Långsam inredning: Lär dig vad det är och hur du använder det i ditt hem¨

Det finns en inredningsrörelse som bortser från de senaste trenderna och det senaste modet. "Slow deco", eller långsam inredning, syftar till att minska stress genom visuell och materiell organisation av rummet.
Långsam inredning: Lär dig vad det är och hur du använder det i ditt hem¨

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 02 oktober, 2022

Denna långsamma rörelse när det kommer till inredning främjar en livsstil som prioriterar att sakta ner vår dagliga rytm. Även om det har sitt ursprung i en rörelse som kallar sig “slow life“, som en reaktion mot snabbmatskulturen, är det en kulturell trend som påverkar många olika aspekter i vår vardag. När det kommer till att organisera och möblera hemmet så sker det genom långsam inredning.

Långsam inredning försöker främja olika åtgärder som gynnar avkoppling, att njuta av vår fria tid samt social sammanhållning. Långsam inredning kan man applicera på nästan alla delar av hemmet genom att försöka minska våra stressnivåer och koppla ihop med element av naturligt ursprung.

Ursprunget till “Slow Deco” och “Slow Life”

Slow deco” syftar på en typ av inredning som gynnar ett långsamt liv i hemmets privata sfär. Denna långsamma livsstil, eller slow life, är en global rörelse som förespråkar att vi sänker tempot i livet i många olika aspekter.

Västerländsk kultur stressar människor att utföra sina aktiviteter i en accelererande takt, vilket resulterar i en sönderstressad vardag. Därför vänder vi oss ofta till långsamhet och mindfulness som en form av motvikt.

Ursprunget till rörelsen har dock med gastronomi att göra. 1986 var det genom en rad demonstrationer i den italienska huvudstaden som man började använda termen. De var emot inrättandet av en snabbmatsrestaurang på Spanska trappan, belägen i centrala Rom.

Långsam matlagning är ett svar på konceptet snabbmat och standardiseringen av mat.

Det uppmuntrar också spridningen av lokal matkultur och miljövänligare produktion och odlingsmetoder. Rörelsen har spridit sig till en mer allmän kulturell strömning som förespråkar olika sätt att hitta balans.

Det långsamma livet handlar till exempel om att ta tillbaka tiden, minska användningen av teknik och prioritera hälsosamma aktiviteter som att umgås, promenera och återknyta kontakten med vårt inre.

De viktigaste aspekterna av ett långsamt liv

Även om det långsamma livet är ett begrepp som gäller olika aspekter, finns det ett antal rekommendationer för att gå med i dess kultur. Det grundläggande är att bli medveten om sin egen livstakt och sedan genomföra åtgärder för att sänka tempot i dagliga aktiviteter.

Målet är att hitta en balans mellan arbete, nöje, sociala band och tidsanvändning:

 • Var närvarande: Att njuta av här och nu är en av hörnstenarna i slow life-rörelsen.
 • Reflektera: Denna filosofi föreslår att du stannar upp för ett ögonblick då och då för att reflektera, observera och meditera.
 • Arbeta med dina vanor när det kommer till att spendera pengar: Minska dina utgifter och stöd lokala företag.
 • Ät hälsosamt och lokalt: Öka din konsumtion av lokala och ekologiska produkter.
 • Var medveten om din användning av teknik: Begränsa användning av tekniska enheter, både när det kommer till arbete och fritid.
 • Sociala nätverk ansikte mot ansikte: Prioritera personliga relationer framför digitala relationer.
 • Tystnad: Njut av tysta stunder.
 • Organisera: Håll dina utrymmen organiserade och prydliga.
Kvinna som mediterar på soffan
Att leva en långsam livsstil handlar om att fokusera på kontakten med dig själv och andra.

Hur hänger detta ihop med långsam inredning?

Den långsamma rörelsen kan appliceras på många aspekter av vardagen. Går man enligt denna linje är hemmet utrymmet där privata och i många fall även arbetsaktiviteter äger rum. Därför är det viktigt att vidta vissa åtgärder för att främja ett långsamt liv.

Långsam inredning är en anpassning av det långsamma livet i hemmet. Enligt denna rörelse påverkar visuella, dekorativa och organisatoriska aspekter direkt den dagliga rytmen. Därför måste du också vara medveten om det sätt på vilket dessa handlingar utförs i hemmet.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln med: Nio idéer till badrumsinredning som du kommer älska

Användning av “slow deco” i hemmet

Det finns många åtgärder som kan vidtas för att skapa ett hem som bidrar till en långsam livsstil. Det handlar om allt från nyansen på färgen till sättet vi äter på, till val av möbler och arrangemang av utrymmen för handarbete och pyssel.

Köp lokalt för en långsam inredning

En av åtgärderna som främjar det långsamma livet är konsumtionen av lokala och regionala produkter. Detta gäller förutom mat även föremål som möbler, dekorationsföremål och andra varor som finns i det närliggande samhället.

Långsam inredning och teknik

Vi har redan nämnt vikten av att balansera användningen av teknik för denna livsstil. När man använder långsam inredning är det möjligt att bidra till denna åtgärd genom att låta några rum i hemmet vara fria från teknik och skärmar.

Ha till exempel bara en TV i hela huset. På så sätt kan du förebygga användningen av skärmar i andra områden som till exempel sovrum och kök.

Skapa och var kreativ

Långsam inredning går mycket bra ihop med handarbete, pyssel och andra kreativa former av skapande. Det rekommenderas att skapa utrymmen i hemmet för aktiviteter som att måla, tillverka prydnadsföremål och reparera trasiga föremål. Denna typ av aktivitet främjar koncentration och en långsam och medveten tillvaro.

Köket och långsam inredning

Köket är en grundläggande plats för hela hemmet. Det är i köket som maten för hemmets invånare definieras och genereras.

Eftersom mat är en av de grundläggande drivkrafterna för slow living, rekommenderar man att vi tillagar vår egen mat själv och med lokala produkter. Däremot bör vi försöka undvika färdigmat och skräpmat.

Använd miljövänliga material

Att återknyta kontakten med naturen och miljön är en annan viktig punkt i slow living. I hemmet går det att prioritera inslag som naturligt trä och levande växter som ger en känsla av en naturlig miljö.

Närvaron av vatten är också viktig för att förbättra energin i ett rum. Detta är en idé som vi gärna förknippar med kinesisk feng shui-filosofi.

Belysning

För denna aspekt rekommenderar man att vi släpper in så mycket naturligt ljus som möjligt. Det är dock viktigt att huset har bra allmänbelysning. Kommer det från solens strålar är det förstås ännu bättre.

Långsam inredning och minimalism

När det gäller den allmänna inredningen av hemmet handlar den minimalistiska rörelsen om att minska vår konsumtion till det minimala och oumbärliga. I denna aspekt prioriteras minimal inredning gjord av naturliga material som lin eller trä.

Undvik höga möbler och trånga rum för att skapa en minimalistisk look.

Gemensamma utrymmen och passager ska vara bekväma och gynna en enkel väg. Likaså ska bostadens vardagsrum och entré förmedla en känsla av lugn. Entrén är den första platsen där man kommer i kontakt med huset, så det är idealiskt att detta utrymme är stilrent och funktionellt. Det är här vi tar av oss skor, rockar och accessoarer som är kopplade till den yttre världen.

Sovrum representerar långsam inredning
En minimalistisk stil fungerar mycket bra med långsam inredning.

Inred med färger och nyanser

Enligt långsam inredning är starka färger ingen bra idé för att sänka tempot i livet. Därför är det bäst att välja neutrala färger som vit eller beige, som utstrålar lugn.

Dessutom förstärker de ljuset i hemmet. Ljusa nyanser, som blå eller pastellgrön, faller också i denna kategori.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln med: Så bestämmer du vilken färg du ska måla köket

Glöm inte textilier

Den långsamma kulturen sträcker sig till nästan varje detalj i vardagen, inklusive användningen av textilier. I hemmet rekommenderas att prioritera naturmaterial till kuddar, gardiner och även sängkläder. De representerar också bättre kvalitet och hållbarhet så länge vi tar hand om dem på rätt sätt.

Dessutom hänvisar en term som kallas slow fashion till en rörelse som motsätter sig överdriven konsumentism i modebranschen. Denna rörelse prioriterar också naturmaterial, hantverk, hållbar produktion och återvinning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chang, Lei et al. “Slow Life History Strategies and Increases in Externalizing and Internalizing Problems During the COVID-19 Pandemic.” Journal of Research on Adolescence 31.3 (2021): 595–607. Disponible en: https://doi.org/10.1111/jora.12661
 • de Souza, Marcelino, Machado Padilha, Ana Claudia, Gonçalves Rodrigues, Renata, Matos de Sá, Marcelo,  EL MOVIMIENTO SLOW FOOD EN EL CONTEXTO DEL TURISMO ENOGASTRONÓMICO El caso de la Serra Gaúcha (RS, Brasil). Estudios y Perspectivas en Turismo [Internet]. 2020;29(2):369-389. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180763168003
 • Fusté-Forné, Francesc, and Tazim Jamal. “Slow Food Tourism: An Ethical Microtrend for the Anthropocene.” Journal of Tourism Futures 6.3 (2020): 227–232. Disponible en: https://doi.org/10.1108/JTF-10-2019-0120
 • Mariani, Mariagiulia et al. “Protecting Food Cultural Biodiversity: From Theory to Practice. Challenging the Geographical Indications and the Slow Food Models.” Sustainability (Switzerland) 13.9 (2021). Disponible en: https://doi.org/10.3390/su13095265

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.