Mysig inredning: vad är det och hur gör man?

Den "mysiga" stilen förmedlar lugn och komfort i hemmet. För att uppnå detta använder man olika mjuka material, naturliga textilier och neutrala färger.
Mysig inredning: vad är det och hur gör man?

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 04 december, 2022

Det är många som vill inreda sina hem på ett sätt som förmedlar en känsla av värme, naturlighet och lugn. En av de mest lämpliga trenderna för det ändamålet är mysig inredning. Denna stil är baserad på användningen av handgjorda element, naturligt ljus och mjuka färger.

Mysig inredning är en stil som härrör från den nordiska eller skandinaviska stilen. Den innefattar enkla element, som man ska distribuera på ett specifikt sätt.

Färgpaletten, texturerna och ljusstyrkan är avgörande för att skapa bekväma, intima, varma och mysiga rum. Det är en mycket enkel dekorativ stil att implementera, även om man måste ta hänsyn till en rad grundläggande stilregler.

Vad är mysig inredning?

Detta är en trend med ursprung i nordisk stil. Ordet mysig inspirerar till komfort och värme. Det används ofta inom olika modeområden.

När det gäller den dekorativa stilen strävar man med den mysiga inredningsstilen att skapa mysiga miljöer genom applicering av mjuka färger och naturliga tillbehör. Huvudidén är att förmedla lugn, stillhet och välbefinnande, samtidigt som man skapar ett bekvämt utrymme med mycket ljus att njuta av.

För att göra detta använder man vissa specifika texturer, såsom siden eller sammet, i en neutral färgpalett. Med mysig inredning kan du förvandla dina utrymmen med en rad enkla och lättillgängliga medel.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Öppen planlösning: Den dekorativa stilen du vill känna till

Så gör du för att dekorera mysigt

Att använda den mysiga heminredningsstilen i ditt hem är en enkel uppgift och kan vara mycket budgetvänligt. Den är baserad på vissa särskilda textilier, naturliga element, växter, kuddar, filtar och material som korgmaterial och trä.

Mysig inredning och skandinavisk stil
Den mysiga inredningsstilen är inspirerad av av skandinavisk inredning. Den innefattar vissa nordiska konceptuella element, såsom färger och linjer.

Färgpalett

Neutrala färger är de bästa för att skapa en känsla av lugn, såsom beige, ljusgrått, brunt och vitt.

För mysig inredning är det alltid viktigt att inkorporera några gröna, rosa eller pastellblå detaljer. Detta i syfte att tillföra en känsla av värme.

Växter

Ett bra sätt att införliva den gröna färgen är genom inomhusväxter. Dessa element bidrar som en naturlig komponent samtidigt som de förbättrar luftförhållandena och lägger till visuell estetik.

Några exempel på växter för stilen kan vara engelsk murgröna, gardenia och svärmorstunga. Det är viktigt att de ger en behaglig doft och har blommor under någon tid på året.

Belysning för mysig inredning

En av de viktigaste detaljerna för den mysiga trenden är ljuskällor. Detta kan du skapa genom naturligt ljus och även genom varm belysning. Syftet är att förmedla en känsla av välbefinnande och glädje.

Närvaron av eld, som exempelvis en eldstad, passar också mycket bra i denna stil. För denna stil använder man dekorativa ljus i stor utsträckning, både för att generera värme och känsla, på sidomöbler och på mitt på större bord.

Texturer

Precis som valet färger är viktigt, så är också texturerna på de tyger som du har i hemmet. För sängkläder, kuddar och sofftillbehör inkluderar mysig inredning kombinationer av sammet, siden, fleece och ull.

Dessa element ger lugn och elegans till dina utrymmen. Samtidigt kan en kombination med linnegardiner bidra till en känsla av lugn och värme. Även om materialet ska vara mjukt måste gardintyget vara tjockt.

Material för mysig inredning

En annan aspekt av att implementera denna trend på ett integrerat sätt är att använda vissa material. De bör följa premissen att de ger en touch av naturlighet till utrymmet.

Till exempel är trä, korg och sten fantastiska element att inreda ett mysigt utrymme med. Dessa är element av naturligt ursprung som du kan använda i dekorationer, möbler, hyllor och andra tillbehör.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Långsam inredning: Lär dig vad det är och hur du använder det i ditt hem¨

Mattor

En kategori med framträdande plats inom mysig inredning är mattor. De använder du för att skapa komfort och mysighet även på golven i rummet.

Samtidigt kan de vara användbara för att avgränsa utrymmen och omorganisera möbler. Det är viktigt att de passar ihop med de neutrala omgivande färgerna.

Mysig dekoration
De mattor du använder bör ha liknande färger som stilen i ditt utrymme. För en riktigt mysig inredning bör du undvika starka färger.

Textilier som genererar värme

Ett väldigt enkelt sätt att anpassa ditt utrymme till den mysiga inredningen är att lägga till olika tillbehör i din vardagsrumssoffa. Prova framför allt några ullplädar, som skapar en känsla av lugn och värme. Dessutom kan du värma dig med dem under vintermånaderna.

Filtar, både för soffan och sängen, är typiska föremål för denna inredningsstil, men inte de enda. Du kan med fördel också lägga till kuddar och kuddar med neutrala färger för att öka känslan av lugn. Detsamma bör du tänka på när du arrangerar möblerna. Det är lämpligt att välja bekväma stolar och soffor med rundade kanter hellre än helt raka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Balderrama Armendáriz, César Omar, Flores Figueroa, José de Jesús, Aguilera Ampudia, Germán,  El entorno cotidiano, la estética kitsch y su relación con los diseños. NÓESIS. REVISTA DE CIENCIAS SOCIALES [Internet]. 2016;25(49):98-120. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85943066004
  • RODRÍGUEZ, MAURICIO BERMÚDEZ. “DISEÑO DE INTERIORES Y DECORACIÓN.” Anfitrión, como Deleitar a Sus Comensales. Universidad del Externado de Colombia, 2021. 101–122. Disponible en: https://doi.org/10.2307/j.ctv1ddcx02.8
  • del Olmo Barbero, Jesús,  El color como elemento comunicacional. Comunicar [Internet]. 2006; (26):112-116. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15802617

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.