Tacksamhetsburken - en metod för att skapa ett lyckligt liv

Att öva tacksamhet är en aktivitet som blir mer och mer utbredd i världen av psykologi och personlig utveckling. I den här artikeln lär vi dig flera övningar - såsom att skapa en tacksamhetsburk - som gör att du kan integrera denna vana i ditt dagliga liv.
Tacksamhetsburken - en metod för att skapa ett lyckligt liv
Montse Armero

Skriven och verifierad av psykolog Montse Armero.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Tacksamhet är ett begrepp som många religioner och filosofiska traditioner har främjat under historiens gång. Varje tankeskola utövar tacksamhet enligt sina egna principer men det finns en sak som de flesta har gemensamt… Att medvetet och avsiktligt värdesätta saker som ökar välbefinnandet i våra liv. Och ett sätt att utöva denna vana är att skapa en tacksamhetsburk. Det är en effektiv metod för att skapa dig ett lyckligt liv.

Tacksamhet är en handling som låter oss koncentrera oss särskilt på alla de bra saker som händer oss. Det lägger ett positivt fokus på dessa saker och minimerar den uppmärksamhet vi lägger på mindre trevliga aspekter av våra liv. Dessutom minskar det också frustrationen som följer med att tänka på de saker vi inte har eller har förlorat. Till exempel missade arbetstillfällen, ett romantiskt förhållande, materiella ägodelar och vår egen hälsa.

Enligt den amerikanska författaren Melody Beattie är tacksamhet en metod som förvandlar vår verklighet:

”Tacksamhet låser upp livets fullhet – det förvandlar vad vi har. Det förvandlar förnekelse till acceptans, kaos till ordning, förvirring till klarhet. Det kan göra en måltid till en fest, ett hus till ett hem, en främling till en vän. Tacksamhet ger mening till vårt förflutna, ger fred till idag och skapar en vision till morgondagen”.

Fördelarna med att vara tacksam

Förutom att skapa en lugn miljö hjälper meditation till att minska ångest och andra känslor som ger sorg.
Förutom att skapa en lugn miljö hjälper meditation till att minska ångest och andra känslor som ger sorg.

Att göra tacksamhet till en vana förbättrar vår hälsa och ger oss ett större välbefinnande. Samtidigt hjälper det oss att bättre hantera vår ångest, ilska och sorg. Detta beror på att det får oss att uppskatta de små detaljer som vi ofta tar för givet och hjälper till att minska lidande.

Låt oss till exempel studera människor som lider av depression. Det är mycket troligt att de fokuserar sin uppmärksamhet på all sin smärta och sorg. Vad tacksamhet kan göra för dessa individer är att lära dem att värdesätta det som är bra i deras liv. Kanske har dessa människor ett gott stöd från sina familjer eller så har de kanske god fysisk hälsa. Om de har ett tak över huvudet och möjligheten att äta minst en måltid om dagen har de något att vara tacksamma för. Allt detta är saker som vi ofta tar för givet. Men inte alla människor har dessa privilegier.

Det stämmer att reflektion över hur lyckliga vi är inom vissa områden i våra liv inte kommer att få våra problem att försvinna. Detta gäller särskilt dem som verkligen lider. Dessa kan ha oerhört svårt att se bortom sin smärta.

Men här kan vi införliva tacksamhet som en vana i vår vardag genom metoder som att skapa en tacksamhetsburk – och därmed skapa dig ett lyckligt liv. Denna metod hjälper oss att få ut mer av fördelarna med att leva med tacksamhet. Nedan berättar vi allt du behöver veta för att skapa en tacksamhetsburk.

Skapa ett lyckligt liv med en tacksamhetsburk

Skapa ett liv i överflöd med en tacksamhetsburk
En tacksamhetsburk är en av många tekniker som finns för att uppleva mer tacksamhet i våra liv.

En tacksamhetsburk låter oss uppleva tacksamhet på ett mycket enkelt sätt. För att göra en behöver du bara en burk eller behållare, små tomma pappersbitar (vita eller färgade, vad du föredrar) och något att skriva med.

När du väl har din burk är det viktigt att hitta en tid då du är så lugn och fridfull som möjligt. Ta sedan några minuter och sammanfatta de situationer eller faktorer från din dag som gör att du känner dig tacksam. Skriv ner dem alla på ett papper, notera datumet, vik ihop det och lägg det i burken.

Många experter rekommenderar att utföra denna praxis precis innan du går och lägger dig. Men om det av någon anledning inte fungerar för dig kan du i stället ta en stund på morgonen innan du börjar med dagens aktiviteter. Vad som är viktigt är att du bestämmer en tid och förbinder dig till det så att det blir lättare att fastställa denna nya vana.

Läs även denna artikel: Lär dig att må bra på bara en minut

Vilka andra metoder kan du använda för att öva tacksamhet?

Tacksamhetsburken är bara ett alternativ när det gäller att vara avsiktlig om att öva tacksamhet. Men det finns naturligtvis många andra alternativ du kan välja mellan. Om du till exempel vill göra denna övning med småbarn kan du föreslå att de ritar en bild av något de känner sig tacksamma för. Sedan kan du sätta upp ritningen på väggen i deras rum eller på kylskåpet som en påminnelse.

Du kan också skapa en burk där hela din familj lämnar meddelanden om den tacksamhet de känner för varandra. Eller så kan du använda post-it-lappar där du skriver ner de saker du är tacksam för och som du sedan sätter upp på någon synlig yta i ditt hem.

I själva verket behöver du inte ens skriva ner dem på papper för att kunna känna känslan av tacksamhet. Du kan i stället bara skapa en vana att ägna några minuter av dagen till att reflektera över de aspekter av ditt liv som du känner dig tacksam för.

Att göra tacksamhet till en del av din vardag kommer att öka ditt välbefinnande på ett betydande sätt. Dessutom kommer det att ge dig möjlighet att växa på en känslomässig nivå. Så vad väntar du på? Sätt igång med att förvandla din verklighet och skapa dig ett lyckligt liv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
  • Carr, A. (20007). Psicología positiva: la ciencia de la felicidad. Barcelona: Paidós.
  • Cunha, LF, Pellanda, LC y Reppold, CT (2019). Intervenciones de gratitud y psicología positiva: un ensayo clínico aleatorizado. Frontiers in Psychology, 10. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00584
  • Owens, RL y Patterson, MM (2013). Intervenciones psicológicas positivas para los niños: una comparación de los enfoques de gratitud y lo mejor posible del yo. The Journal of Genetic Psychology, 174 (4), 403–428. https://doi.org/10.1080/00221325.2012.697496
  • Shankland, R. (2018). Los poderes de la gratitud. Plataforma Actual.
  • Yoshimura, S. M. & Berzins, K. (2017) Grateful experiences and expressions: the role of gratitude expressions in the link between gratitude experiences and well-being, Review of Communication, 17:2, 106-118,DOI: 10.1080/15358593.2017.1293836

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.