Så sköter du en bambudracena: en lättskött växt

Så sköter du en bambudracena: en lättskött växt

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Även om bambudracena är en mycket lättskött växt, är det viktigt att följa några tips för att hålla den i gott skick. Vi inbjuder dig att lära dig allt om denna underbara och unika växt och hur du bäst sköter en bambudracena!

Bambudracenans huvudegenskaper

Det vetenskapliga namnet för denna växt Dracaena sanderiana och den kallas även lucky bamboo på engelska. Dess ursprung är områden med varma subtropiska klimat. Detta är en växt som föredrar en plats där den kan få måttligt med naturligt ljus.

Denna växt består av bambuliknande stjälkar och kallas populärt för bambu, men är i själva verket ett skott av Dracaena sanderiana och inte släkt med bambu. Gemensamt för dem båda är att de växer i etapper, och med raka eller spiralformade stjälkar av varierande storlek.

När det gäller dess struktur består den av en rak stjälk från vilken skott kommer fram och från vilken dess rötter utvecklas.

Så sköter du en bambudracena

Det är väldigt enkelt att sköta en bambudracena; det viktiga är att vara noga med placering och bevattning. Det första man bör veta är att det uteslutande är en inomhusväxt och att den behöver måttligt med naturligt ljus, men inte direkt solljus.

När det gäller temperatur mår den bäst mellan 18 °C och 24 °C.

När det gäller bevattning är det viktigt att skaffa sig en vana för att se till att plantan växer på ett hälsosamt sätt. Om du har den i vatten bör du byta detta en gång i veckan på vintern och varannan vecka på sommaren. Samtidigt måste du spraya bladen två gånger i veckan så att bladverket håller sig fritt från damm.

Om du däremot vill odla den i jord, se till att vattna den när du märker att jorden inte längre är fuktig. Vid behov kan du lägga till några droppar näring i vattnet en gång i månaden för att hjälpa den att växa.

Vad bör du tänka på när du sköter en bambudracena? Kontrollera att stjälken är djupgrön och inte har en gulaktig nyans. Rötterna ska vara ganska ljusa och skotten ska vara gröna, rikliga och med en speciell glans.

Vi tror att du kanske också vill läsa: 8 växter som skapar lycka enligt feng shui

Så sköter du en bambudracena
Kom ihåg att spraya bladen på din bambudracena.

Hur man planterar om en bambudracena

Om du vill plantera om denna växt, välj bara en stickling som har blad och placera den i en behållare med kranvatten. Efter några veckor bör du se att nya rötter kommit fram.

Under tiden bör du regelbundet byta vattnet. När du märker att sticklingen har fått styrka kan du placera den vid de andra stjälkarna.

Spiralformad bambudracena

Denna växt kan växa i form av raka eller spiralformade stjälkar. För de senare ligger hemligheten i att lämna växten exponerad för endast en ljusriktning, så att den vänder sig rakt mot ljuset.

Du behöver en låda med en utskärning. Täck växten med lådan, så att ljuset bara kommer in genom utskärningen du har gjort.

När du märker att spiralen börjar bildas genom att stjälken vrider sig ska du vända plantan ca 2 cm. Vridningen kommer då att fortsätta mer markant.

Upprepa denna procedur allteftersom den vrider sig. Du behöver bara tålamod, men ganska mycket sådant, eftersom det kan ta lite över ett år att få till spiralen.

Tecken på att din bambudracena har problem

Som med alla växter är det vanligt att vissa hälsoproblem uppstår. I denna mening, om du märker att bladen har blivit gula, bör du ta bort dem omedelbart. Kanske har den fått för mycket ljus eller så är vattenkvaliteten inte bra. Vi rekommenderar att vattna med destillerat vatten och tillsätta lite gödsel för att fylla på mineraler och näringsämnen.

Å andra sidan, om kanterna på bladen blir bruna, så använder du för mycket gödningsmedel eller så kan du behöva filtrera vattnet du vattnar med. Om stjälken mjuknar eller blir brun, beskär den och byt behållare/kruka.

bambudracena
Dracaena sanderiana eller bambudracena.

Feng shui-växten par excellence

Nu när vi har gått igenom om dess egenskaper och hur du sköter en bambudracena, ska vi berätta om energin som denna vackra och enkla växt bär med sig till ditt hem. Den sägs locka till sig välstånd, lycka, rikedom och goda vibbar.

Inom feng shui är denna växt en symbol för lycka och en växt som aktiverar energi i ditt hem. I denna mening kan din bambudracena öka den positiva energin, eller chi, i utrymmet där du placerar den. Därför är det kanske inte en dum idé att ta med en av dessa växter till kontoret för att påminna dig om vikten av denna energi.

Kom ihåg att filosofin för feng shui tilldelar en plats för varje element i hemmet. När det gäller denna växt är dess plats det östra hörnet av rummet, för att skapa hälsa och framgång inom det professionella området.

Varför anses denna växt vara så viktig inom denna filosofi? Jo, det beror på att man med denna växt kan representera alla 5 naturelement:

  • Trä: Detta finns i själva växten.
  • Jord: Detta är i stenar som man vanligtvis placerar runt den för dekoration.
  • Metall: Metall finns behållaren eller så kan du lägga ett mynt i vattnet.
  • Vatten: Detta tillkommer i och med odlingen.
  • Eld: Detta kan man inkorporera genom att binda ett rött band runt växten.

Slutligen, antalet bambustjälkar har också betydelse i olika aspekter av livet. Till exempel representerar en stjälk – ett enkelt liv; två stjälkar – dubbel tur; tre stjälkar – lycka och lång livslängd. Listan fortsätter upp till 10 stjälkar, vilket representerar – perfektion.

21 stjälkar betyder kraftfulla välsignelser.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar: Hur man gör en spaljé för klätterväxter

Dekorera ditt hem med en bambudracena

Denna växt är en utmärkt inomhuskompis som, förutom att vara ett dekorativt inredningselement, också ger bra energi. De sägs att om du får den i present kommer den att ge dig god lycka, men om du inte får en som gåva, kan du ge den till dig själv och placera den där du tycker att du behöver den mest.

Eftersom det är en mycket lättskött växt behöver du inte vara specialist när du odlar och sköter din egen bambudracena. Så vad väntar du på? Ge det ett försök!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Miguez Tapia, J. A. (2011). Propagación vegetativa del bambu ornamental (Dracaena sanderaina) mediante fitohormona(Bachelor’s thesis, Quevedo: UTEQ).
  • Berraquero, B. O. (2017). FACULTAD DE FARMACIA (Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE).
  • Daquinta, M., Rodríguez, D. P., Torrijo, F. S., & Más, Y. L. (2010). Propagación in vitro de bambú chino (Dracaena sanderiana L.). Ciencia y Tecnología3(1), 7-13.
  • Vizcarra Arce, V. J. (2021). Evaluación de eficiencia en la reducción del hierro, manganeso y sulfatos contenidos en una muestra de aguas ácidas, tratada mediante un humedal de flujo sub superficial horizontal con la especie Dracaena sanderiana como componente vegetativo.
  • Gradaille, M. D., Rodríguez, D. P., Más, Y. L., & Torrijo, F. S. (2010). PROPAGACIÓN IN VITRO DE BAMBÚ CHINO. Ciencia y Tecnología (1390-4051)3(1).
  • Koppel, M. (2006). Guía completa de feng shui(Vol. 199). Edaf.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.