Så gör du för att odla en lotusblomma i ett akvarium

Så gör du för att odla en lotusblomma i ett akvarium
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 04 april, 2023

Att odla en lotusblomma hemma är ingen stor utmaning. Eftersom denna växt, tillhörande familjen Nelumbonaceae, utmärker sig för sin styrka att klara av fientliga omständigheter, är det i själva verket en lätt uppgift att odla en lotusblomma i ett akvarium.

Skönheten i dess blommor bidrar till den mening den har i olika kulturer och religioner, såsom hinduismen respektive buddhismen. I allmänhet associerar människor blomman med ljus, renhet och uppvaknande. Symboliken varierar beroende på färgen på kronbladen; det som är oföränderligt är intresset hos krukväxtälskare att ha minst ett av dessa exemplar hemma.

Hur odlar man då blomman? Vad behöver den för att överleva i ett akvarium? Allt detta och mer kommer vi att avslöja nedan.

Attribut hos lotusblomman, en växt som du kan odla hemma

Virtual Health Library indikerar att det vanliga namnet lotus används för att hänvisa till andra växter, såsom näckrosen, på grund av likheten mellan de två. Faktum är att derivatet av släktet Nelumbonaceae anses vara en typ av näckros.

Den växer i träsk, dammar och laguner, vilket vi kan förstå som artens naturliga styrka att resa sig mitt i motgångar. Denna reflektion är ett av de attribut som ges till växten, kännetecknad av långa stjälkar, blad i olika former och blommor i ett brett spektrum av färger. Alla dessa attribut bidrar till den symbolik som ges till den.

Till exempel är den vita lotusblomman synonymt med renhet och andlig perfektion; den blå har med kunskap att göra; de rosa representerar gudomlighet; och den röda har med kärlek att göra.

Det finns två typer lotussläktet Nelumbo: nucifera (indisk lotus) och lutea (amerikansk lotus). Du kan odla båda typer av lotusblomma med minimal omsorg, utan mycket trädgårdserfarenhet.

Så gör du för att odla en lotusblomma i ett akvarium
Amerikansk lotus

Så gör du för att odla en lotusblomma hemma

Nelumbonaceae växer i dammar och blommar under sen vår. Den kräver ingen bevattning, men det är bra att ge den lite varmt vatten emellanåt, särskilt under vintern, eftersom det förhindrar att växtvattnet blir för kallt.

Följ dessa steg för att odla ditt exemplar av lotusblomma hemma:

  1. Blötlägg fröna: blötlägg dem i varmt vatten under några dagar tills de börjar gro. Det är viktigt att vattnet inte är klorerat och att du byter ut det dagligen. Processen går bra om du märker att fröna fördubblas i storlek från första blötläggningen.
  2. Överför till en lämplig behållare: när den blivit cirka 15 centimeter flyttar du växten till en behållare där den har tillräckligt med utrymme för sin utveckling, både i höjd och bredd.
  3. Lägg till jord: lägg till minst 20 centimeter jord i behållaren och så de grodda fröna, tryck lätt på ytskiktet.
  4. Lägg i en damm: ställ till sist i ordning en grund damm vid en temperatur på 21 °C, i vilken du ska ställer behållaren för att utveckla tillväxten. När du har fäst stammen säkert kan du flytta över den till ett akvarium, utan kruka.

Du kan också odla en lotusblomma från en rhizom, en rot. Många trädgårdsbutiker har dessa rötter och precis som med frön måste du blötlägga den tills den börjar gro.

Så sköter du din lotusblomma i akvariet

Om du flyttar den grodda lotusblomman till ett akvarium slår rotstocken rot av sig själv. Som allmänna rekommendationer för skötsel i dessa behållare föreslår Tropical Fish Hobbyist Magazine att växtens maximala höjd begränsas av vattennivån och att man tar bort flytande blad från ytan, samt gamla löv som täcker algerna. Dessa kan hindra ljusets passage.

Låt oss titta på vilka medel du behöver för att blomman ska trivas i vattnet:

  • Gödsla utan torv: det är tillrådligt att den inre basen av tanken innehåller torvfritt gödningsmedel.
  • Garantera solljus: välj ett utrymme nära ett fönster, så att den får njuta av solljus varje dag.
  • Skydda den från kyla: låt inte vattentemperaturen sjunka under 21 °C. Detta eftersom att kylan kan göra att plantan vissnar.
  • Byt vatten hela tiden: byt ofta ut vattnet för att förhindra att parasiter eller skadedjur invaderar växten.
  • Välj en sort i enlighet med storleken på akvariet: odling i akvarium kräver att lotussorten är liten, om du har ett litet akvarium. Akvarietankens dimensioner bestämmer storleken på den lotusblomma som du ska odla.
Indisk lotus
Indisk lotus

Vilka fördelar får du av denna växt?

Ur en andlig synvinkel handlar det om harmoni att odla en lotusblomma hemma. Faktum är att växten är relaterad till feng shui och estetik i hemdekor. Det finns dock även andra fördelar du kan få med arten.

Dessa fördelar har med medicin att göra. Infusioner av blomman kan lindra mag- och urinbesvär och hudåkommor; tänk dock på att konsultera en läkare innan du konsumerar något preparat. Vissa vetenskapliga studier, bland annat en som granskats av Tecnología y Atención de la Salud, visar på lotusbladets effekter mot mikroorganismer som orsakar sjukdomar i munhålan.

Likaså visar tidskriften Moléculas att föreningarna i själva bladen är en bra resurs för att få fram ämnen med antioxidantegenskaper. Hur som helst, varför inte odla en egen lotusblomma hemma?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.