.

Under 1920-talet blev det på modet för att lysa upp skyltar och reklam, särskilt på de folktäta gatorna i centrala New York.

Den slående effektiviteten hos denna typ av belysning produceras av ädelgasen inuti rören. Men neonbelysning kan faktiskt bestå av helium, argon, xenon och andra gaser. Var och en ger en egen ljusfärg.

På 1950- och 1960-talen blev det mer och mer populärt för restauranger och kaféer att sätta upp neonskyltar. Sedan den tiden har neonbelysning varit nära förknippade med dessa typer av anläggningar, såväl som barer och nattklubbar.

Häri ligger också inspirationen för de inredningstrender som inkluderar neonbelysning, något som blir allt mer populärt i våra hem.

dekorera ditt hem med neonljus
Neonbelysning började först användas i butiker och på gatorna i storstäder.

Några skäl till att dekorera ditt hem med neonbelysning

Att inreda med excentriciteten hos dessa lampor på strategiska platser i hemmet ger en poppig och modern komponent till utrymmet. Med denna typ av belysning kan du öka uppmärksamheten för ett specifikt utrymme i ett rum eftersom de lätt drar till sig blickar på grund av sitt starkt färgade ljus.

Det finns många anledningar och fördelar med att inreda ditt hem med neonbelysning:

  • Mångsidighet. Tillverkare erbjuder alla typer av former och mönster. Vissa är även skräddarsydda, med former, bokstäver, symboler och meddelanden som kunden valt.
  • Du kan använda dem i olika rum. Tack vare mångfalden av format kan du anpassa dessa neondekorationer till olika utrymmen i hemmet. Det kan vara allt från barnbilder för barn till hallskyltar.
  • Personlighet. Med neonbelysning kan du skapa unik och personlig komponent till en plats i hemmet. De är blickfångande och originella, så du måste kombinerar dem väl för att det inte se för överdrivet ut.
  • De kan vara i vintagestil eller futuristiska. Beroende på typ av skylt och plats där den är placerad kan du anpassa neonbelysning till både vintage och futuristiska dekorationer.
  • De använder inte lika mycket energi. Jämfört med andra, vanliga hushållslampor är strömförbrukningen för neonbelysning låg. Därför kan du låta dem vara tända längre.

Vi tror att du kanske också gillar att läsa den här artikeln: Öppen planlösning: Den dekorativa stilen du vill känna till

De bästa tipsen för att dekorera ditt hem med neonbelysning

Vill du ha en neonbelysningsinstallation enligt den stil du har i ditt hem? Följ då nedan rekommendationer. Valet beror på färgen på väggarna, rummet och din personliga smak.

1. Anpassade skyltar

Det är inte nödvändigt att alla skyltar ska ha den legendariska texten bar eller välkommen. Eftersom neonbelysning har blivit på modet på hemmets väggar erbjuder många tillverkare anpassade skyltar. På så sätt har du möjlighet att välja egna ord eller fraser enligt din personliga smak och som passar bra ihop med resten av din inredning.

Exempelvis kan hänga upp en pil i neonbelysning för att markera vägen till badrummet. Eller en skylt med ordet utgång som du hänger ovanför ytterdörren. Design med citat, symboler och även sångtexter är mycket vanliga.

2. Överdriv inte

En inredning i gräddfärg, beige eller vita toner kan piffas upp med neonbelysning. Men i dessa fall är det viktigt att inte gå överstyr med färgerna.

Det finns inte bara gröna, blå eller lila alternativ. Det finns även vita och pastellfärgade, som passar bättre i diskreta miljöer.

3. Inred barnrummet med neonbelysning

Ett av de mer populära rummen för att installera denna belysning är i barnrummet. Design i form av djur, barnfigurer eller moln och regnbågar är en inspiration för de små. Och förutom att en neonbelysning är ett vackert inslag på väggarna, behöver de inte längre oroa sig för mörkret!

4. Neonbelysning i sovrummet

Om du väljer att placera neonbelysning i ditt sovrum är det bäst att också göra det med subtilitet. Många väljer motiv med inspirerande fraser.

Om mörk färg är dominerande, använd vita toner för att få dem att sticka ut. Eller så kan du dekorera lila eller mörkblå neonbelysning för att skapa intim atmosfär, som ett alternativ till lampor.

5. Dekorera sidoutrymmen med neonbelysning

En annan idé för att du inte snabbt ska tröttna på uppmärksamheten som dessa lampor drar till sig, är att bara placera dem i mindre centrala delar av ditt hem. Således kan hallen, kontoret, badrummet och köket vara bra platser för en designskylt eller inspirerande fraser.

Det finns även mindre varianter som du kan placera på hyllor eller skrivbord. Dessa passar bra för att framhäva andra dekorativa föremål.

Ord med neonbelysning kan också fungera som nattbelysning.
Ord med neonbelysning kan också fungera som nattbelysning.

6. Ramar och speglar

Neonbelysning är mycket användbart också för att rama in ett särskilt utrymme eller föremål som du vill framhäva. Du kan till exempel göra detta för bilder eller tryck på väggen.

De är också mycket populära att hänga runtom speglelkanter. Faktum är att med vita toner kan du framhäva spegeln och tillföra karaktär och originalitet.

7. Lägg till lite variation till din väggdekoration

De vanligaste föremålen som pryder våra väggar är målningar, affischer och fotografier. Att hänga upp en neonskylt är ett alternativ till dessa element.

Neonbelysning kan ersätta flera föremål samtidigt på grund av dess starka närvaro och ljusstyrka. Denna belysning är också lämplig för tegelväggar eller mönstrade väggar.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Mysig inredning: vad är det och hur gör man?

Ta hänsyn till utrymmet för att dekorera ditt hem med neonbelysning

Även om det finns mindre skyltalternativ, är det nödvändigt att ha ett stort utrymme så att neonljuset inte invaderar hela miljön. Detta förhindrar således att belysningen överskuggar de andra dekorativa elementen som pryder rummet. Ett slutligt tips är att det inte är tillrådligt att kombinera neonbelysning med andra starka lampor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.