6 underbara växter för sovrummet

Vänderot är en av de mest perfekta växterna för ditt hem; inte bara för att göra infusioner, utan också för att hjälpa dig att slappna av och sova bättre.
6 underbara växter för sovrummet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du svårt att somna, eller vaknar du mitt i natten? Om så är fallet bör du börja vidta de åtgärder som är nödvändiga för att bekämpa din sömnlöshet. Idag vill dela med oss av sex rekommenderade växter för sovrummet. Välj den eller de som passar dig bäst. Låt oss ta en titt!

Det kan tyckas normalt att ha dessa typer av svårigheter, men om du inte får bukt med dem kan de göra din arbetsdagar mycket jobbigare och mindre produktiva.

Dålig sömn berövar dig på fysisk och mental energi. Det förändrar humöret och gör det svårt att koncentrera sig, tillsammans med andra negativa effekter som minskar din livskvalitet.

Men lyckligtvis finns det en hel del saker du kan göra för att bekämpa detta problem, och återställa förlorad sömn så snart som möjligt.

Dessa perfekta växter för sovrummet är effektiva och 100% naturliga lösningar som också ger mer liv till din omgivning. Växter för sovrummet har också stressreducerande och luftrenande egenskaper som kommer att leda till bättre sömn.

Växter för sovrummet

1. Jasmin

Jasmin

Jasmin är en exotisk växt som har lugnande egenskaper för kropp och själ. Den har visat sig bekämpa ångest, vilket bidrar till bättre sömn.

Att ha en på nattduksbordet, eller till och med i ett hörn av rummet, hjälper dig att slappna av och somna lättare.

2. Lavendel

Lavendel är en av de mycket populära växter för sovrummet tack vare dess aromatiska och avslappnande egenskaper. Det används i en mängd behandlingar för att bekämpa ångest och framkalla sömn.

Blommorna frigör dofter som saktar ner pulsen och hämmar produktionen av kortisol – känt som stresshormonet.

Många människor föredrar att använda den som en olja eller parfym. Vi föreslår dock att du istället drar nytta av lavendel i dess mest naturliga tillstånd: som en vacker krukväxt.

3. Aloe vera

Aloe vera

Aloe vera rankas bland de mest perfekta växterna för rening av luft, enligt NASA. Den verkar avge syre på natten, vilket bidrar till att nå djup, vilsam sömn.

Vi bör också påpeka att den är lätt att odla och bevara eftersom den inte kräver någon särskild vård eller konstant vattning.

Egyptierna kallade den “odödlighetens växt” eftersom den har flera medicinska och estetiska tillämpningar.

Vi rekommenderar att du placerar den på fönsterbrädan så den får tillräckligt med solljus.

4. Gardenia

Gardenia kännetecknas av sina ljusa perenna blad och parfymerade blommor, som har en avslappnande effekt, vilket underlättar god sömn.

Studier bekräftar att Gardenia jasminoides är lika effektiv som Valium för att lindra ångest, stress och sömnlöshet.

Observera dock att den är lite svår att underhålla. Bladen och blommorna kräver en hel del uppmärksamhet.

5. Vänderot

Vänderot

Vänderot är en vacker perenn växt med rosa eller vita blommor som frigör en utsökt doft.

Den har använts sedan 1500-talet som en aktiv ingrediens för att göra parfymer, men senare började roten användas i teer och tinkturer för att bekämpa sömnlöshet.

Upptäckten av dess avslappnande egenskaper tillskrivs den romerska läkaren och filosofen Galen, som var en av de första att förskriva det. Läkemedlet var en stor framgång eftersom doften av denna växt är mycket effektiv vid behandling av sömnstörningar.

Tänk på att denna växt måste placeras på ett ställe där den får massor av solljus – den behöver minst 6 timmar per dag.

6. Bambupalm

En liten bambupalm är det perfekta alternativet för rening av luft och tillförsel av harmoni till din miljö.

Dess egenskaper gör att du kan njuta av frisk luft under dagen och den kommer att skapa en känsla av avkoppling på natten.

Dess exotiska ursprung ger en mycket speciell dekorativ touch på ditt sovrum.

Håll jorden lätt fuktad, och försök placera krukan på ett ställe som inte får för mycket solljus.

Innan du väljer någon av dessa växter för sovrummet, se till att de inte skapar några allergiska reaktioner hos barn eller husdjur i ditt hem.

Försök att rengöra bladen varje vecka och spraya dem efter behov så att de inte torkar ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ferre Navarrete, F., & Vilches Aguirre, Y. (2012). Diagnóstico y tratamiento del insomnio. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70483-3.
  • Ortiz, O., Sánchez-Mora, N., Fraguas, D., & Arango, C. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista Colombiana de Psiquiatría.
  • Kaufman, D. M. (2008). Trastornos del sueño. In Neurología clínica para psiquiatras. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1917-3.50017-2.
  • Pedraza Martínez, I. (2021). El cuidado de la planta de interior.  Barcelona, España: Universitat de Barcelona.
  • Browning, B & Cooper, C (2015) The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace. Human Spaces
  • Wilson, E.O. (1984). Biophilia: The human bond with other species. Cambridge: Harvard University Press.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.