Dina barn kommer älska att ha en lyckoburk

En lyckoburk är en fantastisk liten sak där vi kan lägga positiva meddelanden för att berätta för de vi älskar hur viktiga de är för oss varje dag.
Dina barn kommer älska att ha en lyckoburk

Senaste uppdateringen: 03 mars, 2019

Det sägs att lyckan är lika ömtålig som ett glas, men glas som tas hand om varje dag kommer alltid skina. I den här artikeln vill vi visa dig hur du kan använda en lyckoburk för att uppmärksamma de viktiga sakerna i livet.

För att ta hand om värdefulla saker i livet måste man visa kärlekshandlingar. Man måste veta hur man planerar att visa sin uppskattning, och inte bara göra spontana handlingar. Ett sätt att uppnå det är att följa rekommendationerna i den här artikeln.

Det kallas för en “lyckoburk” och är en motivationsteknik som brukar ge bra resultat. Det fungerar i klassrummet, på arbetsplatsen och även inom familjenMålet är ganska enkelt: fyll burken dagligen med positiva tankar om andra människor. Dessa bör vara tankar och originella fraser, känslor, uppmuntran, kärlek och inspiration.

Vi kommer här förklara hur du skapar denna lyckoburk och hur du drar fördel av den.

Säg det som är svårt att säga högt

Lappar i burk med ett hjärta

I vardagen hittar vi inte alltid rätt tidpunkt för att berätta hur mycket vi bryr oss om de vi älskar. Det inkluderar våra föräldrar, våra barn och vår partner.

Det inte alltid är lätt att hitta orden för att uttrycka våra känslor, men det blir lite lättare med en lyckoburk! Man kan exempelvis skriva följande meddelanden:

 • Jag är stolt över hur du har hanterat problemet.
 • Jag älskar när du ler. Du är verkligen speciell.
 • Tack för de fina sakerna du gjorde för mig igår. Du är väldigt viktig i mitt liv.
 • Jag tänkte mycket på dig när jag var på jobbet idag. Jag såg verkligen fram emot att komma hem och träffa dig.
 • Förlåt att jag gjorde dig arg igår. Ibland tänker jag inte när jag pratar. Jag vill bara att du ska veta att du är den bästa delen av mitt liv.

En lyckoburk för att hjälpa våra barn att lära sig

Flicka med blomma

En lyckoburk är ett väldigt bra sätt att uppfostra barn eftersom den kan hjälpa dem på följande sätt:

 • De blir varje dag positivt uppmuntrade, vilket får dem att växa och mogna:

“Jag är stolt över vad du uppnått i skolan”, “Jag tycker om att du tar ansvar för saker”, “Oroa dig inte över misstaget du gjorde, mamma och pappa litar på dig och vet att du kommer göra bättre ifrån dig nästa gång…”

De kan dessutom lämna ett meddelande åt sin föräldrarLyckoburken betonar även att det positiva är bra i sig självt. Det är något som ger dem motivation och säkerhet när de behöver det som mest.

Vi lär oss att uppskatta de vackra små sakerna igen

Små gester gör folk lyckliga. Lyckoburken är en plats där man kan samla alla dessa små gester. Det är där vi blir tackade för att vi är på ett speciellt sätt eller får läsa ett “Jag tycker om hur du är” eller “Jag älskar att vara vid din sida”.

Det är enkla fraser som helt enkelt gör ditt liv sötare och din dag ljusare. Det fungerar dessutom bra som motivation.

Hjärta i burk

Det främjar tacksamhet

Vi tar ofta många saker för givet inom familjen och tror att det vår partner gör är normalt och självklart. Vi säger till oss själva att vår mamma, farfar eller våra syskon gör vissa tjänster eftersom det är rutinen inom familjen. När vi tar saker för givet förlorar vi dock magin. Den som gör dessa små tjänster kan även känna sig besviken och ouppskattad.

Du får därför aldrig glömma att säga “tack”, skriva ett “jag älskar dig” eller påminna dem “vad hade jag gjort utan dig?”

Vi fokuserar på det positiva

Lappar i burkar

Kritiska problem som utmattning och stress är sådant som vi inte direkt saknar i livet. Det är denna stress som får oss att rusa runt utan att fokusera på de vi har nära och vad som är viktigt för hjärtat. Ibland visar vi inte vår uppskattning.

 • Syftet med att använda en lyckoburk varje dag är att fokusera på det positiva.
 • När vi gör det slutar vi tänka så mycket på vad som stör och oroar oss, och istället fokuserar vi på våra nära och käras godhet. Vi kommer ihåg att vi verkligen älskar dem och vad som gör oss lyckliga.

Vi rekommenderar att du gör en lyckoburk hemma med hjälp av barnen. Välj en vacker glasburk, dekorera den och börja skriva positiva meddelanden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lantieri, L., & Goleman, D. P. (2008). Building emotional intelligence: Techniques to cultivate inner strength in children. Sounds True.
 • Park, N., & Peterson, C. (2006). Character strengths and happiness among young children: Content analysis of parental descriptions. Journal of Happiness Studies, 7(3), 323-341.
 • Dunn, E. (2016). The Jar of Happiness. The School Librarian, 64(3), 153.
 • Witvliet, C. V., Richie, F. J., Root Luna, L. M., & Van Tongeren, D. R. (2019). Gratitude predicts hope and happiness: A two-study assessment of traits and states. The Journal of Positive Psychology, 14(3), 271-282.
 • Berkowitz, MW (2001) La ciencia de la educación del carácter. Institution Press Stanford,
 • Argyle, M. (2001) La psicología de la felicidad. Routledge: East Sussex

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.