Så bestämmer du vilken färg du ska måla köket

Att välja vilken färg du ska måla köket kan vara svårt. I dagens artikel tar vi upp några färger som vi rekommenderar för detta utrymme.
Så bestämmer du vilken färg du ska måla köket

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ditt kök är vanligtvis inte det rum i ditt hus där du tar emot gäster, men det är en av de viktigaste platserna i ditt hem. Vi tillbringar mycket av våra liv i det här rummet. Så idag ska vi hjälpa dig att bestämma vilken färg du ska måla köket.

Färger kan påverka vårt humör på olika sätt. Om ditt kök inte är trevligt och bekvämt kan du överföra dessa känslor till din mat när du tillagar den. Faktum är att vi ofta associerar olika nyanser av det visuella spektrumpaletten med specifika förnimmelser.

Till exempel kan grönt framkalla känslor av vitalitet och hopp, medan lila är relaterat till andlighet och spiritualitet. Därför är det viktigt att förstå vilka färger som fungerar bäst för varje enskilt rum i ditt hem. På så sätt kan du skapa känslor av harmoni och välbefinnande som smittar av sig på hela din tillvaro.

Så bestämmer du vilken färg du ska måla köket

När du försöker bestämma vilken färg du ska måla köket kan du använda Feng Shui-tekniker såväl som färglära och psykologi. Därutöver kan du komplettera ditt val med dina egna personliga estetiska kriterier och smak.

En spännande teknik är att skapa kontraster mellan kallt och varmt, ljust och mörkt, samt pastellfärger och mättade toner. Ett annat alternativ är att ge ditt kök ett specifikt tema. Om du till exempel tycker om att baka och tillaga söta efterrätter, eller om du gillar att fika och äta frukost där, kan du exempelvis måla köket med nyanser av choklad eller kaffe.

måla köket gult

3 fina färger för köket

När det gäller att välja de bästa färgerna för att måla köket finns det några nyanser som vi inte skulle rekommendera. En av dem är vit. Även om denna färg har positiva egenskaper, kan den också vara väldigt rutinmässig och rent av tråkig.

En annan färg som vi inte skulle rekommendera är rött eftersom den är för tung för detta utrymme. Här är några färger som vi rekommenderar för ditt kök:

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Färgerna du bär kan säga mycket om dig som person

1. Måla köket i orange

Orange är en varm färg som passar bra med vita och metallfärgade apparater och vitvaror. Den kan också passa bra tillsammans med trämaterial, vilket gör denna färg idealisk för kök i lantlig stil.

2. Måla köket grönt

Alla som letar efter ett kök i retrostil vet att denna färg användes flitigt på 1950- och 1960-talen. Eftersom det är en mjukare färg, kan du kombinera den med lite vitt för att skapa ett utrymme som känns ljust och luftigt. Detta kan samtidigt hjälpa dig att skapa en större känsla av ett litet utrymme.

3. Gult passar bra för kök

Gul är en attraktiv färg, speciellt när du kombinerar den med metalliska apparater eller vita skåp. Det är också en av få klara färger som kan hjälpa till att föra in mer ljus i rummet.

I likhet med orange kan den här färgen skapa en känsla av lycka, med skillnaden att denna inte är lika stark för ögonen. Därför är gult ett fascinerande alternativ om du funderar på att måla om köket.

måla köket vitt

Läs också den här artikeln: Hur man gör en organiseringstavla för köket

Måla köket med ekologiska färger

Vanliga husfärger tillverkas oftast med element och ingredienser som kan påverka vår hälsa. Dessutom kan de förorena planeten. På grund av det hävdar en studie från National Autonomous University of Mexico att vi bör använda ekologisk färg som inte skadar miljön eller människorna som bor i vårt hem.

Så hör gärna med din färg- eller husinredningsaffär om de har färger med färre skadliga ämnen – sådana som är lågförorenande och mer skonsamma för miljön. Med denna investering kan du piffa till i hemmet samtidigt som du skyddar din familj.

Kom ihåg att vi tillbringar mycket av vår tid i våra kök. Därför är det viktigt att göra det till ett trevligt utrymme där du kan må bra. Det första steget är att välja din färg med omsorg.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Universidad Nacional Autónoma de México. Pintura alternativa económica y ecológica. México.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.