7 tips för att bli av med fruktflugor

7 tips för att bli av med fruktflugor
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2023

Det är ofta vanligt att man glömmer en bit halverad frukt i kylen eller på köksbänken. Om detta händer och det får ligga några dagar kan du upptäcka fruktflugor som surrar omkring.

Dessa är små insekter som flyger över utrymmen där det finns ruttnande eller jäsande organiskt material. Men de är inte bara en olägenhet. Det riskerar också att förorena din mat eftersom de bär på bakterier.

För att förhindra dessa flygfän måste du upprätthålla strikt hygien, särskilt i områden där du samlar matavfall. Men har fruktflugor väl har dykt upp finns det också olika metoder för att bli av med dem.

Varför dyker fruktflugor upp?

Denna typ av fluga letar efter ruttnande mat för att lägga sina ägg och för att äta, och de gillar särskilt frukt och grönsaker med hög fruktoshalt. Till exempel är bananer, vindruvor, meloner och pumpor några av deras favoriter.

Fruktflugor kan dyka upp mycket snabbt, eftersom honor kan lägga cirka 500 ägg åt gången.

Dessa ägg kläcks inom 24 timmar och de når vuxen ålder bara en dag senare, då de kan föröka sig igen. Således, om detta irriterande skadedjur inte behandlas direkt, är det mycket svårt att bli av med dem.

De tenderar också att dyka upp i dåligt rengjorda utrymmen där matrester samlas, till exempel handfat, smutsig disk och soptunnor.

Även om de kan dyka upp under hela året, är deras favoritsäsong sommar och tidig höst. De föredrar varma, fuktiga miljöer.

Hälsorisker

Fruktflugor utgör ingen hög hälsorisk, men de kan bära bakterier. När de flyger kring olika livsmedel och ytor i hemmet kan de deponera mikroorganismer som vid intag kan överföra matsmältningssjukdomar. Vissa av dessa sjukdomar är mycket allvarliga, såsom salmonella.

Av denna anledning är det viktigt att desinficera de områden där de har dykt upp, desinficera frukt och grönsaker och, naturligtvis, kassera allt som blivit infekterat.

Vi kan lätt förväxla fruktflugor med andra liknande skadedjur. Du känner igen fruktflugor på deras mörka till ljusbruna färg och rödaktiga ögon.

Bästa metoderna för att bli av med fruktflugor

Det finns flera sätt att hantera detta skadedjur. Vissa metoder innebär användning av giftiga och kemiska ämnen, varför det är viktigt att du håller dessa utom räckhåll för barn. Dessutom rekommenderar vi att du använder handskar under hanteringen och omedelbar handdesinfektion därefter.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Fruktens olika stadier: att äta mogen eller omogen frukt

1. Vinägerfällor

Detta är en starkt rekommenderad metod för att bli av med fruktflugor. Vinäger är nämligen en av deras största fiender.

För att använda detta medel, blanda lite äppelcidervinäger i ett glas, med några droppar diskmedel, och placera det nära insekterna. Lukten av vinäger kommer att attrahera dem och tvålen kommer att fånga dem.

Ett annat alternativ till denna hemgjorda fälla är att ta en behållare och hälla lite äppelcidervinäger inuti. Lägg sedan plastfolie eller matfilm ovanpå, dra åt och gör några små hål.

Gör hålen med en tandpetare så att de är väldigt små. Insekterna kommer således att kunna ta sig in, men inte ut. Om angreppet är stort kan du placera flera av dessa burkar på olika ställen runt om i utrymmet.

fruktflugor och äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger är ett naturligt medel mot fruktflugor.

2. Alkoholfällor

Fruktflugor attraheras också av alkohol, så du kan även använda en flaska öl eller vin som en fälla. Låt flaskan stå öppen och med lite vätska i botten och ställ den i närheten av där skadedjuren flyger omkring.

Eventuellt kan du även tillsätta några droppar diskmedel. Behållarens tunna hals fungerar som en fälla och gör det svårt för insekterna att ta sig ut.

Dessutom kan du använda samma frukter eller grönsaker som lockat till sig skadedjuret för att bekämpa dem. Innan du kastar bort dessa, lägg några bitar i ett glas tillsammans med några droppar vin eller vinäger.

Forma sedan en kon med en bit papper och placera den ovanpå. Den ska ha en stor öppning upptill och en liten i andra änden. På detta sätt kommer flugor in men kan inte fly.

3. Jäst

I en behållare med lite vatten, lägg ett paket aktiv jäst och en matsked socker för att locka till sig insekterna. När de fastnar på blandningen, kassera den och, om det behövs, ställ ut en ny.

4. Blekmedel

Om problemet förekommer i avloppet kan du använda blekmedel för att eliminera flugorna. Häll bara lite blekmedel som du har spätt ut i vatten enligt tillverkarens instruktioner i avloppet.

Denna metod är inte den bästa, eftersom den kan döda vissa vuxna flugor, men inte alla larver eller ägg. Det finns specifika kommersiella produkter för desinficering av rör.

5. Klibbfällor för fruktflugor

Om inget av dessa hemgjorda tips fungerar, kan du köpa färdiga klibbfällor för insekter. De fungerar för flera arter, inklusive fruktflugor.

De finns i butiker som järnaffärer och du placerar dem i angripna områden. När de är fyllda bör du byta ut dem och placera ut nya.

Det är viktigt att avsluta processen med omedelbar sanering av utrymmet.

6. Kommersiella produkter

Dessa sprayer bör du endast använda som en sista utväg, eftersom många skapar biverkningar inte är vidare miljövänliga. Kontrollera produktens anvisningar och använd med försiktighet i angripna områden.

Du kan eliminera vissa insekter på detta sätt, men produkten tar inte bort de bildande larverna. Så du får inte helt bort skadedjuren med denna metid.

7. Sköt din trädgård

Detta är inte bara ett problem i köket. Har du en trädgård kan fruktflugor också angripa en stor del av dina grödor.

För att bekämpa dem, använd de ovannämnda metoderna, men placera behållarna nära de drabbade områdena. Om möjligt, gör det i skuggan.

När du lyckats bli av med fruktflugor utomhus är det viktigt att vara uppmärksam på nederbörd och vatten som kommer in i behållarna. Ett tips är att jaga bort dem med en bit uppskuren lök. Dess starka lukt fungerar bra som ett avstötande medel.

fruktflugor som lök
Lukten av lök fungerar bra som ett medel mot flugor.

Hur man förhindrar uppkomsten av fruktflugor

Som med många saker är det lättare att förhindra uppkomsten av detta skadedjur än att eliminera det när det väl surrar omkring. Av denna anledning är det viktigt att vidta vissa regelbundna hygieniska åtgärder i köket, i trädgården och i utrymmen där matavfall ansamlas.

  • Handfat och bänkskivor: Detta är ett mycket vanligt område där detta skadedjur genereras. Undvik att lämna uppskuren frukt liggande. Undvik också att lämna ömtålig mat eller smutsig disk i många dagar. Rengör diskhon från matrester regelbundet.
  • Soptunnor: Det är viktigt att de har ett tättslutande lock. Rengör dem ofta och byt påsen innan för mycket ruttnande mat samlas.
  • Återvinning: Glöm inte återvinningskärl. Burkar, flaskor och burkar bör tvättas eller blötläggas innan de kastas.
  • Lådor: Kontrollera och rengör dem då och då, samtidigt som andra köksmöbler. Rengör också områden som är komplicerade att nå, som bakom och under kylskåpet och andra apparater, där mat tenderar att falla och samlas.
  • Förvara frukt på rätt sätt: Om du föredrar att ha frukt eller grönsaker liggande i exempelvis skålar, är det lämpligt att täcka dem och förvara dem på svala ställen. Detta är särskilt fallet för frukter med mycket socker, eftersom de mognar snabbare.
  • Var uppmärksam när du handlar: Om du märker flugor i butiken, undvik att välja produkter som ligger i närheten. När du kommer hem, rengör frukt och grönsaker väl, eftersom de kan bära med sig larver och ägg som kläcks hemma.
  • Vätskor: När vätskor spills, särskilt juice och alkohol, bör området rengöras och desinficeras omedelbart. I trädgården, ta bort nedfallen frukt innan den ruttnar på marken och ta bort mogen frukt från träden direkt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Tre typer av frukt du ska äta under sommaren

Ha tålamod

Även om detta är ett irriterande och ohälsosamt skadedjur, tolererar det sannolikt inte kalla temperaturer. Så om fruktflugorna är för svåra att bli av med, ha lite tålamod under säsongen eftersom de dör av av sig själva när vintern kommer. Dessutom är livslängden för dessa insekter bara cirka två veckor.

Det är hur som helst viktigt att ta itu med problemet. Som förebyggande kan du installera myggnät på dina fönster och släcka belysningen på natten, eftersom ljuset lockar till sig dem. Du kan också placera ett ljus i ett mörkt område vid sidan om en fälla med vatten och diskmedel. När de närmar sig bränner elden deras vingar och tvålen dränker dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.