Tre typer av frukt du ska äta under sommaren

Gillar du frukt och grönsaker? I så fall kanske du är intresserad av dagens artikel. Vi berättar om vilka typer av frukt du ska äta under sommaren.
Tre typer av frukt du ska äta under sommaren
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Frukt och grönsaker är ett måste i en välbalanserad kost. Detta beror på att de innehåller grundläggande mikronäringsämnen och antioxidanter som kroppen behöver. I själva verket kan båda dessa bidra till att minska risken för att utveckla komplexa sjukdomar. Dagens artikel kan intressera dig eftersom den handlar om tre typer av frukt du ska äta under sommaren.

Det är alltid en god och hälsosam vana att äta säsongens frukter och grönsaker. Det är särskilt fördelaktigt när du kan plocka dem direkt från trädet och när de är helt perfekt mogna. Detta beror på att det är i det stadium då de har mest smak och också för att de innehåller som mest näringsämnen då. Dessa näringsämnen hjälper till att utveckla funktioner i kroppen som är positiva för din hälsa.

Tre typer frukt som du ska äta under sommaren

Nu ska vi ta upp de specifika hälsofördelarna med dessa tre följande typer av frukt som du ska äta under sommaren.

1. Röda bär

Dessa är som bäst under sommaren och innehåller ett högt innehåll av antioxidanter. Antocyaninerna som de innehåller kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vilket framgår av forskning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Molecular Aspects of Medicine.

Röda bär innehåller också andra kraftfulla antioxidanter, som vitamin C. Detta näringsämne är viktigt för bildandet av kollagen, det vanligast förekommande proteinet i kroppen, och för moduleringen av immunsystemet. Regelbundet intag av detta vitamin kan minska förekomsten av förkylningar.

Mångsidigheten hos röda bär är obestridlig. Du kan äta dem som ett mellanmål eller lägga till dem i dina desserter. Du kan också frysa dem och göra smoothies eller använda dem färska i juicer och sallader. Men kom ihåg att det alltid är bäst att äta dem i sin naturliga form eftersom det är det enda sättet att dra nytta av deras fiberinnehåll.

frukt du ska äta under sommaren: röda bär
Det bästa är att äta dessa bär färska på grund av deras höga näringsinnehåll.

Läs mer om dessa härliga drycker: Smoothies som hjälper dig att trimma magen

2. Nätmelon och vattenmelon

Dessa meloner innehåller en betydande del vätska i sin sammansättning. Det är därför de är bra för att minska risken för uttorkning.

Som du kanske känner till är uttorkning ett extremt farligt tillstånd, särskilt under sommaren. Det har faktiskt visat sig vara dödligt hos äldre vuxna. Detta innebär att en värmebölja kan orsaka stora problem för både äldre och yngre människor.

Av denna anledning är det bra att äta ordentligt med frukt som innehåller mycket vätska, förutom att hålla koll på ditt dryckesintag av vatten. Nätmelon och vattenmelon är bra för detta, men de har även andra goda egenskaper. Faktum är att de också innehåller antioxidanter som är viktiga för att förebygga komplexa sjukdomar.

Tack vare sin uppfriskande smak är dessa typer av frukt det perfekta komplementet till alla sorters mellanmål. Du kan också servera dem som en efterrätt efter en god måltid och förbättra din matsmältning.

De är dock kontraindicerade för personer med diabetes eller andra metaboliska problem. De kan nämligen vara skadliga i stora mängder eftersom de innehåller en betydande mängd fruktos.

Du får inte missa dessa läckra recept: Fem detox-sallader som rensar tarmen

3. Persikor

Detta är en av de mest populära frukterna bland barn på grund av dess söta smak och tilltalande konsistens. Det är en av de mest populära bland människor i alla åldrar, även om vissa av oss har vissa svårigheter med persikans skal.

Denna frukt innehåller betydande mängder socker och betakaroten enligt forskning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Voprosy Pitaniia. Dessa näringsämnen har en markant antioxidantiv karaktär och är väsentliga för att förebygga makuladegeneration och synproblem. De kan även skydda dig mot inflammatoriska leversjukdomar.

Som vanligt är det bäst att äta dem hela, eftersom det är då de innehåller mest fiber och detta ämne kan minska förekomsten av tarmproblem, som förstoppning. Men du kan också tillsätta dem i en smoothie då och då för att tillföra en god smak och en vacker färg.

Håll dig dock borta från industriellt konserverade persikor i sockerlag eller sirap. Denna konserveringsmetod använder stora mängder socker och kan skada din metaboliska hälsa.

frukt du ska äta under sommaren: vattenmelon
Vattenmelon innehåller en stor mängd vatten och kan förhindra att du blir uttorkad under sommaren.

Goda och nyttiga typer av frukt att äta under sommaren

Som du kan se är konsumtionen av frukt viktigt, och kanske särskilt under sommaren. Det är av den anledningen som vi rekommenderar att du tar med dessa tre typer av frukt som vi nämner ovan i din kost. Det är ett utmärkt sätt att få i dig viktiga näringsämnen.

Kom ihåg att det alltid är bäst att äta frukten i sitt naturliga skick. Detta är det bästa sättet att assimilera dess komponenter och förhindra blodsockertoppar som kan vara skadliga för bukspottkörteln. Naturligtvis kan du då och då även mosa dem för att använda dem för att söta en efterrätt istället för socker.

Slutligen, en välbalanserad kost är viktig, och det gäller även frukt. Försök därför att äta de som är lokala och säsongsenliga. Detta är det bästa sättet att dra nytta av deras organoleptiska egenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alajil O, Sagar V, et al. Nutritional and Phytochemical traits of apricots (Prunus Armeniaca L.) for application in nutraceutical and health industry. Foods. Junio 2021. 10 (6): 1344.
 • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
 • Cassidy A., Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med, 2018. 61: 76-82.
 • Huijskens M, Walczak M, et al. Technical advance: ascorbic acid induces development of double.positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stroll cells. Journal of Leukocite Biology. Diciembre 2014. 96 (6): 1165-75.
 • Jansen, Rick J., et al. “Los nutrientes obtenidos al consumir frutas y verduras reducen el riesgo de cáncer de páncreas.” J Gastrointest Cancer 44.2 (2013): 152-161.
 • Khomich LM., Perova IB., Eller KI., Peach juice puree nutritional profile. Vopr Pitan, 2019. 88 (6): 100-109.
 • Kontoghiorghes G, Kolnagou A, et al. Trying to solve the puzzle of the interaction of ascorbic acid and iron: redox, chelation and therapeutic implications. Medicines. Agosto 2020. 7 (8): 45.
 • Lattimer J, Haub M, et al. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. Diciembre 2010. 2 (12): 1266-1289.
 • Lázaro, M. Alergia al melocoton: estudio epidemiologico, clinico e inmunologico. Diss. Universidad de Salamanca, 1997.
 • Mawa S, Husain K, et al. Ficus carica L (Moraceae): phytochemistry, traditional uses and biological activities. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2013:974256.
 • Miller HJ., Dehydration in the older adult. J Gerontol Nurs, 2015. 41 (9): 8-13.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Potasio. Marzo 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Olagnero, Gabriela, et al. “Alimentos funcionales: fibra, prebióticos, probióticos y simbióticos.” Diaeta 25.121 (2007): 20-33.
 • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Bueno para ti, beneficios para la salud y la nutrición.
 • Peiro, Pablo Saz, María Ortiz Lucas, and Shila Saz Tejero. “Cuidados en el estreñimiento.” Medicina naturista 4.2 (2010): 15-22.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.