När du inreder köket: undvik dessa 6 misstag

Känner du att du inte kan få en tydlig dekorativ stil i ditt kök? Du gör förmodligen några av dessa misstag när du inreder köket. Lär dig mer om vilka de är och hur du korrigerar dem!
När du inreder köket: undvik dessa 6 misstag

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att inreda köket är en viktig uppgift. Köket är trots allt en av de viktigaste platserna i huset. Men det är lätt att göra en del misstag när du inreder köket.

I vissa hem är kökets estetik ofta försummad, trots att detta är ett utrymme som du kan dra nytta av, om du har rätt kunskap. I den här artikeln delar vi med oss av 6 olika misstag som många människor ofta gör när de inreder just köket.

Vikten av att ha ett trevligt kök

Sedan början av mänskligt liv har platsen där du lagar mat varit en viktig plats. I gamla tider var det där som elden var lokaliserad och hemmets aktivitet var centrerad kring detta utrymme. Senare, under renässansen, började man fokusera mer på utrustning och dekoration.

Idag är detta rum ett fokus när det kommer till design av bostäder och lägenheter. Under åren som gått, och med teknikens utveckling, har det blivit en plats där hela familjen kan dela utrymme, experimentera och skapa. Varje dag kommer fler och fler apparater som gör matlagningen snabbare, roligare, hälsosammare och enklare.

Oavsett om ditt kök har en rustik, modern, elegant eller vintage indredningsstil måste köket vara funktionellt och trevligt. Det är ett utrymme där du tillbringar mycket tid och där en av de viktigaste aktiviteterna för välbefinnande äger rum: att laga mat och äta.

Det räcker inte att välja färg på golv och möbler; köket måste passa livsstilen för den person som ska använda det. Enligt en artikel om design och ergonomi i köket har korrekt placering av möbler och element inverkan på förbättrad arbetstid och underlättar rörelser, så detta bör vara en grundläggande inredningstanke.

Vanliga misstag du bör undvika när du inreder köket

Ett kök är en plats som kan upplevas som svår att inreda eftersom det är fullt av föremål. Dessutom är det främst utformat i termer av funktionalitet.

Det finns dock små justeringar som kan ge en mer harmonisk och behaglig touch till detta utrymme. Nedan hittar du de 6 vanligaste misstagen folk gör när det kommer till köksinredning och hur du fixar dem.

1. Undvik dålig belysning

Köket bör vara ett av de mest upplysta områdena i huset, på samma vis som din studie- eller arbetsplats. Det hjälper om det kommer in naturligt ljus från stora fönster.

Men om ditt kök inte har naturligt ljus måste det finnas tillräckligt med artificiellt ljus för att enkelt kunna laga mat och för att kunna se kökets färger i rätt ljus. Detta hjälper till med att förebygga olyckor och gör utrymmet mer harmoniskt.

Många kök är kopplade till tvättstugan där det vanligtvis finns både ventilation och ljus. Om du vill separera dessa två utrymmen, välj glaspartier som tillåter luftflöde. Med detta material undviker du att göra köket mörkt i onödan, som trä- eller gipsdörrar skulle göra.

Vitt kök med naturligt ljus.
Ett ljust kök gör att man bättre kan se färgerna på allt som tillagas och det gör också så att det blir lättare att arbeta i utrymmet.

2. För många dekorativa detaljer

Att ha dekorativa detaljer på alla möbler och väggar skapar obalans och utmattar synen. När du funderar på hur du ska inreda ditt kök är det bästa att välja enkelhet. Ett kök är en miljö som redan består av många element, så att lägga till för mycket dekoration kommer att få det att se överbelastat ut.

3. Att inte utnyttja utrymmets höjd och dimensioner

Det är vanligt att folk placerar möbler som inte passar in i utrymmet. Som ett resultat genererar det en visuell känsla av obalans.

Om området där kylskåpet är placerat är mycket stort och ditt kylskåp är litet, så kommer det att se ut som om platsen är ofullständig, och detta är obehagligt för synintrycket. Liknande så kan möbler som delar väggen på mitten och lämnar ett utrymme som är för brett upp mot taket också inge en känsla av obalans.

Det handlar inte om att alla möbler ska vidröra taket. Höjden ska dock användas för förvaring på ett smart och balanserat sätt.

4. Undvik apparater som inte matchar när du inreder ett kök

Detta är ett mycket vanligt misstag i ett kök. Om du har ett grått kylskåp, en vit mikrovågsugn, en vintage kaffebryggare, en blå riskokare och en svart fritös, så kommer det att vara svårt för ditt kök att ha en definierad stil.

Därför är det mycket användbart att planera den stil och färg du vill ha för utrymmet i förväg. Om du redan har köpt allt kan du ställa undan de föremål som inte matchar i lådor och skåp så att de inte blir till onödiga distraktioner.

5. Att ha för många föremål

I köket har vi mat, vitvaror, kastruller, stekpannor, bestick och en lång lista med redskap som underlättar matlagningen. Om det också finns för många dekorativa element kommer det att bli överväldigande att titta på det här utrymmet.

Varje plats i huset har en funktion och kök ska vara ändamålsenliga på ett sådant sätt att de är praktiska för matlagning. Att ha bilder, vaser, statyer, växter, föremål fast på väggarna och burkar överallt riskerar inte bara att förstöra dekorationen, utan kan också förringa platsens funktionalitet.

6. Köket har en stil som inte passar in i resten av huset

Detta misstag drabbar framför allt öppna kök, eller kök i amerikansk stil som är kopplade till andra utrymmen i huset, till exempel vardagsrummet eller matsalen. Det är normalt att vilja köpa nya prylar till köket lite då och då, men det finns så mycket variation att det vanligtvis slutar med att allt är av olika stilar.

Problemet med detta är att de element som finns i köket inte passar in i resten av husets inredning. När du har ett öppet kök bör du tänka på de olika utrymmen som hänger samman som en helhet.

Några tips när du inreder köket

Nu när du känner till olika misstag du kan begå när du inreder köket, ska vi berätta om några enkla knep som kan hjälpa dig att få ett snyggt och trevlig utrymme med stil.

Ha tillräckligt med lådor

Om det är något som fungerar bra för att harmonisera ett kök är det att ha lådor som låter dig organisera det ordentligt. Ofta har kök som ser otrevliga ut för många synliga föremål.

Om du inte har tillräckligt med lådor och förvarar allt på bänkskivan är det bästa du kan göra att bygga ett par möbler som passar in.

Utnyttja färger när du inreder köket

Om ditt kök är litet och alla färger på möbler, golv och bänkskivor är mörka, kommer det att se ännu mindre ut. Det är viktigt att ha en balans mellan toner och material. Trä ger elegans och ser bra ut.

En guide från Universidad Autónoma Metropolitana förklarar att tak och väggar målade i ljusa färger ökar känslan av rymd och bidrar till ljusstyrkan i rummet. Röda, orangea och gula färger framkallar värme; vitt ger en känsla av ordning och hygien; silver, å andra sidan, ökar effekten av renlighet.

Ett randigt färgglatt kök.
Kombinationen av färger är mycket viktig för att vara tilltalande för ögat och för att förmedla ett budskap i köket.

Optimera utrymme

Du bör ordna köket på ett sätt som möjliggör praktiken. Dvs. du måste organisera redskapen efter deras användning. Gör du inte detta måste du flytta på saker varje dag, något som förstör dekorationen.

Om det finns en vas eller en fruktskål som du vill framhäva, placera den där den inte stör matlagningen. Du kan också rensa ut dina lådor och ordna om dem med praktiska faktorer i åtanke.

Att vända nackdelarna till fördelar

Även om det kan verka som en omöjlig uppgift, krävs det ibland bara lite kreativitet för att vända nackdelar till fördelar. Om du tycker att ditt kök har för många synbara hyllor och de ser röriga ut, kan du köpa glasburkar för att organisera spannmål och kryddor.

Det finns även olika sätt för att göra hemgjorda kökshyllor utan att behöva investera en massa pengar. Du kan använda dig av trälådor för att visa upp frukt och grönsaker. Deras färger och färgglada former kan ge en fin touch till köket om du organiserar dem på rätt sätt.

Renlighet är viktigt när du inreder köket

Efter att du nu känner till de misstag många gör vid köksinredning har vi ett slutgiltigt tips: håll detta utrymme rentEtt kök kommer aldrig att se snyggt ut om det är smutsigt, oavsett om det har den bästa finishen och de modernaste tekniska systemen.

Det är viktigt att rengöra ugnen, spisen och kylskåpet mycket väl eftersom det är de som lätt samlar smuts.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hernández LE. Lineamientos de Diseño en la Planificación de Mobiliario de Cocinas para Viviendas en Guatemala. [Guatemala ]: Universidad San Carlos de Guatemala ; 2010.
  • Nowakowski, Przemyslaw. (2015). Designing Kitchens for Small Domestic Spaces. 340-351. 10.1007/978-3-319-20687-5_33.
  • UNIVERSIDAD AUTÓNOMA METROPOLITANA – Unidad Ascapotzalco. El diseño de cocinas en casa habitación [Internet]. 2010. Disponible en: http://zaloamati.azc.uam.mx/bitstream/handle/11191/1146/El_dise%C3%B1o_de_cocinas.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.