4 tips för odling och skötsel av gerberor

Gerbera är en av de vackraste växterna du kan odla i din trädgård. Idag delar vi med oss ​​av några tips för hur du odlar och sköter dina gerberor.
4 tips för odling och skötsel av gerberor

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Gerberaväxter är örtartade växter från Sydafrika med och har förvedad stam. Denna art är en av de mest populära i världen kanske för att de ger en sådan särskild och unik skönhet åt trädgårdar. I dagens artikel får du ta del av några tips för odling och skötsel av gerberor.

Dessa växter växer i form av en rosett, vilket innebär att bladen är placerade i en cirkulär riktning och är symmetriska. Du kan odla dem direkt i marken men tack vare deras storlek kan du även odla dem i krukor.

Egenskaper hos gerberaväxter

Gerberan har rhizomer, vilka är stjälkar som växer under jorden och hjälper till att lagra näringsämnen. Det är från dessa som rötterna sprider sig och där bladen börjar växa.

Dessa växter har en enda, grön stam och rötterna kan bli upp till 3 meter djupa. Mitten av blomman är ljus eller svart.

Eftersom arten är mycket tålig håller stjälkarna hålla året runt. De blommar från tidig vår till sen höst.

Blommorna är vanligtvis cirka 20 centimeter höga, vilket är en anledning till deras popularitet. De kan vara röda, orange, gula, rosa, lila, blå eller vita.

Plantorna kan ha en eller två blommor. För enstaka blommor täcker kronbladen inte varandra. I växter med två blommor kan man dock hitta två lager av kronblad tillsammans.

redo att plantera

Fortsätt läsa mer i den här artikeln7 idéer för hur du kan dekorera med växter i badrummet

Tips för odling och skötsel av gerberor

Gerberaväxter är ett av de bästa alternativen när du väljer växter för att dekorera ditt hem. Följ gärna våra tips för bäst odling och skötsel av gerberor för att hålla dem så vackra som möjligt.

1. Temperatur och ljus är grundläggande faktorer

Gerberan kommer från tropiska områden. Därför är det bäst att hålla dem i temperaturer runt 20-23 °C. Dessutom bör du aldrig utsätta dessa växter för temperaturer under 12 °C.

De behöver ljus för att växa, men du bör inte ställa dem i direkt solljus. Tänk i stället på att ge dem en plats med lite skugga.

2. Du måste bearbeta jorden för att dina gerberor ska trivas

Gerberaväxter behöver växa i jord rik på organiskt material. Detta element kan ge dina växter de näringsämnen de behöver för att växa. Du bör också se till att fördela jorden jämnt så att rötterna inte kvävs och så att dina gerberor får bra utrymme att växa.

Dessutom är det viktigt att använda gödningsmedel som är rika på kalium, så att jorden håller sig frisk. Detta gör att växterna kan få de näringsämnen de behöver för att orka många och fina blommor.

3. Skötsel av gerberor: Fukt och doserad bevattning

Denna växtsort måste utvecklas i områden med goda fuktnivåer. Därför bör du hålla krukorna borta från föremål som avger överdriven värme och torkar ut luften runt dem.

Dessutom är det viktigt att vattna dem hela tiden, men se till att inte använda för mycket vatten. Växtens rötter är nämligen ömtåliga och kan ruttna. Så se till att växten har en effektiv dränering som gör att vattnet kan cirkulera i god takt. Se också till att de inte blir stående i vatten.

Det bästa du kan göra under säsonger med varma temperaturer är att se till att vattna plantan var tredje dag. Om det är väldigt varmt många dagar i följd bör du vattna plantan varje dag. Detta förhindrar att jorden torkar ut.

kvinna luktar på blomma

4. Var på din vakt mot skadeinsekter och angrepp för bäst skötsel av dina gerberor

I stort sett alla odlingar blir någon gång värdar för någon typ av skadeinsekt eller annan ohyra. Och dina gerberaväxter kommer troligen inte att vara något undantag.

Därför är det viktigt att kontrollera dem ofta för att undersöka om något av bladen är utsatta. Hittar du sådana blad, bör du plocka bort dem så att du kan förhindra att ohyran sprids.

Hur du planterar gerberor hemma

Om du vill plantera gerberor hemma är det första du behöver göra att placera såbädden på en solig plats. När dina frön väl har börjat gro bör du plantera om dina små plantor till var sin kruka och vänta på att de blommar, tidigt på våren.

Du bör helst använda en vid och rymlig kruka så att ingen del av plantan skadas under tillväxten. När du sedan ska plantera ut växten i marken bör du gräva ett 1 meter djupt hål så att plantan får tillräckligt med utrymme.

Det är viktigt att komma ihåg att ytan du använder i krukan ska vara så slät som möjligt. På så sätt kan vattnet lättare rinna av och ligger inte kvar på ytan.

Det bästa sättet att odla gerberor hemma är i en kruka. Detta gör att du kan flytta runt växten i dåligt väder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Soroa, María R., Revisión bibliográfica Gerbera jamesonii L. Bolus. Cultivos Tropicales [Internet]. 2005; 26 (4): 65-75
  • Herreros M. Cultivo de la gerbera [Internet]. Madrid: (S.E); (S.F) [citado 14 de julio de 2021]
  • Torres-Guerrero, Carlos Alberto, Etchevers B., Jorge D., Fuentes-Ponce, Mariela Hada, Govaerts, Bram, De León-González, Fernando, Herrera, Juan Manuel, INFLUENCIA DE LAS RAÍCES SOBRE LA AGREGACIÓN DEL SUELO. Terra Latinoamericana [Internet]. 2013; 31 (1): 71-84
  • Bonvissuto G. Propagación en pastizales naturales: rizomas y estolones vs semillas ¿Quién gana? [Internet]. Argentina: INTA EEA Bariloche; 2011 [citado 14 de julio de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.