Så kan du inreda du ditt hem med glamstilen

Glamstilen är bland favoriterna i dagens dekorativa trender. Låt oss se i detalj vad det handlar om.
Så kan du inreda du ditt hem med glamstilen

Senaste uppdateringen: 01 december, 2022

Ordet glam kommer från glamour, så vi kan föreställa oss att lyx, extravagans och en raffinerad och delikat estetik är obestridliga delar av den dekorativa stilen som kallas glamstilen. Det här är en typ av inredningsstil som får fler och fler följare eftersom den erbjuder en kombination av texturer, färger och material som gör den attraktiv. Fortsätt läsa så ska vi berätta hur du kan inreda ditt hem med glamstilen.

Det finns inga gränser för innovation i inredningsvärlden. Därför kommer det alltid att vara något att prata om. I dagens artikel ska vi ta en titt på glamstilen, dess viktigaste egenskaper och hur du kan applicera den i ditt hem.

Vad är grunden för att inreda med  glamstilen?

Blandningar och kombinationer är grunden för glamstilen. Det vill säga, kärnan i denna stil är samexistensen av flera typer av dekoration.

Betyder detta att glamstilen innebär en urskillningslös blandning? Svaret är nej, för i själva verket innefattar man bara de moderna, klassiska, franska stilarna och en touch av industriella stilar som varit populära det senaste halvseklet.

Det önskade resultatet är en elegant, sofistikerad och lyxig atmosfär. För att uppnå detta placerar man inte ens den minsta prydnaden slumpmässigt. Tvärtom, varje möbel, målning och föremål upptar ett utrymme som är noggrant planerat och designat.

Även om man blandar flera stilar för att uppnå denna stil, är en minimalistisk och enkel bakgrund en del av dess avgörande väsen. Det eftersom att estetik är grundläggande och inte förhandlingsbart när det kommer till att inreda i glamstil.

I allmänhet uppskattas det bäst i stora miljöer som möjliggör en bra kontrast. Även om syftet är att allt ska smälta samman och komplettera varandra, måste vart och ett objekt ha sitt eget utrymme för att utnyttjas i fullhet.

En annan av egenskaper med glamstilen är ordning och reda, så det här är egentligen inte en stil som tillåter överdrifter. För mycket prydnader och utsmyckningar hindrar trots allt det visuella och stör dessa minimalistiska essens.

Minimalistiskt kök
Minimalistisk ordning är grunden för att inreda i glamstilen. Sedan kan lyxiga föremål läggas till.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Dekorera din trädgård med återvunna glasflaskor

Hur du kan inreda ditt hem med glamstilen

Det finns en rad nycklar som du måste ta hänsyn till om du vill tillämpa denna stil hemma. De är relaterade till färger, arkitektoniska element, möbler, textilier och material.

Färger

Väggarna i en miljö i glamstil bör vara ljusa toner, som vitt, beige och grått. Även om du kan välja de toner du gillar mest, handlar det om att tillämpa principen som säger att ljusa toner förstorar utrymmen.

Kontrasten som eftersträvas i alla glamstilar kommer från möbler och textilier. I det här fallet ska de vara mörka så att de verkligen sticker ut.

Å andra sidan, om du insisterar på mörka väggar, är de bästa alternativen för denna dekorativa stil gråblå, grågrön, lila, violett och även klar rosa. Det är också möjligt att blanda mer än en nyans på samma vägg för att dela upp miljön i olika utrymmen eller sektioner.

När det gäller svart kan du använda den för att bara ge en touch av distinktion. Tavelramar, mattdetaljer, kuddar och (några) dekorativa ornament är alla bra sätt att införliva denna färg.

Svart passar väldigt bra ihop med guld och silver.

Arkitektoniska detaljer

Den glamourösa stilen drar nytta av de olika arkitektoniska detaljerna i ett rum. I det här fallet talar vi om lister, balkar, pelare och valv.

Nyckeln här är att lyfta fram dem och ge dem framträdande plats. Till exempel är synliga träbjälkar, metallpelare och gipslister tre välkomna element.

Möbler i glamstil

Det är viktigt att komma ihåg att alla tillbehör inte passar med den här stilen, så vi rekommenderar att du analyserar vilka möbler du behöver väl och inte placerar ut något som du inte ska använda. Faktum är att det är möblerna som ska ha huvudrollen i ett glamouröst vardagsrum och få alla komplimanger.

När det gäller ett vardagsrum kan det aldrig gå fel med en fåtölj av divantyp i stark ton med svängda och snidade ben. I ett sovrum ska sänggaveln vara stjärnan i showen. Samtidigt, i matsalen, kommer sidobord i glas att se perfekta ut.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Långsam inredning: Lär dig vad det är och hur du använder det i ditt hem¨

Vilka material du ska välja för en glamstil

Glas, marmor och metall är de viktigaste materialen som måste finnas i varje framgångsrik inredning i glamstil.

När det gäller glas, kommer den klassiska ljuskronan som hänger i taket och utstrålar ljus och ljusstyrka överallt att säkerställa en god del glamour. På samma sätt kommer en spegel med en guld- eller silverram att få utrymmet att se rymligare ut. En industriell stil kan du införliva genom eleganta hyllor.

att inreda med glamstilen med ljuskronor
Kristallkronor är synonymt med glamour. De kan ge en touch av glamour till alla rum.

Textilier

Sammet är favoriten i glamstilen, eftersom det inte bara inte kan vara på något annat sätt. Sammetsmjukhet är synonymt med lyx och ger en sofistikerad touch till alla rum. Slutligen kan texturerad klädsel och sobra mattor också bidra till elegansen.

Att inreda med glamstilen handlar om försiktig lyx

Hittills har vi tagit en titt på nycklarna till att inreda med glamstilen och hur du kan applicera den i ditt hem. Det är dock viktigt att vara försiktig när du kombinerar dessa element för att undvika att göra några inredningsmisstag.

Även om det här är en vågad stil där extravagans är det viktiga, bör du inte gå överbord och överskugga dess minimalistiska och smakfulla essens. Det räcker med några vintageelement, några glasprydnader i kombination med värmen från trä eller orientaliska kuddar i sammet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De Haro Lebrija, Fernando; Fuentes, Omar: Espacios con estilo, AM Editores, 2012.
  • CÁRDENAS, Á. N. C., & DARGIE, L. V. (2020). Universo Glam, transformado en un estilo musical y estético. Likan2(2).
  • Echavarren, R., & Welker, R. E. (1998). Arte andrógino: estilo versus moda en un siglo corto. Ediciones Colihue SRL.
  • MARTÍNEZ, A. P. G. (1998). DE UN ESTILO. México Ed. Trillas.
  • Barraza Amaya, L. A. (2019). Características y cualidades de los estilos de las décadas del siglo XX del Interiorismo. Licenciatura en Diseño de Interiores.
  • Alvarez, T. M. (2014). El mobiliario y la decoración entre 1860 y 1920.  Revista Digital de Artes y Humanidades4, 182-191.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.