Hur man gör en spaljé för klätterväxter

En mosspåle är ett mycket bra alternativ för att klätterväxter ska växa normalt och med mycket styrka. Lär dig hur du gör en hemmagjord här.
Hur man gör en spaljé för klätterväxter

Senaste uppdateringen: 14 december, 2022

Klätterväxter inomhus behöver ett naturligt stöd för att hålla sig upprätt och växa. Därför vill vi här dela med oss av hur du gör en spaljé för de klätterväxter du har inomhus.

Även om det finns många olika typer av spaljéer på marknaden, fungerar inte alla bra för just de växter som behöver dem. De du kan köpa kan vara estetiskt mycket attraktiva, men det är inte alltid växten kommer att få fäste. Så låt oss se över vad en spaljé för klätterväxter är, vilka egenskaper den har och hur du gör din egen snabbt och enkelt.

Spaljé för klätterväxter: vad det är och varför det är så användbart

En spaljé är ett element som används så att klätterväxter ska kunna klättra på den och fästa vid den med sina luftrötter. Några av de mest kända arterna är monsteras, pothos, anthuriums, orkidéer och klättrande vinstockar.

Om vi ser på deras naturliga livsmiljö, fäster dessa växter sig till trädens våta bark. I det här fallet fyller trädet spaljéns funktion.

För att din växt ska kunna göra detta inomhus, så när du har din spaljé redo, måste du bara fukta den och sätta ner den i krukan. Håll i stjälken och lite i taget börjar plantan att fästa.

Kom ihåg att hålla spaljén fuktig för att återfukta växtens luftrötter.

mossa guide
Anthurium är en art som, när den är inomhus, behöver en spaljé.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Fem sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter

Hur gör man en spaljé för klätterväxter?

Det finns många varianter av spaljéer på marknaden, men inte alla är lika bra. Det finns till exempel spaljéer tillverkade av kokosfibrer, som är väldigt snygga, men som inte ger ett tillfredsställande resultat.

De bibehåller inte den luftfuktighet som rötterna behöver. Därför kommer växten inte att försöka klättra upp på dem.

Av samma anledning fungerar inte spaljéer av konserverad mossa eller förbehandlad mossa heller så bra. Detta beror på att tillverkaren lägger till glycerin och färgämnen i dessa för att efterlikna ett naturligt utseende.

Vi tycker därför att det är en bra idé att göra en egen spaljé för klätterväxter för att erbjuda våra växter ett bra alternativ. Låt oss se vilka material du behöver.

Material

Det här är föremålen och verktygen du behöver för att bygga din egen spaljé:

  • Bambukäpp eller en träpinne. Höjden och tjockleken beror på storleken på plantan du har i krukan.
  • Sphagnummossa. Även om det finns många varianter av mossa, föreslår vi denna eftersom dess trådar är långa, vilket är viktigt när du ska fästa den på käppen. Dessutom är den en av de bästa på att hålla fukt inne, och växterna kommer att hålla sig.
  • Trådnät. Från 60 till 90 cm brett. Nätet kan vara plast eller det som används för att göra myggnät. Du kan också behöva en trådskärare till detta.
  • Andra tillbehör: handskar, kruka, växt och jord.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man inreder en trädgård i chill out-stil

Steg för steg

Ta på dig arbetshandskar för att undvika eventuella skador. Lägg fram allt material och sätt igång.

Vi ger dig två monteringsalternativ så att du kan välja den du gillar bäst. Blötlägg först mossan i ca 10 minuter i varmt vatten för att återfukta den. Skär under tiden nätet ca 25 cm brett.

För det första alternativet, rulla ihop nätet och fäst det med remsor av tråden. Placera mossan inuti cylindern som du får när du har rullat klart nätet. När du lägger till mossa, ta hjälp av käppen och tryck ner den så att den blir kompakt.

Sedan, när du har fyllt klart, ställ den i en kruka bredvid käppen eller träpinnen. Sätt i plantan och fyll på med en bra fuktig jord, se till att rullen, spaljén och plantan är stadiga. Om du vill kan du fästa plantans stjälk på käppen tills den får styrka och stabilitet.

mossguide för växter
Sphagnummossa rekommenderas som ett naturligt alternativ för handledaren.

I det andra alternativet kommer vi att fästa mossan som redan är återfuktad på pinnen eller käppen. För att göra detta, knyt först en tråd på änden av pinnen som ska vara vänd uppåt. Ta sedan små mängder mossa, kläm ur den och tryck fast den på pinnen.

Innan du lägger till mer mossa, omge mossan som du redan har lagt på med tråden som du knöt i början på pinnen. Gör denna procedur tills hela käppen är täckt.

För att avsluta, klipp av överflödig tråd och placera plantan i krukan. För att göra detta, följ samma steg som vid det första alternativet.

Vikten av en spaljé för klätterväxter

Denna mosspaljé är viktig för att hålla plantorna fuktiga och raka. Båda alternativen fungerar mycket bra och kommer att ge utmärkta resultat.

Vi hoppas att du kan använda någon av dem. På så sätt kommer dina klätterväxter att växa sig friska och starka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.