7 adaptogena växter för att bekämpa stress

Adaptogena växter har egenskaper som hjälper till att förbättra kroppens reaktion på effekterna av stress. Vilka är de mest rekommenderade?
7 adaptogena växter för att bekämpa stress
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2022

Så kallade “adaptogena växter”, eller helt enkelt “adaptogener”, har fått mycket uppmärksamhet på senare tid på grund av att deras egenskaper kan bekämpa effekterna av stress. I synnerhet kan deras komponenter skapa ökat motstånd mot de fysiska och psykiska symptom som kommer sig av ökade nivåer av kortisol i kroppen.

Faktum är att en nyligen genomförd studie som rapporterats i den medicinska tidskriften Nutrients förklarar att dessa växter ger fördelar vid behandling av kronisk trötthet, kognitiv försämring, och de stärker immunförsvaret. På grund av detta anser experter att de är ett bra komplement för att främja välbefinnande. Så, vilka är de bästa alternativen? I den här artikeln tittar vi närmare på det.

De bästa adaptogena växterna för att bekämpa stress

Stress definierar man som ett tillstånd av fysisk eller känslomässig spänning. För att vara mer exakt är det kroppens svar på situationer som innebär en betydande utmaning eller ansträngning.

På vissa sätt kan det hjälpa oss att avvärja farliga situationer eller hjälpa oss att reagera på lämpligt sätt. Men om det är överdrivet kan det påverka vår hälsa, inte bara på en känslomässig nivå, utan också på en organisk nivå.

Och, som beskrivs i en rapport i EXCLI Journal, ökar dess närvaro under en längre tid produktionen av hormoner som kortisol. Detta hormon är förknippat med bland annat risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och neurologiska problem.

Därav behovet av att lära sig att hantera stress på rätt sätt, särskilt om den tenderar att uppstå regelbundet. För att göra detta finns det ett brett utbud av strategier, inklusive adaptogena växter.

Ta reda på allt om dem med oss ​​idag!

1. Koreansk ginseng

Koreansk ginseng (Panax ginseng, även kallad kinesisk ginseng eller asiatisk ginseng) är en av de mest populära adaptogena växterna inom traditionell medicin. Den används både för att bekämpa stress och för att öka energinivåerna.

I relation till detta har forskning som man kan läsa om i Journal of Ginseng Research visat att växten stabiliserar funktionen hos det sympatiska nervsystemet och förbättrar kognitionen hos personer med höga nivåer av stress.

Samtidigt förklarar en annan studie som blev publicerad 2017 att denna variant fungerar som ett terapeutiskt medel mot stressinducerade sjukdomar (bland andra diabetes, kardiovaskulära störningar, ångest och depression).

Adaptogena växter.
Ginseng är en klassisk ingrediens inom naturmedicin som syftar till att motverka stress.

Hur man tar det

  • Koreanska ginsengtillskott finns i pulverform och som extrakt, tinkturer och teer. Tillverkare föreslår ofta doser mellan 5 och 8 gram per dag.
  • Detta kan dock variera med varje tillskott. Därför är det viktigt att läsa noga på förpackningen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Brasiliansk ginseng: Fördelar och försiktighetsåtgärder

2. Eleutherococcus senticosus

Den här växten kallar man ofta i dagligt tal sibirisk ginseng, men det är inte en variant av ginseng som sådan. Det är en vedartad buske som ofta används som en adaptogen växt.

I en randomiserad kontrollerad studie som delas av Chinese Journal of Physiology, var kosttillskott med denna växt associerade med ökad uthållighet, ökad kardiovaskulär funktion och bättre hushållning av glykogen hos män som tränar på hobbynivå.

Även om forskningen fortfarande är begränsad, tyder resultaten hittills på att Eleutherococcus senticosus faktiskt förbättrar kroppens förmåga att reagera på stress.

Hur man tar det

  • För närvarande finns det ingen tillförlitlig information om vad en säker dos av sibirisk ginseng är. Kosttillskott är ofta en blandning med andra örter, som Andrographis och Echinacea. Det är viktigt att läsa på förpackningen för konsumtionsrekommendationer.

Observera: Man bör undvika detta tillskott om man har tidigare diagnostiserad hjärtsjukdom eller hormonella störningar. Detta är också fallet om du tar något läkemedel.

3. Adaptogena växter: Maralrot

Maralrot (Rhaponticum carthamoides) har man använt inom naturmedicinen på grund av dess rikliga koncentration av antioxidanter och näringsämnen. Forskning inom fytokemi visar att extrakten hjälper till att stärka långvarig stresstålighet. Dessutom stimulerar det kroppen att återhämta sig efter fysisk ansträngning.

Hur man tar det

Växten finns i olika former av tillskott: i kapslar, tinkturer och flytande extrakt. Den kommer ofta i kombination med Rhodiola rosea, som är en annan adaptogen växt som bekämpar stress. Doseringen bör man ta fram med hjälp av en naturläkare eller tillverkaren.

4. Fjärilsranka

Fjärilsranka (Schisandra Chinensis) är en av de adaptogena växter som man har använt inom traditionell kinesisk medicin för att behandla stress och humörstörningar. Frukten kallas magnoliabär. En djurstudie som man kan läsa om i Scientific Reports stöder dess effekter mot dessa symptom.

I synnerhet har forskare observerat att tillskott med extraktet av denna växt hjälper till att minska depression och kognitiv försämring som kommer sig av kronisk, oförutsägbar, mild stress.

Hur man tar det

  • Extrakt av växten finns att köpa i form av tinkturer, kapslar och teer. Bären kan man även tillaga som ett örtte. För att göra detta, koka 5 gram av dem i 2,5 dl vatten.

5. Withania somnifera eller indisk ginseng

Withania somnifera eller indisk ginseng, även kallad ashwagandha, är kanske en av de mest välkända växtbaserade adaptogenerna. Konsumtion är förknippad med minskning av stress, kronisk trötthet och sömnlöshet.

En studie som delas i The Cureus Journal of Medical Science drog slutsatsen att ett vattenhaltigt rotextrakt av ashwagandha var till hjälp för att minska stress och ångest. Man anser också att denna ört är en naturlig energikälla.

Hur man tar det

  • Man kan köpa växten i form av kapslar, pulver och te. I allmänhet är den maximala rekommenderade dosen 3 gram per dag. Dessutom rekommenderar man försiktig konsumtion i högst 2 månader åt gången.
Ashwagandha växter.
Ashwagandha har en stark närvaro i ayurvedisk medicin, i en sådan utsträckning att den anses vara en ingrediens för kroppsföryngring.

6. Adaptogena växter: Maca

Maca (Lepidium meyenii) är en rot som kommer från Peru. Inom naturmedicinen använder man den som ett naturligt afrodisiakum och för att revitalisera energinivåerna. Det kallas också peruansk ginseng.

Faktum är att genom evidensbaserad komplementär och alternativ medicin har det rapporterats att den har stor potential som adaptogen och har egenskaper som gör den lovande som ett livsmedel för att förebygga olika sjukdomar.

Hur man tar det

  • Macapulver tar man i doser från 5 till 15 gram per dag. Man kan späda ut pulvret i vatten, juice eller shakes. Det går också att ta i form av kapslar som man tar 3 till 5 gånger dagligen. Varje kapsel innehåller cirka 500 mg.

7. Rosenrot

Rosenrot (Rhodiola Rosea) växer i de kallare delarna av Europa och Asien. Den utmärker sig för sin näringskvalitet och sina bioaktiva föreningar, som ger den adaptogena egenskaper.

Konsumtion stimulerar nerv- och immunsystemets funktioner, vilket gör att den kan förbättra vårt svar på stressande faktorer i vårt liv. Dessutom hjälper det till att reglera kortisolproduktionen.

Hur man tar det

  • Denna växt finns tillgänglig i tabletter. Experter rekommenderar att man tar en om dagen, cirka 15 minuter före frukost. Det är också möjligt att köpa den i extraktform (1 ml per dag) eller som ett örtte (det är lämpligt att dricka en kopp 2 eller 3 gånger om dagen).

Rekommendationer för säker konsumtion av adaptogena växter för stress

Naturläkemedel med adaptogena växter för stress är inte fria från eventuella biverkningar och kontraindikationer. Dessa kan variera från person till person.

Generellt sett bör dock försiktighet iakttas om en sjukdom redan har diagnostiserats. I så fall måste din läkare vara den som avgör om det är säkert att ta kosttillskotten eller inte.

Försiktighet bör också iakttas om du tar någon form av läkemedel. Ibland kan växter förstärka effekterna eller minska dem, vilket kan vara farligt.

Sammanfattningsvis bör följande personer inte ta dem:

  • Barn
  • De som tar cellgifter
  • Gravida och ammande kvinnor
  • Patienter med nedsatt njur- eller leverfunktion
  • Personer med kronisk hjärtsjukdom
  • Patienter som har en operation inplanerad
  • Människor som står under behandling med antikoagulantia eller antidepressiva.

Det säkraste sättet att ta denna typ av naturmedel är att först gå på en konsultation med en läkare eller naturläkare. De kan informera dig i detalj om biverkningarna.

Naturligtvis är det viktigt att inte ta mer än den rekommenderade dosen. Överskott kan leda till symptom på förgiftning, som magbesvär, illamående och kräkningar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Naturliga terapier som hjälper neuropatisk smärta

Andra stressreducerande strategier

Adaptogena växter och härledda kosttillskott är fördelaktiga komplement för att hantera stress och öka energinivåerna. Men utöver detta är det lämpligt att lägga sig till med en hälsosam livsstil som inkluderar en balanserad kost, fysisk träning och avslappningstekniker som yoga eller meditation.

Allt detta tillsammans är viktigt för att förbereda din kropp och själ för utmanande situationer eller förändringar. Som alltid är det bäst att se till att du är i god form för att möta alla eventualiteter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Plant Adaptogens-History and Future Perspectives. Nutrients. 2021;13(8):2861. Published 2021 Aug 20. doi:10.3390/nu13082861
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057-1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
  • Baek, J. H., Heo, J. Y., Fava, M., Mischoulon, D., Choi, K. W., Na, E. J., Cho, H., & Jeon, H. J. (2019). Effect of Korean Red Ginseng in individuals exposed to high stress levels: a 6-week, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of ginseng research, 43(3), 402–407. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2018.03.001
  • Lee, S., & Rhee, D. K. (2017). Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. Journal of ginseng research, 41(4), 589–594. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2017.01.010
  • Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11. doi: 10.4077/cjp.2010.amk018. PMID: 21793317.
  • Kokoska, L., & Janovska, D. (2009). Chemistry and pharmacology of Rhaponticum carthamoides: A review. In Phytochemistry (Vol. 70, Issue 7, pp. 842–855). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2009.04.008
  • Yan T, He B, Wan S, et al. Antidepressant-like effects and cognitive enhancement of Schisandra chinensis in chronic unpredictable mild stress mice and its related mechanism. Sci Rep. 2017;7(1):6903. Published 2017 Jul 31. doi:10.1038/s41598-017-07407-1
  • Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496. doi:10.1155/2012/193496
  • Li Y, Pham V, Bui M, et al. Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention. Curr Pharmacol Rep. 2017;3(6):384-395. doi:10.1007/s40495-017-0106-1
  • Anghelescu IG, Edwards D, Seifritz E, Kasper S. Stress management and the role of Rhodiola rosea: a review. Int J Psychiatry Clin Pract. 2018 Nov;22(4):242-252. doi: 10.1080/13651501.2017.1417442. Epub 2018 Jan 11. PMID: 29325481.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.