8 växter som skapar lycka enligt feng shui
Filosofin feng shui med kinesiskt ursprung, som handlar om sökandet efter energibalans genom harmonisk ockupation av rymden, har en speciell plats för växter. Man anser dessa element vara källor till renhet, liv och harmoni. Enlig feng shui finns det många växter som skapar lycka. I själva verket är dessa föremål som inte kan saknas i ett hus som syftar till att balansera sitt energiflöde.
För denna filosofi förbättrar växter miljökvaliteten, samtidigt som de skyddar mot dålig energi. Å andra sidan etablerar de närvaron av naturen i hemmet och renar luften. Ta reda på vilka arter du ska välja och hur du fördelar dem för att attrahera lycka enligt feng shui.
Varför ger växter lycka enligt feng shui?
Enligt feng shui uppnåsr man ett harmoniskt utrymme som överför positiva influenser till sina invånare genom medveten distribution. Förekomsten av en chi eller qi, det vill säga den immateriella kvaliteten hos levande varelser, med positivt flöde, uppnås med närvaron av fem element. Dessa är trä, metall, eld, vatten och jord. Man bör också ta hänsyn till deras placering och riktning enligt kardinalpunkterna.
Växter är levande element kopplade till naturen, harmoni och rening av miljön. Därför gör dessa förhållanden dem viktiga i ett hem där man har för avsikt att harmonisera utrymmen genom feng shui. Enligt experterna inom detta filosofiska system är dessa element som sticker ut för sin anpassningsförmåga och sin långsamma men konstanta tillväxt.
Växer representerar ett nära förhållande till naturen. Å andra sidan har de förmågan att försköna hemmet genom sina blommor och dofter; dock är det viktigaste att de är levande varelser som renar luften genom fotosyntes. Samtidigt överför de harmoni och, enligt många, god lycka.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Feng shui: grunderna till att harmonisera ditt hem
8 växter som skapar lycka enligt feng shui
För att skapa en miljö med positivt energiflöde enligt riktlinjerna i feng shui, är det viktigt att ha en närvaro av växter med ett positivt energiflöde. I inomhusutrymmen använder man dem för att attrahera lycka och rena luften. Dessutom symboliserar de överflöd och tillväxt.
Däremot finns det exemplar mer lämpade för trädgårdar och andra utomhusområden, vars syfte är kopplat till skydd. Inom denna filosofi håller dessa arter borta dålig energi och föroreningar.
1. Suckulenter
Växter av denna typ kännetecknas av att de lagrar en stor mängd vatten inom sina tjocka blad. De växer vanligtvis i utomhusutrymmen, som terrasser, balkonger och trädgårdar.
Enligt feng shui bidrar de till att skapa positiv chi. Några kända exempel är kaktus, agave och aloe-släktet. Det är viktigt att placera dem i yttre områden för att generera de positiva effekter som den taoistiska filosofin menar att de har.
2. Kinesiskt apelsinträd
Denna art, även känd som “kumquat” och “fortunella”, är en buskliknande växt med ursprung i Kina. Detta apelsinträd är mycket populärt i olika feng shui-tips på grund av dess estetik, dess frukter och dess behagliga arom. Det passar även bra i utomhusutrymmen. Tänk på att det måste ha bra dränering för att växa optimalt.
3. Gullrankor skapar lycka enligt feng shui
Arten Epipremnum aureum, mer känd som gullranka, är en växt som används flitigt i inomhusmiljöer. Det taoistiska filosofiska systemet föreslår att ställa dem i hörn, på grund av deras förmåga att rena luften och eliminera negativ energi. Dessutom är växten lättsköttt och har och en elegans som kännetecknas av sina hjärtformade blad och sina hängen.
4. Åderbladssläktet
Detta är ett släkte med ursprung i Sydamerika och känt för sina färgglada blad. De kan få gula, vita eller rödaktiga toner i sina ådror, vilket gör dem mycket attraktiva för prydnadsändamål. Enligt feng shui skapar närvaron av denna växt motivation att övervinna hinder.
Denna inomhusart är idealisk att ställa in vid början på ett projekt eller vid en inflyttning i ett nytt hem. Dessutom har åderblad fördelen att endast kräva enkel vård. Den tål dåligt upplysta miljöer och det räcker att vattna den när jorden är torr.
5. Vinruta
Vinrutesläktet, som kännetecknas av sin buskliknande tillväxt, är ett bra exempel i syfte att avvärja dåliga energier. Inom filosofin placerar man den vanligtvis i utomhusutrymmen, nära ingångarna till hemmet. Detta eftersom att dess närvaro är förknippad med absorptionen av negativa energier, vilket hindrar dem från att komma in i hemmet.
6. Doftdracena
Den tropiska busken Dracaena fragrans är en av de mest använda arterna för att skapa lycka enligt feng shui. Förutom sin estetiska vertikala tillväxt är detta exemplar idealiskt för luftrening och fuktupptagning. Därför passar den i inomhusmiljöer, speciellt i riktning mot nordost. Enligt feng shui förstärker den attraktionen av pengar.
7. Bambudracena
Denna kallas lucky bamboo på engelska, så bara namnet visar väl att vi behöver denna växt i våra hem! Precis som med föregående växt placerar man den vanligtvis vänd mot nordost. Dessutom rekommenderas det att hitta exemplar av växten som har tre stjälkar, eftersom de symboliserar hälsa, lycka och vitalitet.
8. Karlbergare skapar lycka enligt feng shui
Slutligen är arten Plectranthus verticillatus, eller karlbergare, ett bra komplement för utomhusmiljön i jakten på förmögenhet. Ända sedan sitt afrikanska ursprung har denna art varit kopplad till lycka. Enligt feng shui ska den placeras vänd mot nordost, precis som dracenaväxterna, men utomhus.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Långsam inredning: Lär dig vad det är och hur du använder det i ditt hem¨
Vilka växter ska du undvika för att skapa lycka enligt feng shui?
Förutom de rekommenderade exemplaren finns det några detaljer som den taoistiska filosofin rekommenderar att undvika. Till exempel konstgjorda växter. De är motsatsen till den vitalitet som växter ger, eftersom de är kopplade till död energi.
Samtidigt bör du också undvika torkade blommor, eftersom de hindrar det energiska flödet i miljön. Enligt ffeng shui bör arter med vassa löv också undvikas, medan rundade är mer att rekommendera.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bruun, Ole (2008). An Introduction to Feng Shui. Cambridge University Press. Disponible en: https://philpapers.org/rec/bruait-6
- Toledo M, Camero R. E, Durán J, Villamizar D, , Contreras L. Diseño y aplicación de una práctica de fotosíntesis para estudiantes de biología celular del IPC-UPEL. Revista de Investigación [Internet]. 2012;36(76):75-96. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=376140391004
- Alan D.KleinM.D.1Neal S.PenneysM.D., Ph.D.1. Aloe vera. Journal of the American Academy of Dermatology. Volume 18, Issue 4, Part 1, April 1988, Pages 714-720. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0190-9622(88)70095-X
- Carmen U., Beatriz E., & José Manuel V. “Las plantas en los libros de Conocimiento del Medio de 2o ciclo de primaria.” Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias 10, no. 3 (2013):329-352. Redalyc, https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=92028240003
- Eitel, Ernest J., (1878). Feng – Shui: The rudiments os natural science in China. Disponible en: https://books.google.com.ar/books?hl=es&lr=&id=m2lbAAAAcAAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=feng+shui&ots=jWpUUWr4WV&sig=pfpSTSX_WkH2Yoc97sfvMYn2x8A&redir_esc=y#v=onepage&q=feng%20shui&f=false