Lär dig att meditera medan du promenerar

Att praktisera mindfulness är väldigt fördelaktigt för att lugna sinnet och hantera psykologisk stress. Lär dig att förena kroppen och sinnet genom att meditera medan du går.
Lär dig att meditera medan du promenerar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

När du går flödar allt. Faktum är att du inte bara blir av med några extra kilon, många gånger kan du även bli av med de tyngder som gör dig stressad. För att uppnå djupare avslappning och ge dig en emotionell katarsis föreslår vi att du lär dig att meditera medan du går.

Det är en teknik som kombinerar synkroniserad andning och måttlig fysisk träning med mindfulness, eller medveten närvaro som det heter på svenska.

Konceptet kan till en början verka förvirrande, men vi försäkrar dig att fördelarna är fantastiska och att många atleter redan använder sig av det.

Träna ditt sinne när du går genom att meditera

fötter

Det finns många som vill börja meditera men som inte får resultaten de letar efter. Mindfulness är som du vet mycket mer än bara en avslappningsteknik.

Det bjuder in dig till att uppleva ett annat plan av medvetande där du vilar ditt sinne, lär dig att vara mer i nuet och blir mer öppen för denna komplexa miljö, samtidigt som du bekräftar din essens.

Det främjar personlig utveckling, men det är inte alla som kan applicera det i sina liv.

Om du dock kombinerar meditation med fysisk träning kan du ta ett steg som varit fördelaktigt för många: att gå och meditera.

Meditation medan man går

staty

I vår moderna, stressiga och krävande värld är det nästan omöjligt att meditera på det traditionella sättet. Hur kan man sitta ner när det finns så mycket att göra?

Å andra sidan har det nog aldrig varit viktigare att just meditera. Några saker som är viktiga idag är att:

 • hantera stress
 • få någon form av träning

Så varför inte försöka kombinera dem?

 • Att gå medan man mediterar har sina rötter i Zenbuddhismen.
 • I Japan är det vanligt att se en grupp människor som går medan andra guidar dem.
 • Metoden fokuserar på att synkronisera andningen och ta regelbundna steg som tränar dig i att leva i nuet medan du fokuserar på själva övningen.

Enligt antika texter brukade Buddha själv gå i skogen för att slappna av.

 • Han brukade först sitta några minuter och meditera. Därefter började han gå. Som han förklarade, det som påbörjades när han satt ner applicerades när han gick.
 • Att sätta en fot framför den andra och känna kontakten med marken medan sinnet fokuserar bjuder in dig till att meditera nästan automatiskt.
 • För att göra det på rätt sätt behöver du veta hur du ska andas ordentligt.

Något väldigt enkelt som du borde göra varje dag

strand

Att gå och meditera har förstås en spirituell komponent, men det är också väldigt fördelaktigt för att lugna sinnet.

Mindfulness har exempelvis integrerats i många psykologiska tekniker som hjälper en person att bli mer medveten om sin emotionella värld för att kunna hantera den.

Vill du dra nytta av bra fysisk träning medan du lär dig att hantera din stress finns det inget bättre än att gå medan du mediterar.

Vi kommer att förklara de viktiga bitarna nedan:

 • Klä dig bekvämt.
 • Innan du börjar gå, sitt ner i fem minuter. Vila dina händer på ditt bröst och andas tungt.
 • Känn hur ditt bröst expanderar. Håll andan i 10 sekunder och andas sedan ut. 
 • Upprepa flera gånger. Du är sedan klar för att gå.
 • Börja lite i taget. Du behöver känna att dina fötter kommer i kontakt med marken, vara medveten om dina ben och ditt hjärta som om de följer en inre musik som ger dig lugn.
 • Det är viktigt att du känner din andning, att det frigör dig. Andas in, känn trycket i magen och andas sedan ut.
 • Vila var 10:e minut och börja sedan gå igen.

Förena dig själv med din kropp så att ditt sinne blir medvetet om nuet. Det är det enda som betyder något. Det är här det verkliga lugnet finns.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. The Benefits of Regular Walking for Health, Well-Being and the Environment.
 • Baltzell, A., & Cote, T. (2017). Mindfulness. In Applied Exercise Psychology: The Challenging Journey from Motivation to Adherence. https://doi.org/10.4324/9780203795422
 • Prakhinkit, S., Suppapitiporn, S., Tanaka, H., & Suksom, D. (2013). Effects of Buddhism Walking Meditation on Depression, Functional Fitness, and Endothelium-Dependent Vasodilation in Depressed Elderly. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2013.0205
 • Gainey, A., Himathongkam, T., Tanaka, H., & Suksom, D. (2016). Effects of Buddhist walking meditation on glycemic control and vascular function in patients with type 2 diabetes. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.009

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.