Livsfilosofin långsamhetskultur: att ta det lugnt

Känner du dig någonsin överväldigad av den hektiska livsstilen du leder? Stanna då kvar, för idag ska vi berätta om en livsfilosofi som kallas "långsamhetskultur." Läs vidare!
Livsfilosofin långsamhetskultur: att ta det lugnt
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Ordet långsamhetskultur kommer från det engelska Slow Movement. Livsfilosofin långsamhetskultur handlar om att ta det lite lugnare och inte rusa igenom livet. Det är mer än bara en trend, det är en attityd till livet. Fortsätt läsa för att lära dig allt om denna filosofi där att njuta av varje sekund och varje minut i lugn och ro är ett måste.

Det moderna livets snabba hastighet

Många av oss är nu för tiden försjunkna i zillioner med uppgifter och skyldigheter som tvingar oss att göra saker snabbare, men utan att faktiskt njuta av varje ögonblick. Dagens timmar räcker helt enkelt inte till för att slutföra allt. Har du någon aning om hur detta påverkar din hälsa?

Carl Honoré har skrivit en bok som försöker besvara just den frågan. Den blev en bästsäljare och visar oss den andra sidan av myntet: In Praise of Slowness.

Du kanske frågar dig själv: ”Varför ska jag leva långsamt? Det går ju tvärtemot allt! För att hinna med allt måste jag göra allting snabbare!Sanningen är dock den att en snabbare livstakt alltid ger negativa konsekvenser för din hälsa, enligt många studier.

Livsfilosofin långsamhetskultur

Författaren Carl Honoré varnar oss för att denna typ av dynamik i livet kommer att förstöra oss. Dessutom tillägger han:

“Hastighet är kul, det ger en adrenalinrush… Vi är beroende av det.”

Detta kan förklara varför vi ofta motstår ett lugnt liv. Men om vi inte tar oss tid att ta det lugnt så hindrar det oss från att njuta av nuet, särskilt av kvalitetsstunderna.

Honoré insåg detta en kväll när han läste godnattsagor för sin lilla son. Den dagen kändes det som att boken Snövit inte längre hade några dvärgar. Varenda en av dem saknades, precis som han var saknad i stora delar av sitt liv.

Han undrade: ”Vad har hänt?” Och insåg sedan att: “Jag borde sakta ner, men det är inte lätt i en värld full av plikter och otålighet. ”

Vad är en långsamhetskultur?

Kvinna mediterar på kontoret.
Långsamhetskulturen lär oss vikten av att leva utan brådska för att kunna njuta av kvalitetsstunder.

Denna rörelse, förankrad i filosofi, är ett annat sätt att förstå och uppleva verkligheten. Således handlar det inte om att vara lat och inte göra någonting. Den långsamma delen handlar om att leva varje ögonblick till fullo genom att tillåta sig att ta tid att njuta av det.

Att sakta ner lite låter dig vara närvarande och medveten under alla ögonblick i ditt liv. Det handlar också om att verkligen njuta av det du gör, istället för att bara rusa igenom livet. Ordet långsammare manifesterar sig därför som kvalitetstid.

Det fungerar även i situationer då vi känner pressen av andra att vi måste prestera för mycket. Långsamhet kan då vara den lösningen som leder oss närmre framgång. Så låt oss inte dras med i kravet på snabbhet som är så vanligt förekommande i vårt samhälle.

Vad vinner man med att leva enligt livsfilosofin långsamhetskultur?

Dagens värld är full av nätverk och möjligheter till få omedelbara nyheter och direktmeddelanden, så det är många som använder sig av denna livsfilosofi för att sakta ner och ta ett djupt andetag. Men exakt var kan man se en förändring?

Här nämner vi i korthet några av de många fördelarna med att anta denna filosofi.

  • Hjälper till att ge mer värde till dina relationer
  • Ger mer utrymme för din kreativitet
  • En långsamhetskultur hjälper dig att upptäcka fler saker om dig själv
  • Hjälper dig att bryta rutinen
  • Låter dig se livet ur ett annat perspektiv
  • En långsamhetskultur uppmuntrar dig till att leva varje ögonblick mer intensivt
  • Uppmuntrar dig att vara uppmärksam på de saker du sällan lägger märke till
  • Hjälper dig att lära känna dig själv bättre
  • Uppmuntrar känslor av tillfredsställelse och avkoppling
  • Kan hjälpa dig att hitta källor till överflöd, harmoni och välbefinnande
  • Minskar din stress
  • Kan hjälpa dig att vara mer produktiv

Hur gör man för att leva utan att ha bråttom?

För att anpassa sig till en långsammare rytm i livet är det viktigt att arbeta med följande:

  • Återställ först hur du tänker. Lär dig att lugna dina tankar och sluta tvinga dig själv att ge respons på yttre stimuli.
  • Meditera för att uppnå sinnesfrid.
  • Utöva yoga eller andra avkopplande aktiviteter för att hjälpa ditt nervsystem att stabilisera sig.
En kvinna sitter vid datorn och stretchar.
Arbeta inte för mycket, eftersom risken då är större att du presterar dåligt, samt blir sjuk. Ibland måste du göra mindre för att uppnå mer.
  • Minska din arbetsbelastning och spendera istället några minuter på den avslappningsteknik du väljer.
  • Ofta vill vi bli klara fort, så vi hafsar oss igenom en uppgift. Men det betyder inte att det vi gör blir bra. Ta därför den tid du behöver för att kunna utföra varenda en av dina uppgifter med din bästa förmåga.

Ta tid för dig själv

  • Honoré upptäckte att allt i köket kräver just tid och tålamod. Så laga mat. Matlagning är bra avkoppling och något du kan göra medan du väntar på att alla bitar ska falla på plats.
  • Kräv tid för dig själv och börja med en hobby som du tycker om.
  • Njut av dina ögonblick av fritid eftersom de hjälper till att rensa ditt sinne. Njut av de korta stunder där du inte har något att göra och bara koppla av.
  • Sluta ha bråttom. Världen slutar inte snurra om du går lite långsammare. Att investera bara femton minuter på morgonen och kvällen för att ge dig själv lite tid att bara promenera och njuta av naturen är väl värt det.
  • Slutligen, träna långsamhet när du har sex och verkligen njut av att älska. Titta djupt in i varandras ögon, håll varje känsla vid liv och verkligen känn kontakten av varandras hud.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kommer du inte bara att ta del av livsfilosofin långsamhetskultur; du kommer också att anta en ny livssyn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Corredor, C. (1986). Estres. Colomb. Med.
  • Estrés, E. D. E. L., & Merino, G. (2007). Efectos del estrés laboral. Efectos Del Estres Laboral.
  • López-Pérez, B., & Fernández-Pinto, I. (2010). Ansiedad y Estrés. Ansiedad y Estrés.
  • Luceño Moreno, L., & Martín García, J. (2008). Estres laboral. EduPsykhé: Revista de Psicología y Psicopedagogía.
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.