Tips för att inreda med gula färger

Att inreda med gula färger piggar upp och gör viken hemmamiljö eller arbetsplats som helst mer energisk, optimistisk och glädjande. I dagens artikel får du tips på hur du inreder med gula färger.
Tips för att inreda med gula färger

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Utifrån färgpsykologi går det utmärkt att framkalla känslor som glädje, entusiasm, skoj, nytänkande och självförtroende genom att använda gula färger. Generellt sett är det ett utmärkt alternativ för att ge liv åt ett utrymme i hemmet. Gula färgtoner går lätt ihop med andra och fräschar upp vilken miljö som helst. Så varför inte våga dig på att inreda med gula färger?

Trenden med gul inredning är dessutom nu väldig populär i mode- och designvärlden. Det bör dock nämnas att man bör veta hur man applicerar färgen på rätt sätt för att få bästa möjliga resultat.

Till exempel ska man inte använda den ljusaste gula färgtonen. Faktum är att det bästa är att experimentera med flera sorter och nyanser om man ska måla om i sov- eller vardagsrummet. Nyanser i grått, blått och även lila passar väldigt bra här.

Fortsätt läsa för att lära dig allt du bör veta för att kunna skapa ett unikt inrett rum i gult!

Anledningar att inreda med gula färger

Bara de mest vågade använder gula färger i sin inredning. Men man kan ju ändå alltid prova på. En gul färgton anpassar sig verkligt bra efter alla årstider och att använda den som en markering kan räcka för att ge en total förändring till vilket som helst av dina rum.

Inte övertygad än?

Tja, läs då vidare för några fler anledningar till att inreda i gult!

Gula färger ger ljus

Finns det ett mörkt utrymme i hemmet eller på kontoret som du vill liva upp? Gult kan vara lösningen för att göra det muntert och samtidigt upprätthålla en viss elegans. Den här färgen är faktiskt idealisk för att lysa upp en mörk omgivning.

Hur man inreder snyggt
Har du stirrat dig blind på ett svagt upplyst utrymme i ditt hem utan att hitta en lösning? Gult kan vara precis vad du behöver för att sätta en särskild prägel.

Gult är glädje

Det är vanligt att rum domineras av neutrala färger. Just därför är det perfekt att sätta den gula färgen i centrum för att sprida lite glädje i ett litet utrymme. Den kan också framhäva gråa, vita och svarta toner. Testa och se hur mysigt det blir!

Gult är adaptivt

En av fördelarna med att inreda med gult är att det är väldigt lättanpassat. Således kan man passa in den i både varma som kalla miljöer. Dessutom passar det väldigt bra i barnrum såväl som ytor avsedda för jobb.

Gult förmedlar personlighet

Gul är en livlig färg som sätter sin egen prägel oavsett yta. Var inte rädd för att vara personlig och kreativ när du inreder ditt hem. Det går alltid bra att ha med några gula inslag. I och med att denna vackra färg drar till sig uppmärksamhet kommer dina utrymmen hemma att lysas upp.

Gult går lätt att få tag på

Tro det eller ej men man kan få mycket inredning i gult eftersom den rådande marknaden gör anpassningar. Det finns allt från blomkrukor till stora möbler i både klassisk och minimalistisk stil.

Välj fritt utefter dina smaker och preferenser, du kanske till och med gör ett riktigt bra fynd!

Gult är perfekt för barn

Den gula färgen främjar kreativitet och glädje hos barn vilket är varför detta är en bra färg för deras rum.

Detta är anledningen till varför vilken gul inredningsdetalj som helst kan stimulera barnens kreativa sida. Generellt sett bidrar även gult till att inge optimism.

Gult finns i många nyanser

Det finns verkligen mer än hundra nyanser av gult och vilken som helst kan förhöja humöret. Om man inte är så mycket för en livlig färg kan man istället testa en senapsgul ton.

Du kan med största sannolikhet hitta den färg som passar bäst för ditt utrymme och din smak, och det är också ett toppensätt för att komma i nya stämningar.

De bästa knepen för att inreda med gula färger

Nu när du läst om fördelarna med att inreda med denna väldigt livliga färg bör du också veta de bästa knepen för att passa in den i din hemmamiljö.

Notera att färgen inte måste ta över i hemmet. Bara en liten tydlig detalj räcker för att göra ett utrymme unikt.

1. Balans

När det gäller heminredning bör man balansera den gula färgen så att den inte tar över jobb- eller hemmamiljöer.

Sträva efter harmoni och se till så att en kombination av olika dekorativa element inte är för markant.

2. Välj och blanda gula färger med neutrala

Gula färger ger somriga känslor så blanda därför inte med andra, lika livliga färger; försök istället i detta fall att hålla dig till neutrala färger.

De mest rekommenderade färgerna att välja och blanda med är:

  • En lugnande grå färg
  • Blått oavsett nyans
  • Gröna toner, dock inte intensiva mittentoner
  • Lila; funkar bättre i mediumtoner hellre än mjuka toner och den bör även vara välbalanserad
  • Brun ger ett allvarsamt lugn samt en avant-garde touch
  • Trä är inte en färg i sig men ljusa- och mediumsorterna av den här nyansen går bra ihop med gult

3. Framhäv speciella objekt

Har du en vas eller något annat dekorativt element som har en speciell betydelse för dig och som du skulle vilja framhäva? Det är bara att måla det gult och det kommer att lysa upp rummet som ett ljus.

Många inredare placerar ut saker såsom filtar, dynor eller vaser i gult för att liva upp en miljö. Dock bör man inte överdriva.

4. Var uppmärksam på kromatiska paletter med gula färger

Kromatiska paletter är ett set av befintliga färger och toner (utöver svart och vitt då dessa rent tekniskt inte är färger). Det finns en stor blandning och variation av dessa i gult.

Det är viktigt att vara uppmärksam på den palett man väljer för att den ska matcha de färgtoner som finns i dekoren. Till exempel bör man inte blanda en “kycklinggul” nyans med andra skarpa nyanser, utan det är bättre att hålla sig till medium och mörkare toner.

5. Att vara vågad är viktigt

Gult kanske känns som en ganska riskfylld färg men den finns faktiskt överallt. Såvida man inte är rädd för att ta lite risker bör man våga prova på att använda den i sin inredning för att testa något nytt i sitt hem.

Vilket rum eller hörna som helst kan bli finare av lite gult; börja därför att placera ut enstaka små föremål för att se hur det går ihop med vad du redan har.

En gul möbeldetalj kan vara ett bra val för att skapa en fokuspunkt utan att överbelasta rummet.
En gul möbeldetalj kan vara ett bra val för att skapa en fokuspunkt utan att överbelasta rummet.

6. Var försiktig med mängden gul färg

Gul är en färg som per automatik kommer att få dig att le och inge en myskänsla – men överdriv inte. Låt den gärna vara en markering i gardiner, tavlor, vaser eller dynor. Men måla inte ett helt rum gult – om du inte vill bo i en banan förstås.

Våga dig på att inreda med gula färger

Den stora frågan man bör ställa sig är vilken del av en yta man vill framhäva. Exempelvis kan man måla mittenväggen i ett sovrum och även lägga en färgglad filt över sängen för att göra den till en fokuspunkt. Allt beror egentligen på hur du vill ha det.

Slutligen, för att vara på den säkra sidan, kan du med fördel lägga till färger som grå, brun eller en trätextur. Självklart kan du ta hjälp av en inredare för att få hjälp med att veta hur du får ut det mesta av det du har.

Sträva efter att känna dig nöjd, glad och bekväm. Våga chansa och börja använd färgen på modet på dina ytor hemma!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • García, J. “Psicología del color.” (2017).
    • Conde, Dominga González, and Encarnación Sueiro Domínguez. “Uso del color en la infancia.” Revista De Estudios E Investigación En Psicología Y Educación (2017): 085-088.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.