Öppen planlösning: Den dekorativa stilen du vill känna till

Har du någonsin tänkt på att kombinera badrummet med omklädningsrummet eller köket med matsalen? Detta är en del av den dekorativa stilen "öppet koncept". Här är vad du behöver veta om det.
Öppen planlösning: Den dekorativa stilen du vill känna till

Senaste uppdateringen: 06 november, 2022

Om du vill dra bättre nytta av dina utrymmen är en öppen planlösning en dekorativ stil som du kommer att älska. Den här stilen går ut på att skapa en rymlig distribution, varför det är det bästa sättet att dra nytta av små hem och bostadsytor.

Nuförtiden har den öppna planlösningen många anhängare. Detta beror på att våra behov har förändrats, och familjer är inte längre lika stora som de var förr. Likaså blir lägenheter och bostadsytor mindre.

En inredning med öppen planlösning gör utrymmen mindre överväldigande

Om du har ett ombyggnadsprojekt är det en bra idé att du känner till alla alternativ som marknaden erbjuder, inklusive inredning med öppen planlösning. För att dra nytta av det fullt ut kan du dock behöva riva några väggar (och var då försiktig så att du inte tar ner bärande väggar, pelare eller balkar).

Låt oss ta en titt på vilka utrymmen i ditt hem som kan du skulle kunna anpassa till denna stil.

1. Integrerat kök och matsal

Här handlar det om att slå ner väggarna som skiljer dessa två områden åt. Ja, vi vet att dessa traditionellt sett uppfattas som isolerade områden, men separationen vid en öppen planlösning göra du på ett annat sätt. För att sätta en gräns mellan utrymmena, kan du använda en köksö, ett bord eller även bara en matta.

På så sätt kan du vara social med resten av din familj medan du tillagar middagen. Om du inte gillar att matos invaderar andra utrymmen, kan du placera skjutdörrar i glas emellan som du kan stänga under matlagningen.

Sedan, när du är klar med matlagningen, kan du bara öppna dörrarna så att den öppen planlösningen får sitt utrymme igen. Glöm inte att se till att ha en bra matlagningsfläkt i köket; det hjälper mot lukter och os.

Öppet koncept kök
Regelbunden rengöring av köket i denna stil är ett måste. Det kommer trots allt alltid att vara synligt för alla som kommer hem till dig!

Vi tror att du också kommer att gilla den här artikeln: Långsam inredning: Lär dig vad det är och hur du använder det i ditt hem¨

2. En öppen planlösning för badrum och klädkammare

Ja, det här är en underbar lösning som kommer att ge dig känslan av att ditt badrum kommer upp på en annan nivå! Tänk dig bara: du kliver ut ur duschen rakt in i klädkammaren. Föreställ dig en välutrustad klädkammare med speglar, mattor och vacker design.

Det bästa är att du slipper gå från sovrummet genom sovrummet till klädkammaren. Hur fånigt det än låter gör det stor skillnad, speciellt om du bor med någon.

Om du och din partner till exempelvis har olika scheman, är detta en bra lösning för att inte störa varandras sömn. Med denna planlösning behöver du inte tända sovrumslampan medan du gör dig redo för jobbet.

3. Integrera sovrummet, badrummet och klädkammaren?

Detta kan vara en riskabel satsning om du delar rum med andra. Trots allt gillar många av oss att ha viss integritet när vi är i badrummet.

Men det finns vissa lösningar som gör att du kan gå på toaletten i fred. Till exempel kan man lägga till en vägg med frostat glas som avgränsning.

Allt beror på vad du letar efter och vilken budget du har. Det är också väldigt viktigt att komma ihåg bra ventilation i badrummet för att få bort lukt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 av de vanligaste inredningsmisstagen

Faktorer att tänka på för en stil med öppen planlösning

Tänk på att det inte bara handlar om att ge form åt ett utrymme; det finns också vissa grundläggande åtgärder som du måste vidta så att ombyggnadsprojektet inte slutar i katastrof:

  • Det är en bra idé att anlita en expert på ämnet. Tänk på att förutom estetik finns det andra punkter att tänka på, såsom höjdskillnader, elektriska ledningar, vatten- och avloppsrör och belysningslayouten.
  • Du måste kunna upprätthålla ordning och renlighet i utrymmet. Om du har ett kombinerat vardagsrum och kök, till exempel, kommer dina besökare att ha visuell tillgång till köksdelen eftersom det inte finns några avskiljande väggar eller dörrar som döljer det.
  • Se till att välja en klädkammare med dörrar, inte en öppen, eftersom detta ger en bättre visuellt intryck när det gäller ordning.
  • Försök att hålla dina möbler och tillbehör i gott skick så att dina besökare får ett gott visuellt intryck.

Även om inredning med öppet planlösning vanligtvis kräver en betydande investering, kom ihåg att det också kan leda till att din fastighet ökar i värde.

Ombyggnad till öppen planlösning
Ombyggnad till öppen planlösning kan ta ett tag. Ha inte för bråttom, och planera väl allting i förväg.

En  öppen planlösning ger dig en känsla av frihet

Vissa tycker att den öppna planlösningen skapar en känsla av frihet. Kanske beror det på det faktum att det inte finns lika många uppdelningar som i ett traditionellt hus.

Så vad tycker du? Kom bara ihåg att innan du gör om ditt hem i den här stilen är det bäst att konsultera en expert först, eftersom du måste vara säker på att du inte gör något som kan den grundläggande strukturen på ditt hem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.