8 avslappnande färger för sovrummet

Ju mer avslappnande färgerna i ett rum är, desto trevligare blir din vila. Lär känna tonerna som bidrar till det önskade lugnet i ett sovrum här!
8 avslappnande färger för sovrummet
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

En behaglig nattsömn är nyckeln för optimal prestanda. Av denna anledning behöver man för en ordentlig vila exempelvis en bra madrass, den perfekta temperaturen och även avslappnande färger för sovrummet.

Om madrassen är gammal eller sliten gör det oss obekväma. I rum där det är för kallt eller för varmt är det också svårt att få en god natts sömn. Därtill kan även väggar målade i hårda toner störa en god natts sömn.

Mjuka toner kan å andra sidan bidra till ett utrymme där det är behagligt att koppla av. Detta beror på att färg påverkar vårt humör, beteende och sömn. Det är vad vi skulle vilja fokusera på i dagens artikel.

Vi tror att du också kommer att gilla den här artikeln: 6 underbara växter för sovrummet

Färger och deras inverkan på vårt humör

Det undermedvetna tilldelar en mening för varje färg. Det är därför som färger kan hjälpa till att skapa lugn i stressiga situationer eller till och med skapa glädje.

Enligt en publikation i Tecnológico de Monterrey kan man läsa att färger påverkar våra känslomässiga, psykologiska och fysiska tillstånd. I sin tur samspelar toner med vår uppfattning och påverkar direkt eller indirekt humöret.

Vikten av att välja avslappnande färger för sovrummet

En studie publicerad i Vic School of Art visar att färg kan både stimulera och förtrycka, uppmuntra eller skapa sorg och har även kraften att väcka passiva eller aktiva attityder. Texten tillägger att färger kan framkalla varma känslor och också förmedla intrycket av ordning eller oordning.

Dessa egenskaper kan vi alltså applicera på vår sovrumsmiljö. Dessa rum kräver en behaglig atmosfär för att få ut det mesta av sömntimmarna.

Journal of Physiological Anthropology and Applied Human Sciences visar att ljuskällor med högre färgtemperaturer påverkar kvaliteten på vår sömn. Dessutom, som den amerikanska myndigheten NIH påpekar, hjälper sömn oss att upprätthålla kroppens energibalans, intellektuella funktion, vakenhet och humör.

sov gott med avkopplande sovrumsfärger
Att få en god natts sömn är nyckeln till ett välfungerande sinne nästa dag, med mindre stress och mindre trötthet.

Lär dig de bästa avslappnande färgerna för sovrummet

När vi nu har förstått att tillräckligt med vila håller människor friska, är det klokt att anpassa miljön så att vilan faktiskt återställs. Ett sovrum är en helgedom som kräver lugn. Förutom för att sova, kan du även meditera eller utöva yoga i sovrummet.

Oavsett praxis förstärks effekterna om rummet har färger som bidrar till avkoppling.

1. Avslappnande färger  för ditt sovrum: Vitt

Vitt symboliserar fred. Det är en färg som är kopplad till ljus och renhet och som främjar lugn, vilket är viktigt för att sova gott om natten och vara avslappnad under dagen.

Klarvitt är den ljusaste färgen i spektrumet, men den har många variationer:

  • Kritvitt
  • Ostronvitt
  • Pärlvitt
  • Elfenbensvitt
  • Benvitt
  • Gräddvitt

2. Beige

Ljusa eller neutrala beige toner ger mer värme än vitt. Det är också en lugn färg som är lämplig för både vuxen- och barnrum. Den diskreta karaktären hos denna nyans lämpar sig för att exempelvis större möbler, och kan passa bra i djupare beige eller mjukare gula nyanser.

3. Rosa

Inslag av rosa uppfattas som balanserat och mysigt. Pastellrosa eller blekrosa nyanser förmedlar avslappning och rarhet. Rosa miljöer är idealiska när vi vill ta en paus från vardagens liv och rörelse.

Denna färg kan man gärna blanda med andra färger, som vitt och grått, för att minska mättnad och öka känslan av avslappning. Dekorationer eller inredning i dessa nyanser kan också fungera för att komplettera sovrumsstilen.

4. Avslappnande färger  för ditt sovrum: Blått

Blått är en färg relaterad till lugn energi. Framför allt förmedlar ljusare blå nyanser lugn och frammanar bilder av havet och himlen. Denna ton främjar koncentration, säkerhet och lugn.

Man säger att nyanser av blått minimerar spänningar och rädsla. Färgen är bland de mest avkopplande att sova med, även i starka nyanser.

5. Mjukt gult

Gult är en positiv färg av ljus och glädje; dessa egenskaper förringar dock inte dess avslappnande egenskaper. När du väljer det mjuka utbudet av denna palett kommer du att känna en känsla av lugn i ditt sovrum tack vare att ljusgula nyanser anspelar på solens strålar i ett lugnt utrymme.

6. Grönt

Grönt är vitalitetens färg och en av de mest fördelaktiga färgerna för hälsosam vila. Det är kopplat till naturen, hopp och liv. Om det finns en nyans som ger fräschör är den grön.

Pigment i denna serie gör att ögat slappnar av, förstärker känslan av trygghet och är tilltalande för både sinnet och kroppen. Mindre ljusa paletter hjälper oss också att vila bättre på grund av att de aktiverar en stillhetseffekt.

7. Grått

Grå toner förknippas med enkelhet. Dekorativa trender tenderar att inkludera dem i sina paletter eftersom det är en färg med avslappnande egenskaper, särskilt för vuxenrum.

Grått är neutralt, modernt och elegant. Ljusgrått, med en tendens mot silver eller mer intensivt, är ett pigment som ger en känsla av rymd och komfort.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 av de vanligaste inredningsmisstagen

8. Lila

Lila paletter handlar om lugn och balans. Liksom violett och ljuslila är lila synonymt med lyx; denna färg är också ofta kopplad till andlighet och visdom.

Denna färg tillskrivs lugnande, kreativitetsstimulerande och sömnfrämjande egenskaper. Eftersom det är ett pigment med en högre andel kalla toner, anser man det ha lugnande effekter.

Architectural Digest magazine bekräftar det faktum att kalla färger som blått och grönt har meditativa och avslappnande reaktioner i sinnet, vilket är perfekt för att lindra stress och ångest.

avkopplande sovrumsfärger
Svala toner inbjuder till reflektion och lugn, vilket gör dem optimala för sovrum.

Fördelarna med att kombinera avslappnande färger för sovrummet

Det finns ingen regel som begränsar dig till att bara välja en enda färg för avkoppling i ditt sovrum. Det finns otaliga mönster och kontraster efter syfte och individuell smak.

Ett populärt alternativ är att kombinera vita toner med trä och dra nytta av möbler, golv och dekorativa element. Eftersom trä är ett naturmaterial är träelement bekväma att vila ögonen och skapar en speciell attraktion.

Malvatoner går mycket bra ihop med vanilj och gräddvitt, rosa passar bra med beige och vitt, medan gröna sänder lugn när de får smälta samman med vita, blå eller jordnyanser.

Vilka avslappnande färger passar bäst för ditt sovrum?

Färgteori kan vara mycket hjälpsam när du ska blanda toner. Likaså är det viktigt att komma ihåg att färre färger är bättre än för många, eftersom de förenklar och skapar visuell harmoni.

Att prioritera din personliga smak och välja nyanser som får dig att känna dig lugn och lyfta humöret är viktiga tips för att få avslappnande färger i sovrummet. Så, vilka färger kommer du att välja?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.