8 av de vanligaste inredningsmisstagen

Om du vill bli en bra inredningsarkitekt kan du inte begränsa dig till att tänka på vad du bör göra. Ibland är det viktigast att veta vad du bör undvika. Upptäck de vanligaste inredningsmisstagen här!
8 av de vanligaste inredningsmisstagen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ibland köper vi objekt till våra hem som helt enkelt bara inte passar in. I den här artikeln ska vi att presentera åtta av de vanligaste inredningsmisstagen som hemägare gör. På så sätt kan du förhindra eller åtgärda dem.

Alla vill ha ett vackert hem där man känner sig bekväm och som återspeglar ens personliga stil. Även om personlig smak och komfort bör prioriteras vid dekoration, kan även andra grundläggande regler leda till att skapa harmoniska och trevliga utrymmen.

Ibland går det att göra små förändringar vilka räcker långt för att få ett rum att se helt annorlunda ut.

De vanligaste inredningsmisstagen

Ditt hem återspeglar din personlighet och smak. Det är där som du njuter av ditt privata liv. Ett utrymme där du måste känna dig bekväm.

Men även om du gör ditt bästa så kanske ditt hem inte blir som du tänkt, och du kanske inte vet varför. De vanligaste inredningsmisstagen kan enkelt leda till att allt känns fel:

1. Att inte planera inredningen är det första av inredningsmisstagen

När det gäller att flytta eller renovera ditt hem måste du ha en plan som låter dig skapa en design och utvärdera varje rums egenskaper. Även om du inte har budget för att anställa en professionell inredningsarkitekt bör du inte ta lätt på att planera dina utrymmen.

Resultatet av att inte planera den kompletta bilden kommer att leda till flera felaktiga dekorativa element som ofta inte passar ihop med varandra, eller med dina utrymmen. Detta kan lätt få dig att känna dig frustrerad och missnöjd.

Men om du gör upp en plan med en budget och utbildar dig i grundläggande design, kommer du att få ett bättre resultat.

En kvinna som planerar hemmets design
Att skapa en designplan är en nyckel till framgång, eftersom det sparar både tid och pengar.

2. Att inte vara tillräckligt uppmärksam på belysningen

Belysning är en av de viktigaste faktorerna inom inredning. Det vanligaste misstaget i detta avseende är dålig belysning.

Emellertid kan utrymmen också vara överbelysta eller så kan ljuset vara placerat så att det markerar mindre smickrande områden i ditt hem. Vissa människor gör också misstaget att kombinera dåligt passande nyanser och höga styrkor på glödlamporna.

Belysning är avgörande för utrymmen och för uppgifter som kräver visuell aktivitet. Du bör börja med att utvärdera ett utrymmes allmänna belysning för att avgöra hur mycket det behöver.

Sedan kan du lägga till mer ljus till de utrymmen som du vill ska sticka ut eller de som kräver det, till exempel ett arbetsområde eller en läshörna. Du måste också utvärdera de skuggor som ljuskällorna kommer att generera. Till exempel är det inte särskilt lämpligt att installera taklampor i badrum, eftersom de skapar skuggor i ansiktet.

3. Att försumma proportioner är ett av de vanligaste inredningsmisstagen

Att försumma skalenlighet och proportioner i utrymmen är ett av de vanlige inredningsmisstagen. Detta eftersom det vanligtvis är en komplex aspekt att lösa. Att placera många stora element i ett rum får det att se litet ut. Om du däremot fyller ett utrymme med små föremål får det allt att se rörigt ut.

Nyckeln till att lösa detta problem är att uppnå balans. För att skapa en sådan harmoni måste du blanda och matcha flera storlekar och former. Om du har ett stort hem, undvik att bara dekorera det med stora element. Detsamma gäller en liten lägenhet.

Denna artikel kan intressera dig: 5 tjusiga och originella gör-det-själv-lampor

4. Att inte anordna en bra kontaktpunkt

Enligt en praktisk guide för inredning och dekoration av Julio Madrigal bör varje rum ha en kontaktpunkt. Detta är en punkt där det är vanligt att aktiviteten i rummet sker. I en matsal till exempel, är fokuspunkten matbordet med stolarna.

Om du inte tar hänsyn till denna kontaktpunkt kommer det största föremålet, som en soffa eller säng, vanligtvis att bli den som drar uppmärksamheten till sig. Och om detta objekt har försummats kommer det att vara kontraproduktivt.

Därför är det viktigt att välja en kontaktpunkt i varje rum och bestämma vilka element du vill installera som ska sticka ut över resten. Till exempel är ett konstverk ett bra alternativ.

5. Att blockera passager är ett av de vanligaste inredningsmisstagen

För att uppnå en harmonisk inredning måste du placera element på ett sätt som underlättar cirkulationen. Att ha möbler som hindrar rörelse är ett av de vanligaste inredningsmisstagen som många gör, men samtidigt ett av de enklaste att fixa!

Allt du behöver göra är att skissa upp ett rum och planera olika mönster för möbleringen. Välj sedan det som mest underlättar mobiliteten.

6. Överskott av möbler och dekorativa element

Många hem är röriga med för mycket möbler och dekorativa element. Det kan vara obekvämt att behålla familjens arvegods om du inte vet var du ska placera dem och de bara skapar röriga rum.

Inom inredningsdesign är det viktigt att utvärdera objekt utifrån deras bidrag till utrymmet, nyttan eller estetiken.

Även i kitschinredningar, som är rätt överdådiga, måste elementen följa en viss stil och ha dekorativ avsiktlighet. Om du vill se till att ditt hem blir väl inrett kan du inte förbise några detaljer. Utvärdera vilka möbler och dekorativa element du inte längre gillar eller som inte bidrar till dekorationen.

7. Att inte ha tillräckligt med möbler och dekorativa element

Även om den i Sverige så populära minimalismen består av användning av få element, är en av dess principer att se till att alla ingående element är funktionella. Ett av inredningsmisstagen är när dina möbler och dekorativa element inte uppfyller specifika organisatoriska funktioner.

När det inte finns tillräckligt med möbler och element kan du uppleva obekväma situationer, till exempel att inte ha någon plats att lägga dina nycklar och eller hänga dina ytterplagg på när du kommer hem. Dessa situationer förstör helt ditt hems stil, eftersom de skapar kaos.

Det bästa är att tillämpa det populära talesättet ”allt på sin plats”.

8. Att följa trender utan att tänka på din smak

Ett annat av de vanligaste inredningsmisstagen är att försöka hålla sig till de senaste trenderna och lyssna på andras åsikter utan att fråga dig själv vad du gillar mest. Den berömda spanska inredningsarkitekten Susanna Cots har i olika intervjuer sagt att känslomässig inredningsdesign är mycket viktigt. Med det menar hon det terapeutiska inflytandet av designade utrymmen.

Denna designer påpekar att vissa typer av inredningselement, till exempel lukt, färger, fördelningar och ljus, påverkar humöret. Många av dessa aspekter är kopplade till personlighet.

Därför bör du basera ditt hems dekoration på dina känslor och din komfort. Använd bara de trender du gillar.

Ett färgglatt kök
Färger väcker känslor och påverkar humör. Detta bör du ta hänsyn till i din inredning.

Vad du bör göra för att undvika de vanligaste inredningsmisstagen

Att veta de saker du inte bör göra är en utgångspunkt för att förstå vad som fungerar inom inredning. Kom ihåg att det viktigaste är att du ska känna dig bekväm och nöjd med ditt hems inredning och stil.

Här är dock några viktiga punkter som du bör tänka på:

  • Leta efter inspiration online, i sociala medier och tidskrifter. Faktum är att i vår heminredningssektion kan du hitta de många bra knep, fiffiga tips och mysiga trender.
  • Dra nytta av naturligt ljus. Låt naturligt ljus belysa ditt hem, särskilt i arbetsområden.
  • Köp kvalitetselement. Om du funderar på att investera i nya dekorativa element för ditt hem, bör du se till att de är av god kvalitet.
  • Donera det du inte använder. För detta ändamål kan du använda den berömda Marie Kondo-tekniken. Donera allt som inte väcker en känsla eller fyller en funktion.

Experimentera!

Nu när du vet har lärt dig de vanligaste inredningsfelen kan du börja med att utvärdera dina egna utrymmen. Var beredd på att du kommer att göra några misstag på vägen innan du når en harmonisk design.

Försök att vara flexibel och tillåt dig själv att göra ändringar. Om du har möjlighet att söka professionell rådgivning är det en värdefull investering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.